Meny

Slik bruker du saltet riktig

Salter du på asfalt eller på grus?

ISFRITT: Her får du tipsene til hvordan å salte best mulig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox
ISFRITT: Her får du tipsene til hvordan å salte best mulig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colorbox

Underlaget har nemlig mye å si om hvordan du bør strø.

Fakta om strøsalt:
  • Smelteprosessen er en kjemisk prosess som krever energi. Her har saltene ulike egenskaper. Kalsiumklorid og magnesiumklorid avgir varme, mens natriumklorid krever varme.
  • Steinsalt, koksalt og havsalt/sjøsalt er alle natriumklorider. Forskjellen på disse er at steinsalt utvinnes fra gruver, mens havsalt utvinnes fra sjøen. Steinsalt og havsalt har ulik kornstruktur, men samme kjemiske egenskaper og samme kjemiske formel (NaCl).
  • Magnesiumklorid forekommer løst i sjøvann, i saltsjøer (eks. Dødehavet) og avsatt i jordskorpen som mineralet karnalitt. Saltet er svært hygroskopisk, noe som betyr at det trekker ut fuktigheten fra luften og annet det kommer i kontakt med. Oppbevares i tett og lukket emballasje.
  • Kalsiumklorid fremkommer som et biprodukt ved produksjon av soda (natriumkarbonat). Saltet er svært hygroskopisk (trekker til seg fuktighet) og lett løselig i vann. Oppbevares i tett og lukket emballasje.

Kilder: S. E. Endresen, salt.no

Strømidler som skal fjerne is selges i økende grad over disk her til lands. De har navn som "Isbryter'n", "Ice-X", eller de går under fellesbetegnelsen "strøsalt".

Innholdet i disse pakkene er i store drag akkurat det samme som strøs på bilveiene våre.

Midlene har noe ulike egenskaper, selv om alle er kloridforbindelser (saltforbindelser).

Det er i hovedsak tre kloridforbindelser som selges i kategorien strøsalt i Norge: Natriumklorid, magnesiumklorid og kalsiumklorid.

Hvis du nå tenker at natriumklorid er det samme som du strør på maten, har du helt rett.

Les også: Du gjetter aldri hva veggene skjuler

– Mest effektivt å salte på bar bakke

Innkjøpsleder Bjørn E. Heggedal i Mesta har arbeidet med salt siden 2003.

Han sier det er mange meninger om hvor, hvordan og når man skal salte. For "salt" er ikke bare salt.

De strømidlene har ulike egenskaper og forskjellig grad av blant annet effekt og forurensing.

Men selv om saltet er det samme som strøs på bilveiene, er det forskjell på å strø veiene og hjemme.

– Det er stor forskjell på å salte de store bilveiene og hjemme på gårdsplassen, sier Heggedal.

– Om du har en gårdsplass du ønsker å strø med salt for å minske muligheten for at det dannes holke, må du følge med på værmeldingen, ettersom det er mest effektivt å salte på bar bakke rett før snøen kommer, forteller Heggedal.

Salter man på bar bakke vil det redusere muligheten for at snøen binder seg til underlaget og is dannes.

– Strør du når det allerede er falt snø eller det har lagt seg is, må du bruke langt større mengder, og det er lite trolig at du får ønsket effekt av strømiddelet.

Har du ansvar for en større vei, eller har omfattende bruk av veien på nivå tilsvarende det vi kaller trafikk, kan du strø ved større snøfall og lavere temperaturer og fortsatt dra nytte av det hvis du måker jevnlig:

– Biler som kjører på veiene skaper friksjon, som igjen skaper varme og bidrar til å øke effekten av veisaltet. Det ser vi tydelig om vinteren på tofeltsveier; den filen det kjøres mest i, har svartere spor og mindre snø, enn filen der det er mindre trafikk.

Les også: Triksene du skulle ønske du hadde visst om før

Grunn, vær og bruk avgjørende for effekt

Hva slags underlag du har i oppkjørselen er med på å bestemme hvordan du bruker strømiddelet.

Har du asfalt, vil det være lurt å bruke snøfreser eller måke områdene for hånd ved større snøfall. Det vil ikke holde oppkjørselen helt snøfri, men du vil unngå at det dannes klink-is eller hålke. Det samme gjelder belegningsstein.

Har du gruslagt adkomst og denne ikke er tælet, kan saltet bidra til å hindre isdannelse over en lengre periode hvis det er bevegelse i underlaget. Er grusen fryst, kan du salte topplaget og på den måten forhindre at det dannes heldekkende is.

– Ved mindre snøfall vil det være større sjanse for å få snø- og isfri adkomst til boligen også for dem med asfalt eller belegningsstein, forteller Heggedal.

Les også: Har du problemer med for mye fukt?

 EFFEKTIVT: Fjerner du snøen før du salter, får du mest effekt ut av hvert saltkorn. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no EFFEKTIVT: Fjerner du snøen før du salter, får du mest effekt ut av hvert saltkorn. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Saltet fjerner ikke isen

Hvis holka får lagt seg, er det nesten umulig å fjerne den ved bruk av bare salt. Det vil svekke isen noe, det må da påføres store mengder.

– Et saltkorn vil smelte isen der det ligger. Men når du strør fra toppen, forbrukes energien lenge før saltkornet kommer gjennom tykk is, sier Heggedal.

Tykk is må fjernes med mekanisk kraft, bare hvis isen er veldig tynn kan det hjelpe å salte.

Har du hålke på gårdsplass eller i oppkjørselen, er det strøing som gjelder.

– Skjellsand, sand eller grus vil gi feste på isen. Det kan være lurt å blande strøsand med salt. Da smeltes topplaget og sanda fryser inn i isen, slik at den ligger stabilt og ikke føyker unna så lett.

Les også: Boligen du endrer som du vil

Når salt lager is

Er du riktig uheldig og strør på helt feil tidspunkt, kan du risikere å lage mer is når du salter.

– Salter du før et moderat snøfall vil den nederste centimeteren smelte, mens de neste to-tre centimetrene snø legger seg over det bløte. Det går fint, med mindre du er uheldig og temperaturen synker kraftig etter snøfallet. Da vil det bløte nederst fryse til is, forklarer Heggedal.

Snør det mye etter du har saltet, opp mot 20 centimeter, har du paradoksalt nok bedre sjanse til å unngå isdannelse.

– Da vil laget med vann eller slaps bli isolert mot kulden av snøen, selv om temperaturen synker.

Heggedal gjentar at det er viktig å lese været og følge med på værmeldingene, for å få nytte av saltbaserte strømiddel hjemme.

– Faller det litt snø før du får strødd, måker du først.

Svein Erik Engebretsen er kjemiker og arbeidet mange år i firmaet AS Schram & Co, et av landets første saltimportørfirma. Han er enig med det Heggedal forklarer om saltets egenskaper.

- Når saltet tiner is eller snø, vil det dannes en saltløsning av vann og salt. Dette vil ikke fryse så lenge konsentrasjonen av salt er stor nok. Mer nedbør gjør at saltløsningen vannes ut, og da vil det fryse lettere fordi frysepunktet stiger, sier han.

– På den måten kan salting bidra til å danne is, i stedet for å fjerne is.

Les også: Derfor bør du trekke ut laderen

Tenk selv og skriv logg

Endresen, som i dag arbeider som rådgiver og foreleser i eget selskap (SEE Consulting), oppfordrer alle som kjøper salt til hjemmebruk, å tenke selv.

– Det er ingen grunn til å salte mye. Du må kjenne produktet, hvordan det skal brukes, og underlaget det skal brukes på. Har du liten effekt av saltet, bruker du det feil. En hovedregel er å salte på minst mulig snø.

Han gjentar Heggedals oppfordring om å lære seg å lese været, i tillegg til å lese værmeldingen.

– Det kan være nyttig å lære seg å lese været og prøve og feile, og samle erfaringene i notater eller lage en logg. På den måten vil du samle nok erfaring til å forstå mulighetene og begrensningene salting gir, sier han.

– Effektiv salting oppnår du ved å salte på riktig tidspunkt, fjerne slaps eller vann som kan oppstå, og la underlaget tørke opp.

Les også: Sjekk ut Hollywoods nye luksusbolig

 FEIL BRUK AV SALT: Salter du på snøen, og det fryser på, risikerer du å lage mer is i stedet for at snøen fjernes. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no FEIL BRUK AV SALT: Salter du på snøen, og det fryser på, risikerer du å lage mer is i stedet for at snøen fjernes. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Forurensende salt

Mange er bekymret for at salting av bilveier, og nå oppkjørsler og private adkomster, bidrar til større forurensing. For det er akkurat det samme saltet du får i varehandelen, som strøs på bilveiene.

– Kloridbaserte salter som slike strømidler er, kan skade plantene dine hvis du bruker mye. Klorid som havner i rotsonen tas lett opp av planter og kan gi skade på bladene, sier Per Anker Pedersen, Førsteamanuensis ved Institutt for plantevitenskap, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

– Enhver må vurdere behovet for salting opp mot den skaden middelet kan gjøre på vegetasjonen.

Du bør også ta hensyn til korrosjon, altså at saltet ødelegger betong, asfalt og andre strukturer - som understellet på bilen din. Skotøy og dyrepoter er også følsomme for salt.

Brorparten av de issmeltemidlene du får i handelen er enten et av de tre natriumklorid-typene, eller magnesiumklorid. Issmeltemiddelet Ice-X er et av få som består av calsiumklorid.

Les også: Er du lei benkeplaten? Mal da

Det produsert av AirSponge Norge AS og markedsføres som uskadelig for planter. Bør man i så fall velge dette middelet, hvis man er redd for plantene sine?

– Jeg er ikke av denne oppfatningen, sier Bjørn Heggedal i Mesta.

– I stor konsentrasjon, for eksempel i smeltevann fra oppkjørsel, vil calsiumkloridet kunne være skadelig for plantene. Samme hvis du har det direkte på planten. Brukes middelet til å fjerne is på vei, og det ikke er beplantning der, og du følger anvisningene, er beplantningen din trygg, sier daglig leder i AirSponge, Stein Halvorsen.

Leser vi på databladet som følger smeltemiddelet, ser vi at det er påkrevet med støvmaske og vernebriller, og du må ha på deg vernehansker av butylgummi:

"Gjennombruddtid er ikke fastsatt. Hansketypen må være av motstandsdyktig materiale og man bør søke råd hos hanskeleverandøren".

Også magnesiumklorid bør behandles med hansker på. Les alltid pakningsvedlegget og følg veiledningen for bruk i henhold til produsentens anvisninger, for å være trygg.

– Bruker du handsker og en spade, er det nok. Og bruk hodet, sier Halvorsen.

Les også:

Lampe uten strøm lager du på 5 minutter

Få med deg disse julemarkedene!

Måking kan gi store skader
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel
Siste nytt
23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus