Ikke si dette på jobbintervju

Ett enkelt ord eller én enkelt frase være nok til at jobbintervjuet feiler. Foto: NTB scanpix.
Ett enkelt ord eller én enkelt frase være nok til at jobbintervjuet feiler. Foto: NTB scanpix.

Hva gjorde jeg galt, er det mange som spør seg selv når de ikke får den tilbakemeldingen de hadde håpet på.

For mange er det ingen overraskelse når de ikke ble tilbydd stillingen de ble intervjuet for. Men det hender også ofte at man føler at intervjuet gikk fantastisk, men så kommer tilbakemeldingen: «Du er dessverre ikke med videre i prosessen». Ifølge CNBC kan ett enkelt ord eller én enkelt frase være nok til at tilbakemeldingen ikke er positiv.

CNBC lister opp 13 av verstingene:

«Jeg vil virkelig ha denne jobben». Karriererådgiver og rekrutterer Zachary Painter ved ResumeGenius.com mener at denne frasen kan få deg til å virke desperat heller en motivert for jobben. Han foreslår at kandidaten kan fortelle intervjueren at han/hun er glad for å komme intervju, og ser frem til å snakke om stillingen.

Les også: - Se jobbintervjuet som en date

«Hvilke fordeler har jeg i denne stillingen?» - Dette er definitivt et viktig spørsmål, men et spørsmål som er mer passende å stille etter man er tilbudt stillingen, sier karriereveileder og eier av bliss evolution, April Klimkiewicz.

«Eh…». Å få hjerneteppe på intervju kan skje de fleste, men nøkkelen er å virke reflekterende heller enn helt blank. Kjøp deg heller tid ved å si for eksempel «Det er et veldig godt spørsmål, la meg få et lite øyeblikk til å tenke på det», foreslår Klimkiewicz.

«Liksom.../ Jeg tror.../ Du vet...» - Ordene får deg til å høres usikker og uintelligent, mener karriererådgiver Jena Viviano.

«Som jeg sa..» Karriererådgiver Donna Shannon forklarer at med denne frasen så forteller du intervjueren at han/hun ikke følger med på hva du sier. Frasen kan også få deg til å ikke virke kvalifisert siden du må gjenta informasjon som allerede er sagt.

«Jeg er hardtarbeidende, jeg lærer raskt, jeg er selvmotiverende», osv. Dette er klisjeer som ikke betyr noen ting, fremholder karriererådgiver og gründer av Repurpose Your Purpose, Aurora Meneghello. De forteller ingenting om hva som gjør at du er spesielt egnet for stillingen, forklarer hun. Fortell heller historier som viser hvor hardt du har jobbet.

Les også: Fire ting du bør fjerne fra LinkedIn-profilen

«Hva er mine sjanser for å få stillingen?» – Ikke bare høres du desperat ut, men du beveger deg over i det som kan anses som patetisk, mener Painter og legger til at sjansen for å få jobben etter dette spørsmålet er tilnærmet null.

«Avskjediget, hater, forferdelig» osv. Unngå negative ord, uansett om du er misfornøyd med tidligere sjef, ansatte eller verden generelt. Ingen vil ansette en negativ person, sier Meneghello.

«Jeg kom ikke overens med sjefen». – Denne setningen kan få deg til å virke utakknemlig og som en vanskelig person å jobbe med, sier Viviano.

«Jeg er en perfeksjonist». – Det er et klisjésvar, og viser at du ikke har forberedt deg, sier Klimkiewicz. Viviano legger til at dette er et spørsmål om selvinnsikt.

«Bare… /faktisk… /Jeg er ingen ekspert, men..». Noen tenker kanskje at disse ordene får deg til å virke mer ydmyk. Men Meneghello forteller at det kan undergrave din autoritet og formidle usikkerhet. Meneghello oppfordrer til å droppe ord som `bare` og `litt`, og andre som ikke beveger samtalen fremover.

«Jeg har ingen spørsmål om selskapet». Dette spørsmålet stilles for å se hvor interessert du er i selskapet, sier Painter. Er du interessert i selskapet, har du også relevant spørsmål, sier rådgiveren.

«Når kan jeg begynne?» - Arrogant og uprofesjonelt, mener Painter.

Les også:
Sannhetens øyeblikk - intervjuet Møte gir jobb! Norske lærerlønninger relativt sett lavest i Norden

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden