Å innrede uteplassenGjør grep i uterommet

UTEPLASS: Investerer man litt ekstra tid i arbeidet med uteplassen, kan den nytes i større grad når finværet melder seg. © FOTO: Linnea Press
UTEPLASS: Investerer man litt ekstra tid i arbeidet med uteplassen, kan den nytes i større grad når finværet melder seg. © FOTO: Linnea Press
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt mye igjen av sommeren. Her er de beste tipsene for en smart og funksjonell uteplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst på noen små prosjekter utendørs mens du har ferie, eller trenger du noe å henge fingrene i ute i det fri etter endt arbeidsdag? Det er ikke alltid det skal så mye til å ta uterommet til nye høyder.

Det er mye igjen av sommeren, så det er langt ifra for sent å ta ordentlig grep på uteplassen.

Før du setter i gang med å ominnrede eller endre uterommet, så kan det være smart å ha en tydelig plan for funksjonene på uteplassen. Da er det enklere å velge møbler og stil på uteplassen senere, sier interiørarkitekt Ida Lundqvist.

Les også: Tre generasjoner har gjort hytta til et skjærgårdsparadis

1. Hvordan er uteplassen plassert?

Selv liker interiørarkitekten at uteplassen går ut fra en husvegg, så den får en naturlig vinkel og tilknytning til en eventuell terrassedør. For å skape følelsen av et adskilt rom, kan du plante høye vekster eller busker. Et annet alternativ kan være en pergola eller et espalier med klatreplanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger du å sette tak på uteplassen, eller over deler av den, er det viktig å tenke på at det kan blir mørkt i rommet innenfor. For å unngå dette kan du velge glass eller et transparent plastmateriale, så lyset slipper gjennom. Et tak kan også være en markise, et solseil eller en stor parasoll, eller det kan være et stort tre.

Saken fortsetter under bildet FUNKSJON: Tenk etter hvilke funksjoner du trenger på uteplassen din. Da er det enklere å innrede den og velge stil på møbler etterpå. © FOTO: House of Pictures FUNKSJON: Tenk etter hvilke funksjoner du trenger på uteplassen din. Da er det enklere å innrede den og velge stil på møbler etterpå. © FOTO: House of Pictures

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Velg riktig underlag

Materialene du velger til uteplassen, bør selvsagt stå i stil til huset. Men det er også et økonomisk spørsmål, sier Lundqvist.

Treheller er varmt og behagelig å gå på om du har små barn, og det er betydelig billigere enn steinheller. Fordelen med stein er at det krever mindre vedlikehold. Dessuten er det pent å se på, spesielt til eldre hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grus bør du prøve å unngå. Du skal kunne gå barbent på uteplassen uten å få vondt i føttene. Dessuten er det ikke alle møbler som blir like stabile på grus. Det er derimot vakkert å ha en grusgang med tråkkheller på i tilknytning til terrassen. La den følge beplantningen, så det blir en naturlig gang.

Les også: Har du et gammelt hus du vil rehabilitere?

3. Dus fargeskala med tøffe innslag

Om du velger møbler og tekstiler i jordfarger og eventuelt grønne nyanser, blir det en mykere overgang mellom naturen og innredningen. Vi du at det skal være helt gjennomført, bør også belysningen stå i stil.

- Jeg ser da for meg skjulte armaturer der lyset siles gjennom bladene på plantene. Og glasslykter med levende lys er et must året rundt. Hvis du senere vil skape litt spenning, kan du tilføre to elementer som stikker litt ut, som et knallgrønt sidebord i plast og en gul metallkurv. Da har du fortsatt holdt deg innenfor fargeskalaen, men materialene og intensiteten i fargene skaper dynamikk, sier Lundqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Laget feriebolig av oljetanken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet UNDERLAG: Tenk gjennom hvilket underlag som egner seg best på uteplassen din. Med noen fargesterke elementer skaper du spenning på uteplassen. © FOTO: Iben Ahlberg UNDERLAG: Tenk gjennom hvilket underlag som egner seg best på uteplassen din. Med noen fargesterke elementer skaper du spenning på uteplassen. © FOTO: Iben Ahlberg

4. Innred med inspirasjon fra stuen

Personlig ville Lundqvist valgt å innrede en del av uteplassen som et hverdagsrom, gjerne med teppe under sofagruppen.

- Det gir en herlig følelse, og det blir virkelig et uterom.

Her fins det ingen begrensninger på farger. Og mønstre kan også være spennende å bruke for å gjøre rommet levende. Det handler om å bestemme seg for hva slags stil og hvilke farger du vil ha, noe som kan være lurt å ha klart for seg før du kjøper møbler.

- Noe jeg synes er helt nødvendig i en slik utestue, er å ha minst ett element som du virkelig ikke forbinder med ute, som en taklampe over sofabordet. De aller fleste lampeprodusentene i dag har et utvalg av denne typen lyskilder som tåler å henge ute, og som drives ved hjelp av solceller, sier interiørarkitekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vannlekkasje i bolig - Gjør dette før du drar

Saken fortsetter under bildet SPENNENDE RESULTAT: Det er spennende å innrede uteplassen på samme måte som en innreder stuen inne. © Illustrasjon: Ida Lundqvist SPENNENDE RESULTAT: Det er spennende å innrede uteplassen på samme måte som en innreder stuen inne. © Illustrasjon: Ida Lundqvist

5. Skap stemning med soner

Har du plass til å tenke soner når du innreder, kan det gi et spennende resultat. Lag en spisekrok, og et område hvor solsengene kan stå plassert.

Kanskje kan du lage en platting i tre, og kombinere den med et sofahjørne i betong. Det å skape soner ute er en stor trend nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trendekspert Stefan Nilsson mener det er en trend at vi møblerer stadig mer i uterommet:

- Uterommet er ikke lenger bare et uterom, nå vil vi skape ulike soner eller rom der ute. En matsone, en avslapningssone, og til og med en arbeidssone. Maten er viktig nå, og matsonen må ha en ordentlig grill. Vi skal selvsagt dyrke våre egne grønnsaker og krydder, og den vegetariske trenden slår igjennom nå. Poolen er kommet for bli, og vi ser at stadig flere vil ha det. Flere vil ha drivhus, for å forlenge sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Form din egen hageidyll

6. Fin materialmiks

Det kan være spennende å mikse ulike materialer på uteplassen, tipser interiørarkitekten.

Uteplassen nedenfor har for eksempel en fin miks av materialer, som gress, grus og tredekke. De tre trærne rammer inn terrassen og den plassbygde benken. De gir også et naturlig skyggeparti som skaper vakre effekter og fungerer som solbeskyttelse på varme sommerdager.

Saken fortsetter under bildet SPENNENDE MIKS: En miks av ulike materialer på uteplassen er spennende, som her. © FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures SPENNENDE MIKS: En miks av ulike materialer på uteplassen er spennende, som her. © FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

Saken fortsetter under bildet TREND: Å skape forskjellige soner i hagen er en stor trend. Fritt for å ligge her og slappe av. © FOTO: Produsenten TREND: Å skape forskjellige soner i hagen er en stor trend. Fritt for å ligge her og slappe av. © FOTO: Produsenten

7. Deilig med loungestemning

Hvem kjenner ikke varmen i luften og lukten av sjø når de ser dette bildet? Et florlett tekstil fungerer om et lite tak og skaper en loungeaktig stemning. To pidestaller er brukt som skillevegg og til å ha planter i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke la deg lure - nå er de i trøbbel

Saken fortsetter under bildet LOUNGESTEMNING: En loungestemning på uteplassen er ekstra innbydende. © FOTO: Mats Ekdahl LOUNGESTEMNING: En loungestemning på uteplassen er ekstra innbydende. © FOTO: Mats Ekdahl

8. Tekstiler med trøkk

Å skape en hyggelig stemning ute trenger hverken å være vanskelig eller dyrt. Med noen frodige, sommerlige tekstiler er du langt på vei. Så krydrer du det hele med fine uteplanter og blomster. Gjerne i potter på et brett med hjul – da kan du enkelt flytte rundt på dem.

9. Dusj i det fri

Klart du kan dusje i det fri, selv om klimaet her til lands er vrient å temme. Men skulle det regne, blir dusjopplevelsen desto friskere. Løp og kjøp en utedusj i vakker kobber. Du fortjener å være en ordentlig livsnyter denne sommeren.

Les også: Hus i farta

Saken fortsetter under bildet FARGER: Med friske farger setter du raskt preg på uteplassen. © FOTO: Tia Borgsmidt FARGER: Med friske farger setter du raskt preg på uteplassen. © FOTO: Tia Borgsmidt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet I DET FRI: Det er lite som slår en frisk dusj ute på sommeren. © FOTO: Iben Ahlberg I DET FRI: Det er lite som slår en frisk dusj ute på sommeren. © FOTO: Iben Ahlberg

10. Hold varmen

På kalde kvelder kan pledd og tøfler komme godt med. Men i det norske klimaet er ikke det alltid nok. Da er en varmelampe å foretrekke. Det fins ulike typer å velge mellom, montert på veggen eller stående. Fordelen med å ha den på gulvet, er at du kan flytte den rundt hvis det for eksempel blåser og du vil sitte i le.

Belysning kan sette prikken over i-en på stemningen. En miks av levende lys og punktbelysning på planter er veldig effektfullt. Dette fungerer året rundt og gjør at plantene forandrer karakter gjennom årstidene.

Et ildsted ute er en drøm for mange. Her er det viktig å tenke på naboene, råder Lundqvist.

Røyk fra ildstedet inn i ventilasjonssystemet, eller rett inn på soverommet, er ikke å foretrekke. Du kan ikke påvirke vindens retning, så dette bør du ha tenkt igjennom.

Les også:

Se sesonens trender utendørs

Innred med værbestandige møbler

Slik fornyer du hagemøblene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no