Slik får du nytt bad på 1-2-3

NY FARGE: Jo da, det går an å male ny farge på flisene. Du må bare vite hvordan. Foto: Ifi.no
NY FARGE: Jo da, det går an å male ny farge på flisene. Du må bare vite hvordan. Foto: Ifi.no

Lei de stygge flisene på badet? Mal dem, da vel.

Jo da, klart dere skal pusse opp baderommet . Øverst på husets må-gjøre liste. Når bare budsjettet strekker til.

De flisene som er såpass grusomme at du er nødt til å lukke øynene når du åpner badedøren? De blir faktisk ikke bedre jo mer du venner deg til dem.

Kjent scenario?

Mange har fliser som de drømmer om å bli kvitt, men å fjerne, kjøpe nye og legge fliser er ikke billig, enten det nå er kjøkkenet eller badet det gjelder. Men fortvil ikke, det finnes nødløsninger om du kjenner at du ikke klarer å leve med de gusje-grønne flisene et år til.

Du kan nemlig male flisene dine.

Les også: Mange har ikke peiling

Raskt og rimelig

Mange har kanskje kviet seg for å ta fatt på et prosjekt med å male fliser, og ser for seg mye gris, søl og jobbing, men ekspertene forklarer at det faktisk er ganske så lett, om du bare går frem på riktig måte.

– Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret på, forklarer informasjonssjef hos Ifi.no, Chera Westman, til Klikk Bolig.

– Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte en å rive og flislegge på ny.

Les også: Dette bør du vite før du pusser opp badet

Saken fortsetter under bildetHELT RENE: For at malingen skal sitte på flisene, må du være grundig med rengjøringen i forkant. Foto: Ifi.no HELT RENE: For at malingen skal sitte på flisene, må du være grundig med rengjøringen i forkant. Foto: Ifi.no

En viktig forutsetning for å få til å male fliser, er at flisene - og også fugene om de skal males - er grundig rengjort.

– Fugene på badet er ofte fulle av kalk og såperester etter mange års bruk, forklarer Westman.

– For å få malingen til å sitte må flisene være gullende rene, og du kan slite litt med å få rengjort disse fugene skikkelig fordi de er så porøse.

Les også: Badet er ikke til å kjenne igjen

Midlertidig løsning

Å male fliser er ikke en permanent løsning, og resultatet er ikke evigvarende.

– Å male fliser må ses som en midlertidig løsning i påvente av en større oppussing, bekrefter Westman.

– Resultatet er avhengig av hvor godt forarbeid som gjøres, hvor godt malingen klarer å hefte til underlaget, og hvilken slitasje de malte flisene utsettes for etter behandling.

Stor slitasje oppstår i denne sammenhengen for eksempel på gulv og i en dusj, mens vegger i motsetning utsettes for heller liten slitasje.

– Ikke forvent at dette er noe som skal være en permanent løsning, for det er det ikke, forklarer Frank Edvardsen hos To Malere Interiør og Vedlikehold i Oslo.

Les også: Hva er best av skruer, spiker og lim?

– Den som maler fliser bør ikke bli altfor skuffet hvis ikke malingen holder i mange år.

Edvardsen forklarer at de sjelden anbefaler noen å male på fliser, da resultatet er såpass midlertidig, og ofte ikke helt svarer til forventningene.

- Når det er sagt, så går det som regel fint om man bare er klar over at dette ikke er en permanent løsning, men heller en måte å kunne utsette den større oppussingen på.

Ikke slurv med rengjøringen

Det aller viktigste du gjør når du skal male fliser er som sagt å sørge for å ha vasket flisene grundig på forhånd.

Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort fra både fliser og fuger, forklarer Westman.

– De fleste rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-verdi. Det kan da være en fordel å vaske og skylle to ganger, en vask med rengjøringsmiddel og en med et surt rengjøringsmiddel.

Les også: Den beste malingen om du har astma eller allergi

Westman forklarer at vanlig 32 prosent eddik kan blandes i forholdet en del eddik til fire deler vann, for å bli en passende blanding til denne rengjøringen.

– Eventuelt kan man først vaske med klorin, og deretter med et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt som gulvrens, malervask, husvask, forvask eller lignende fra samme malingsprodusent som har laget malingen du skal bruke. Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann.

Slip ned flisene

For å oppnå det beste resultatet bør du slipe ned flisene i etterkant av vaskingen. Dette er for å matte ned flisene.

– Slip flisene med et slipepapir eller en slipepad, forklarer Westman.

– Det kan være litt vanskelig å matte ned flisene, men det avhenger litt av type. På store flater anbefales å bruke slipebrett på forlengerskaft.

Edvardsen er enig:

– Slip lett over flisene når du er ferdig med å vaske, gjerne med en egnet slipemaskin.

Deretter bør du grunne flisene for det beste resultatet.

– Original Heftgrunn fra Nordsjø fungerer fint til dette formålet, forklarer Edvardsen.

Les også: Tips til oppussing

Slik maler du flisene

Når flisene er ferdig pusset, og alt støv er fjernet, er underlaget klart for overmaling.

– Bruk gjerne en sterk gulvmaling eller en spraymaling, råder Westman.

– Påfør to-tre strøk. Gulvmaling har god vedheft og trenger normalt ikke grunning for å feste til fliser, mens til enkelte spraymalinger anbefales det å først påføre en grunning fra samme produktserie.

Edvardsen mener det er smart å grunne, og anbefaler ulike malinger til fliser på gulv og vegger.

– Mal to strøk Perform Bathroom fra Nordsjø på veggene, og er det gulvet du skal male, blir resultatet best med to strøk Professional Epoxi, også fra Nordsjø.

Les også: Oppussing av bad på budsjett

Saken fortsetter under bildetLEI FARGEN: Ikke se deg lei på stygge fliser, bare mal dem, da vel. Foto: House and Home LEI FARGEN: Ikke se deg lei på stygge fliser, bare mal dem, da vel. Foto: House and Home

Der er verdt å være obs på at om du maler fliser og fugene i den samme slengen, vil du få en rutete flate, uten skiller. Noen mener at dette ser rart ut, og blir negativt overrasket. Andre synes det ser helt fint ut.

– Et alternativ er da å maskere over fugene, og kun male flisene, råder Westman.

– Dette kan dog være en stor jobb, hvis flisene er små og fugene mange. Fordelen er da at du beholder et fravikende utseende på fugene og et «flisutseende» på flaten.

Les også: Nordmenn pusser opp feil

Fugene kan siden freshes opp med en spesiell fugepenn, som gir grå eller hvit farge. Det er også mulig å skrape vekk den gamle fugemassen med et spesialverktøy, og legge på ny fugemasse i en farge som står til malingen. Dette gjøres før malingen påføres, og fugene må maskeres.

Westman understreker at det er viktig å overholde anbefalt tørketid før neste strøk når du maler fliser, og før flaten tas i bruk.

– Tørketiden vil variere fra produkt til produkt, så les derfor grundig gjennom brukerveiledningen på emballasjen og i produktbladet før du setter i gang.

Les også:

Derfor bør du trekke kjøkkenbenken opp på veggen

Slik pusser du opp stuebordet

Slik velger du riktig hvitfarge

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus