Meny

Mus og bolig:

– Jeg har drept en mus

SMEKK: Musefelle er den mest effektive måten å fange mus på i en bolig. Men det er kanskje med blandede følelser man setter ut en musefelle. Foto: Alexander Berg jr.
SMEKK: Musefelle er den mest effektive måten å fange mus på i en bolig. Men det er kanskje med blandede følelser man setter ut en musefelle. Foto: Alexander Berg jr.

Men det ga meg ingen god følelse.

Vi hadde hørt lyden av lette trinn i stuetaket lenge. Ørsmå føtter som trippet over takplatene. En kveld var de her, enn annen kveld der. Et par lette dunk i taket skapte stillhet der oppe, men så var løpingen i gang, som om det foregikk en konkurranse der oppe, eller i det minste en treningsøkt til en forestående tevling.

Vi var imidlertid hverken lenge eller veldig i tvil om hva det dreide seg om. Mus! Rett og slett. Vi hadde fått en gnager i taket . Og vi hadde hørt historier om hva de kan finne på å gnage på.

– Den gnager på alt for å undersøke om det er noe spiselig, og det kan føre til skader, blant annet på elektriske kabler, forteller teknisk sjef hos Rentokil, Arne Nese, til klikk.no.

– Vi kjenner til et eksempel hvor den har gnaget seg gjennom vannledningen til en oppvaskmaskin og på den måten forårsaket vannskader.

Derfor var vi innstilt på å få den lille gnageren vekk. Enten levende eller død. Skjønt vi så ikke for oss at dens utgang ville bli noe annet enn hos de hinsidige.

Les også: Disse krypene er vanlige å ha på besøk

Et varmesøkende dyr

Ifølge førstelektor og zoolog ved Naturhistorisk museum, Einar Strømnes, er det nok først og fremst varmen som gjør at musen trekker innendørs. Den liker seg rett og slett ikke ute når det blir for kaldt.

– Musen er opptatt av å holde på varmen. Ute i naturen søker de derfor langs bergvegger og trær for å finne sprekker å trekke inn i. Treffer de på en husvegg, går de derfor instinktivt langs denne for å finne en åpning, sier han til klikk.no.

Og det skal ikke store åpningen til før den kommer seg inn. Ifølge Nese holder det med fem millimeter.

Les også: Nytt skadedyr funnet i Norge

– Selv om kroppen til en mus relativt sett kan se stor ut, så er det størrelsen på musens hodeskalle som avgjør om den kommer seg inn. For resten av kroppen klarer den å presse inn i åpningen.

Han forteller at overgangene mellom grunnmur og veggkledning er områder som musen kan komme inn.

– Og dersom veggkledningen består av over- og underbord, vil musen kunne komme inn i glippene mellom disse. Men det finnes såkalte musebånd for å tette disse åpningene, forklarer Nese.

Les også: Erik fant gigantisk rotte på kjøkkenet

KLAR: Fella er spent og i det øyeblikk en mus forsøker å hente maten som ligger gjemt under det gule lokket vil fellen smelle ned. Foto: Alexander Berg jr.

Kortlivet

Noen kvelder hørte vi ikke musen i det hele tatt, og vi tenkte i vår enfoldighet at den hadde trukket seg vekk, fordi den hadde forstått at den var oppdaget og innså at dens dager kunne være talte.

Men neste kveld var den der igjen. Trippe, tripp. Vi forsøkte å lytte etter om det kunne være flere av dem, i den frykt at det kanskje var to elskovssyke mus som hadde planer om å stifte familie.

– Dersom det er greit med mat og en hyggelig temperatur, er det gode vilkår for familieforøkelse for en mus. De satser på et kort og suksessrikt liv, og kan få mange kull med unger, forteller Strømnes.

Les også: Fant død rotte i veggen mot operasjonssal

– I gjennomsnitt lever en mus i ett år, men kan bli opp til tre år gamle.

Det var imidlertid ikke noe som tydet på at det var flere, kun den ene som bebodde vårt stuetak.

Vi var glade for at det kun var en singelmus der oppe, men vi sto fortsatt igjen med beslutningen om hva vi skulle gjøre med den.

– Musefelle er det beste

I hovedsak vil man som boligeier ha to alternativer: Felle eller gift.

Arne Nese er ikke i tvil om hva han vil anbefale. Musefelle er hans klare valg.

– Det gir mest kontroll på de døde musene. Med gift kan man risikere at muselikene blir liggende på steder hvor man ikke får tak i dem. Der råtner de og kan avgi ubehagelig lukt. Dessuten er det også etterhvert blitt store restriksjoner på salg av musegift. Til privatpersoner selges det nå bare ferdige giftautomater.

Les også: Se hva Mattilsynet fant hos McDonald's

UBARMHJERTIG: Fellen levner ikke musen store mulighetene til å overleve. Treffer den riktig, noe den skal gjøre med stor sannsynlighet, vil musen dø momentant. Foto: Alexander Berg jr.

Så vi gikk for musefelle, men vi var ikke særlig begeistret for den skjebnen musen måtte lide. Ville den kjenne noe?, var vel egentlig spørsmålet vi tumlet med.

– Dersom fellen klapper igjen over nakken eller øvre deler av ryggen, og det gjør den i de fleste tilfeller, vil musen dø ganske momentant, sier Nese.

Les også: Tåler norske rotter giften?

Ok, da var det bare å finne et sted å sette fella. Inne i taket var det jo umulig å komme til, så vi forsøkte et lite kott som huset aggregatet til ventilasjonsanlegget. Troen på at den ville forville seg inn dit var ikke stor, men vi visste hvor små åpninger den trengte. Og den har en velutviklet luktesans.

– Pattedyr var opprinnelig utviklet som nattdyr, derfor var god luktesans viktig for dem. Mus har en luktesans som er 10.000 til 100.000 ganger sterkere enn vår, og kan derfor lukte seg frem til matbiter på lang avstand, beskriver Strømnes.

Les også: Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr

Kan bringe med seg smitte

Dessverre for musen hadde den funnet en åpning, for dagen etterpå satt den der, nærmest giljotinert av slagarmen som ubarmhjertig hadde slått ned i det øyeblikk den forsøkte seg på åtet.

Vi løftet mus og felle ut og la det i en pose som vi deretter bar ut i søppeldunken. Og et par dager senere ville den bli kremert i renholdsverket forbrenningsovner.

– Når man skal holde på med dette, bør man ha engangshansker og generelt sørge for god håndhygiene, sier Nese.

Men det var med tvil og tilløp til dårlig samvittighet vi bar den ut. Hadde det vært nødvendig å ta livet av den? For om tre fire måneder ville den likevel ha funnet veien ut.

– Den vil holde seg inne i boligen til det blir varmt nok ute, utdyper Strømnes, men legger til at en mus kan dra med seg smitte som blant annet musepest, som mennesker kan bli alvorlig syke av.

– Musen skvetter også urin nesten overalt hvor den beveger seg for å legge igjen luktspor. Disse sporene kan være infiserte, og det er enda en grunn til at man bør fjerne mus som har kommet innendørs, legger Nese til.

Så da var det sannsynligvis greit at vi sendte den over på den andre siden. Menneskets redsel for det uforutsigbare vant over musens behov for varme.

Les også: Ninja (41): – Det er det verste jeg har sett

To feller

I vår tvil om vi urettmessig hadde tatt det lille dyrets liv, dukket også spørsmålet opp om mus har noen nytte. Gjør de rett for seg der ute, eller er de bare skadedyr.

– Mus er en viktig del av økologien, fordi den er tallrik og lett å få tak i for predatorer, forklarer Strømnes.

Men vi var ikke så opptatt av næringskjeden i naturen, så er det andre områder den gjør nytte for seg?

– Den bidrar til å spre frø fra vekster.

Greit, musen gjør på sett og vis nytte for seg, men det kommer neppe til å være tilstrekkelig neste gang vi får mus.

Les også: – Jeg så en bevegelse i øyekroken

– Vi anbefaler å sette ut felle nummer to, selv om man har fanget den ene musen man tror har kommet seg inn, sier Nese og forteller at de bruker peanøttsmør i stedet for den klassiske ostebiten.

– Ostebiten tørker fort inn, mens peanøttsmør holder seg tiltrekkende lenger, og så vet vi at mus liker peanøttsmør godt.

Vi fulgte rådet og satt ut felle nummer to, men enn så lenge har ingen mus havnet i den. Og det synes vi er like greit.

Les også:

Disse må du regne med å ha i huset

Har du fått denne i hus, er den vanskelig å bli kvitt

Får du besøk av disse, så haster det

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:00 Jagland: – Norske IS-kvinner har rett til rettergang i Norge12:46 Kvinne falt 50 meter i Romsdalshornet12:38 Lundby falt ned hoppkanten - fryktet for livet12:21 SSB: De rikeste får mest glede av elbilfordelene12:19 Norge har sendt 56,7 milliarder til EØS: – Nok er nok11:58 Velgere om Rødt: Fjern ett ord og få mer tillit11:27 Selger betalingstjeneste til kredittselskap – frykter for nordmenns penger11:11 Salget av svinekjøtt økte i sommer11:10 Børsene fortsetter nedover10:35 Nye regler fører til avslag på lånesøknader10:29 Passasjerfly nødlandet på Sola flyplass – utagerende mann pågrepet10:26 Norges Bank: Styringsrenta uendret, men økt usikkerhet09:40 Atomavfallet vil koste Norge over 15 milliarder09:38 – Begynte nesten å grine da gratis skolefrukt ble avviklet09:37 Dømt til fengsel etter å ha smuglet grisesæd til Australia09:31 Farenivået senket til gult for Veslemannen09:31 Salget av Carlsberg svikter i Vest-Europa09:29 Maren Lundby til MR-sjekk etter fall09:29 Russisk pilot hylles for nødlanding etter at passasjerfly traff fugleflokk09:18 Se Hubbles nye portrett av Jupiter08:31 Malaysisk politi: Obduksjon viser at tenåring døde av indre blødninger08:10 Mann i 20-årene er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, opplyser Vest politidistrikt06:59 Stavanger-mann tiltalt for innførsel av bombe-ingredienser06:44 Skytter overga seg etter sju timer langt drama i Philadelphia06:31 Lyrisk Lagerbäck om Ødegaard:– Han har alle muligheter til å bli en topp, topp internasjonal spiller06:30 Undersøkelse: Studenter drikker så mye at det rammer studiene06:27 Widerøe-fly måtte snu grunnet «svilukt»06:01 Dette skjer i dag06:00 Sviende sjøanemone funnet i Hordaland – kan gi brennskader og stygge sår05:43 Britene forbereder brexit – vil etablere ekspresstransport for medisiner05:35 Dagbladet: Drapet på Johanne Ihle-Hansen var rasistisk motivert05:33 Dette skjedde i natt05:31 Tysk turist fortsatt savnet ved Preikestolen05:09 Avis: Gibraltar vil slippe iransk tanker torsdag04:55 Forsker: Norges posisjon er farligere enn under den kalde krigen03:07 Avgjørelse faller i ankesak mot overgrepstiltalt kardinal03:03 Børsen i Japan åpnet med nedgang etter fall i USA og Europa02:55 – Å si det i Norge er et stort problem med kommuneøkonomien, blir feil02:20 35-åring tiltalt for å ha tent på flyktningbolig i Tromsø01:38 Trump foreslår møte med Kinas president om Hongkong01:38 FN: Norge bryter forpliktelser om familiegjenforening00:56 Nye pass og ID-kort ytterligere forsinket00:37 Pelosi vil blokkere handelsavtale med Storbritannia om fredsavtalen i Nord-Irland ryker00:27 Store mengder mikroplast funnet i snøen i Arktis00:14 Adrian den store helten da Liverpool vant supercupen23:29 Store mengder mikroplast funnet i snøen i Arktis22:42 Nordmann vant 101 millioner i Vikinglotto22:21 Verste dag på Wall Street så langt i år22:20 Kan Netanyahu løse Ukraina-Russland-konflikten?22:10 Blackwater-ansatt dømt til livsvarig fengsel21:35 Kaptein Tripic i hovedrollen da Viking slo Sarpsborg21:35 Evjen og Hauge sendte Bodø/Glimt til topps i Eliteserien21:34 Hanche-Olsen reddet poeng for Stabæk21:12 Er klimasamfunnet bare for de rike?20:44 Polititeori: Stesøsteren (17) kan ha forsøkt å stanse terrorsiktede20:31 Raymond Johansen: – Vi skal ikke ha et samfunn som sier oss og dem20:19 Postbud siktet for å sende narkotika i posten19:54 Mann fra Bergen tiltalt for å ha medvirket til overgrep19:53 – Blir vi svindlet når vi kjøper bruktbiler? Oftere enn mange tror19:49 Hva sier egentlig frihetsstatuen om innvandring?19:25 Kraftig børsfall i USA19:09 Elfly nødlandet med Avinor-sjef og statssekretær om bord18:36 Rapport: Sala var eksponert for giftig gass før flystyrt18:27 Greta Thunberg på vei til New York med seilbåt18:27 Fortsatt rødt nivå for Veslemannen18:13 Politiet etterforsker dødsfall etter utflukt fra sykehjem17:35 En kritisk skadd etter frontkollisjon på E6 i Oppland17:30 Danmarks statsminister vil sikre grensa mot Sverige etter eksplosjon16:45 Elfly nødlandet med Avinor-sjef og statssekretær om bord16:32 Grande gir seg, rygger om bompenger16:29 Oslo tingrett vil løslate Krekars meddømte16:11 50 politifolk jobber med moskéangrepet16:10 Elfly med Avinor-sjefen som pilot nødlandet15:53 – En problemstilling som har gått under radaren lenge15:47 Aksjefall da børsene åpnet i USA15:11 Norsk padlehåp (21) har fått blodkreft14:37 MDG vil erklære klimakrise i Oslo14:30 Ber om fire ukers varetekt for Krekars meddømte14:29 Kraftig fall på Oslo Børs14:23 Ny katastrofefilm fra skaperne av Bølgen og Skjelvet14:21 Bilfører omkom i frontkollisjon i Hokksund14:16 Svensk hockeykaos: 34 spillere boikotter landslaget13:50 Etterlyser brannfarlige baderomsvifter13:49 Landslagssjefen etter prat med Fossli: – I forbausende godt humør13:28 Norsk by kaster ut alle elsparkesykler13:25 Antonio (63) mistet familien i terror – inviterer alle til begravelsen13:24 Lot terrorist sende brev til tilhenger fra cella: – En stor feil12:54 Egen handlingsplan for biogass kommer neste år12:44 Politiet forlenger ekstra sikkerhetstiltak etter angrep på moské12:42 Tannlege trakk alle tennene til pasient - anmeldt12:32 I helgen kommer høsten12:30 Tysklands økonomi krympet igjen12:17 14 kilo marihuana beslaglagt på Gardermoen12:04 Stopper Norge uten bompenger?12:00 Mener «no-deal» vil være et svik mot britiske velgere11:58 Nekter straffskyld for seksuell omgang med seksåring etter julebord11:58 Storbeslag av kokain i Ålesund11:32 Sjelden haifangst skaper storm i Danmark10:45 – For risikabelt for Kina å gripe militært inn i Hongkong10:30 Van Dijk hyller kvinnelig toppdommer
Siste nytt
13:00NorgeJagland: – Norske IS-kvinner har rett til rettergang i Norge12:46NorgeKvinne falt 50 meter i Romsdalshornet12:38SportLundby falt ned hoppkanten - fryktet for livet12:21MotorSSB: De rikeste får mest glede av elbilfordelene12:19PolitikkNorge har sendt 56,7 milliarder til EØS: – Nok er nok11:58PolitikkVelgere om Rødt: Fjern ett ord og få mer tillit11:27PengerSelger betalingstjeneste til kredittselskap – frykter for nordmenns penger11:11Helse og livsstilSalget av svinekjøtt økte i sommer11:10PengerBørsene fortsetter nedover10:35PengerNye regler fører til avslag på lånesøknader10:29NorgePassasjerfly nødlandet på Sola flyplass – utagerende mann pågrepet10:26PengerNorges Bank: Styringsrenta uendret, men økt usikkerhet09:40PolitikkAtomavfallet vil koste Norge over 15 milliarder09:38Helse og livsstil– Begynte nesten å grine da gratis skolefrukt ble avviklet09:37VerdenDømt til fengsel etter å ha smuglet grisesæd til Australia09:31NorgeFarenivået senket til gult for Veslemannen09:31Helse og livsstilSalget av Carlsberg svikter i Vest-Europa09:29SportMaren Lundby til MR-sjekk etter fall09:29VerdenRussisk pilot hylles for nødlanding etter at passasjerfly traff fugleflokk09:18VerdenSe Hubbles nye portrett av Jupiter08:31VerdenMalaysisk politi: Obduksjon viser at tenåring døde av indre blødninger08:10NorgeMann i 20-årene er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, opplyser Vest politidistrikt06:59NorgeStavanger-mann tiltalt for innførsel av bombe-ingredienser06:44VerdenSkytter overga seg etter sju timer langt drama i Philadelphia06:31SportLyrisk Lagerbäck om Ødegaard:– Han har alle muligheter til å bli en topp, topp internasjonal spiller06:30NorgeUndersøkelse: Studenter drikker så mye at det rammer studiene06:27NorgeWiderøe-fly måtte snu grunnet «svilukt»06:01NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSviende sjøanemone funnet i Hordaland – kan gi brennskader og stygge sår05:43VerdenBritene forbereder brexit – vil etablere ekspresstransport for medisiner05:35NorgeDagbladet: Drapet på Johanne Ihle-Hansen var rasistisk motivert05:33NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeTysk turist fortsatt savnet ved Preikestolen05:09VerdenAvis: Gibraltar vil slippe iransk tanker torsdag04:55NorgeForsker: Norges posisjon er farligere enn under den kalde krigen03:07VerdenAvgjørelse faller i ankesak mot overgrepstiltalt kardinal03:03VerdenBørsen i Japan åpnet med nedgang etter fall i USA og Europa02:55Politikk– Å si det i Norge er et stort problem med kommuneøkonomien, blir feil02:20Norge35-åring tiltalt for å ha tent på flyktningbolig i Tromsø01:38VerdenTrump foreslår møte med Kinas president om Hongkong01:38NorgeFN: Norge bryter forpliktelser om familiegjenforening00:56ReiseNye pass og ID-kort ytterligere forsinket00:37VerdenPelosi vil blokkere handelsavtale med Storbritannia om fredsavtalen i Nord-Irland ryker00:27VerdenStore mengder mikroplast funnet i snøen i Arktis00:14SportAdrian den store helten da Liverpool vant supercupen23:29VerdenStore mengder mikroplast funnet i snøen i Arktis22:42PrivatøkonomiNordmann vant 101 millioner i Vikinglotto22:21MakroøkonomiVerste dag på Wall Street så langt i år22:20VerdenKan Netanyahu løse Ukraina-Russland-konflikten?22:10VerdenBlackwater-ansatt dømt til livsvarig fengsel21:35SportKaptein Tripic i hovedrollen da Viking slo Sarpsborg21:35SportEvjen og Hauge sendte Bodø/Glimt til topps i Eliteserien21:34SportHanche-Olsen reddet poeng for Stabæk21:12MotorEr klimasamfunnet bare for de rike?20:44NorgePolititeori: Stesøsteren (17) kan ha forsøkt å stanse terrorsiktede20:31NorgeRaymond Johansen: – Vi skal ikke ha et samfunn som sier oss og dem20:19NorgePostbud siktet for å sende narkotika i posten19:54NorgeMann fra Bergen tiltalt for å ha medvirket til overgrep19:53Motor– Blir vi svindlet når vi kjøper bruktbiler? Oftere enn mange tror19:49VerdenHva sier egentlig frihetsstatuen om innvandring?19:25MakroøkonomiKraftig børsfall i USA19:09NorgeElfly nødlandet med Avinor-sjef og statssekretær om bord18:36SportRapport: Sala var eksponert for giftig gass før flystyrt18:27VerdenGreta Thunberg på vei til New York med seilbåt18:27NorgeFortsatt rødt nivå for Veslemannen18:13NorgePolitiet etterforsker dødsfall etter utflukt fra sykehjem17:35NorgeEn kritisk skadd etter frontkollisjon på E6 i Oppland17:30VerdenDanmarks statsminister vil sikre grensa mot Sverige etter eksplosjon16:45NorgeElfly nødlandet med Avinor-sjef og statssekretær om bord16:32PolitikkGrande gir seg, rygger om bompenger16:29NorgeOslo tingrett vil løslate Krekars meddømte16:11Norge50 politifolk jobber med moskéangrepet16:10NorgeElfly med Avinor-sjefen som pilot nødlandet15:53Helse og livsstil– En problemstilling som har gått under radaren lenge15:47PengerAksjefall da børsene åpnet i USA15:11SportNorsk padlehåp (21) har fått blodkreft14:37PolitikkMDG vil erklære klimakrise i Oslo14:30NorgeBer om fire ukers varetekt for Krekars meddømte14:29PengerKraftig fall på Oslo Børs14:23KulturNy katastrofefilm fra skaperne av Bølgen og Skjelvet14:21NorgeBilfører omkom i frontkollisjon i Hokksund14:16SportSvensk hockeykaos: 34 spillere boikotter landslaget13:50NorgeEtterlyser brannfarlige baderomsvifter13:49SportLandslagssjefen etter prat med Fossli: – I forbausende godt humør13:28NorgeNorsk by kaster ut alle elsparkesykler13:25VerdenAntonio (63) mistet familien i terror – inviterer alle til begravelsen13:24VerdenLot terrorist sende brev til tilhenger fra cella: – En stor feil12:54PolitikkEgen handlingsplan for biogass kommer neste år12:44NorgePolitiet forlenger ekstra sikkerhetstiltak etter angrep på moské12:42VerdenTannlege trakk alle tennene til pasient - anmeldt12:32NorgeI helgen kommer høsten12:30PengerTysklands økonomi krympet igjen12:17Norge14 kilo marihuana beslaglagt på Gardermoen12:04MotorStopper Norge uten bompenger?12:00PolitikkMener «no-deal» vil være et svik mot britiske velgere11:58NorgeNekter straffskyld for seksuell omgang med seksåring etter julebord11:58NorgeStorbeslag av kokain i Ålesund11:32VerdenSjelden haifangst skaper storm i Danmark10:45Verden– For risikabelt for Kina å gripe militært inn i Hongkong10:30SportVan Dijk hyller kvinnelig toppdommer