Hage om høsten:

Dette bør du gjøre i hagen nå

HAGE OM HØSTEN: Plant blomsterløken og flytt på plantene. Dette bør du gjøre i hagen nå. Foto: Colourbox.no
HAGE OM HØSTEN: Plant blomsterløken og flytt på plantene. Dette bør du gjøre i hagen nå. Foto: Colourbox.no

Plant blomsterløken og flytt på plantene. Her får du tipsene om hva som bør gjøres i hagen om høsten.

Høsten er her, og kulden kommer snikende. Vet du egentlig hva som bør gjøres i hagen nå?

– Plant nye blomster i krukker og kasser der sommerblomstene har gjort sitt. Asters, Calluna, Cyclamen, Frilandskrysantemum, Pyntekål, Sølvkrans eller Helichrysum, Celosia, Prydpepper (Capsicum) og Gaultheria er flotte planter som tåler å stå ute selv om det blir kjøligere, forteller informasjonskonsulent Elin Nordli ved Opplysningskontoret for blomster og planter(OBP).

– Plasser dem helst litt lunt og under tak, så blir de ikke stygge når høstregnet setter inn. Husk å vanne dem, det er lett å glemme når de står ute. Du trenger ikke gjødsle disse plantene, siden de ikke skal vokse mer utover høsten.

Les også: En hage uten snegler

Plant busker og trær

– September er en fin måned til å plante busker og trær, siden temperaturen er lavere og fuktigheten i jorden høyere, forteller Nordli.

– Det vil si at plantene lettere vil danne røtter, siden de ikke mister så mye vann, og heller ikke skal vokse og lage blomsterknopper. Velger du norskproduserte planter, får du planter som er utprøvd her i landet og som er tilpasset klimaet her.

Videre påpeker informasjonskonsulenten at du ikke bør gi nitrogenrik gjødsel samtidig som du planter nå om høsten.

– Da kan plantene lures til å tro at de skal vokse i stedet for å forberede seg på vinteren.

Les også: Trær til besvær

Gartner Hilde Poppe ved Plantasjen understreker at september er siste måned for å bruke gjødsel i hagen.

– Velg en type som heter «høstgjødsel» som har lite nitrogen i seg, eller bruk kukompost.

Plant blomsterløk

Vårens blomsterprakt må ifølge Nordli forberedes allerede nå.

– Blomsterløk er herdige over hele landet, og det finnes mange flotte varianter. Blomsterløk liker lett jord; tilfør litt sand og kukompost i jorden før du setter ned løkene. Det skal stå på pakken hvor dypt løken skal legges. En tommelfingerregel sier at løkene skal legges 2-3 ganger så dypt som løken er høy.

– Mange løkblomster deler seg og blir flere med årene, og bør få stå på et sted der de kan få spre seg. Det gjelder blant annet krokus, snøklokke, snøstjerne, Scilla, perleblomster og påskeliljer.

Les også: Bygget restaurant i sin egen hage

planting the onion Hagearbeid=TID FOR Å PLANTE: Høsten er en fin tid for å plante løk. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Flytt på plantene

– Nå er det også fin tid for å flytte planter som du ser vokser på feil sted, råder informasjonskonsulenten ved OBP.

– Kanskje passet riddersporen best et annet sted i hagen, mens du heller trenger kattemynte og høstfloks? Det er fint å ha vår- eller høstblomstrende planter nær inngangspartiet på huset.

Les også: Rådyrsikker hage

Videre påpeker Nordli at du også bør være påpasselig med å fjerne epler som ligger på bakken.

– De får lett ulike soppsykdommer, og soppen overvintrer på eplene. De vil også tiltrekke seg ulike skadedyr du ikke vil ha i hagen.

Tiden for flerårige vekster

Poppe hos Plantasjen opplyser at høsten er absolutt den beste tiden å plante flerårige vekster på, da får de en god start før neste vår.

– Vintergrønt bør bare plantes litt før kulda kommer. Det samme gjelder plenen – bra tid å så – men det bør rekke å spire litt før kulda setter inn.

Les også: Ny hage til våren - form din egen idyll

Hvis du har planter i krukke som skal overleve, bør du ifølge gartneren gjøre tiltak på disse nå når kulden begynner å komme.

– Jeg personlig tar opp for eksempel roser og hortensia fra pottene og legger de på komposthaugen for vinteren. Der dekker jeg de med løv og avfall så de ligger lunt gjennom kuldeperioden.

Les også:

Her er plantene som vokser raskest

Slik klargjør du hagen for nattefrost

Dette må du gjøre med hagemøblene før vinteren

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus