Dro opp ekstremt sjelden kjempe rett utenfor Trondheim

Her slipper Sverre Magnus Selbach svartskaten ut i vannet igjen. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av livet har du antagelig større sjanse for å få syv rette i Lotto enn svartskate på stang. Sverre Magnus Selbach bør spille Lotto på lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette føles helt surrealistisk, uvirkelig og usannsynlig. Uten tvil mitt livs fisk. Ikke noe annet kommer i nærheten, sier en mer eller mindre lamslått Sverre Magnus Selbach til Hooked etter å ha sveivet en svartskate på fantastiske 182 centimeter og 38 kilo opp fra 400 meters dyp rett utenfor Trondheim.

Det finnes flere hundre forskjellige fiskearter i norske farvann. Noen er bare et par centimeter lange, mens andre kan matche en stasjonsvogn i både lengde og tonnasje. Noen finnes overalt, mens andre er så sjeldne at de knapt har blitt sett i levende live. Den mystiske svartskaten tilhører utvilsomt den siste kategorien, og da spesielt når en snakker om stangfangster.

Oppkalt etter Nidaros

Svartskatene lever på dypt vann, og de ligger ikke akkurat i stabler på bunnen. Bare seks ganger tidligere har arten blitt tatt på stang, og samtlige fisker er tatt i ytre deler av Trondheimsfjorden. Fem av disse fangstene stammer fra M/S Gotland, båten til Frederic Kullin, landets kanskje beste skipper og guide dersom du vil ut på havfiske på dypet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av disse var det for øvrig den kjente storfiskjegeren Jeremy Wade som dro opp da han spilte inn en episode av populære River Monsters. Den sjette, stangfangede svartskaten falt ellers for agnet til en fisketurist i leid båt. Også han fisket i det samme området som Kullin besøker med sine gjester.

Svartskaten bærer det vitenskapelige navnet Dipturus nidarosiensis, og det faktum at arten er oppkalt etter gamle Nidaros gir en ganske klar pekepinn på hvor den vanligvis påtreffes. Den er tatt noen på kommersiell redskap noen få ganger også i andre fjorder, både lenger sør og lenger nord, men samtlige stangfangster stammer altså fra ytre deler av Trondheimsfjorden. Bortsett fra den syvende da, den som ble tatt i går kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asgeir sin enorme blåsteinbit er over dobbelt så tung som norgesrekorden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldsomt svar i andre enden

Det var spisskate og store langer Sverre Magnus Selbach og skipper Bjørn Florø-Larsen fra Nidaros kystmeitelag (NKML) hadde i tankene da de la ut i fjordbassenget utenfor Trondheim søndag morgen.

Foto: Bjørn Florø-Larsen
Foto: Bjørn Florø-Larsen

Spisskate er ikke en direkte vanlig stangfangst det heller, men sammenlignet med svartskate er den som duppmeite i et oppdrettsanlegg å regne. Denne dagen var den en ny plass ikke veldig langt fra Trondheim sentrum som var blinket ut, og for en plass det skulle vise seg å være.

– Vi fisket på 400 meters dyp, i en slakk leirebakke, og lenge skjedde det ikke en dritt. Faktisk gikk Sverre litt lei, og ville videre til neste plass vi hadde sett på. Jeg sa vi måtte gi det 15 minutter til, noe som viste seg å være veldig lurt, sier Bjørn Florø-Larsen til Hooked.

Like etter hugg det nemlig tungt hos skipperen, men det ble med kontakten. Ingen av de to om bord skjønte veldig mye av det spesielle nappet, men de fikk ikke veldig lang tid på seg til å reflektere over det hele. Snart hugg det nemlig på samme måte hos Selbach, og da tilslaget ble satt svarte det voldsomt i andre enden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se film: Slik fisker du skate fra båt

– Utrolig sterk

– Fisken satte av sted, og den var utrolig sterk. Vi trodde først det var snakk om en diger lange, men så roet den seg helt ned. De typiske hoderistingene og rullingene til langene uteble, og fisken var bare blytung, sier Florø-Larsen til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med så voldsom tyngde på slike dyp er ikke alternativene så veldig mange. En svær breiflabb ville ikke rast av sted på denne måten, og en diger kveite hadde neppe bare gitt opp og blitt tung. Dette kunne egentlig bare være en mindre håkjerring, og på vanlig havfiskeutrustning uten wirefortom blir en slik fisk fort en lei nøtt å knekke.

Kampen med fisken ble også beinhard. Det var ikke rare motstanden der nede, men tyngden knuste alt Selbach tidligere har hatt i andre enden av snøret, med unntak av håkjerringen på over 600 kilo fra Svalbard tidligere i år. Denne ble likevel tatt på langt grovere utrustning, spesialtilpasset for alvorlig tunge tak. Søndag ble det derimot fisket med helt vanlig 30-50-punds havfiskeutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tok på kreftene

Å sveive fisk opp fra 400 meters dyp tar lang tid. Å sveive diger fisk opp fra 400 meters dyp tar skikkelig lang tid. På veien mot overflaten ble det snakket litt om kjempelange som bare ikke brydde seg om at den var kroket, men klart mest om håkjerring på pluss/minus 100 kilo. Skipper Florø-Larsen gjorde også klar kroken og tauet som brukes til å sikre eventuelle håkjerringfangster langs båtripen.

Foto: Bjørn Florø-Larsen
Foto: Bjørn Florø-Larsen

Med ti meter igjen til overflaten stod snøret fremdeles rett ned. En fisk med svømmeblære ville vært sprengt for lengst, og vanligvis seget opp langt bak båten. Dette var utvilsomt en bruskfisk uten svømmeblære. Da skipperen tok leaderen kjente også han at dette her var latterlig tungt, og nede i sjøen var alt svart. Ikke en hvit fiskebuk var å se.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så brøt fisken overflaten, og underkjevene til både Selbach og Florø-Larsen deiset i dørken. Et digert nebb, etterfulgt av en enorm, svart overflate lå plutselig side om side med Black Pearl 2.0, Florø-Larsens sagnomsuste storfiskskute. Svartskate! På reint instinkt fikk skipperen sikringskroken i kjeften på den digre skapningen, og med fiskeverdens hellige gral under full kontroll, brøt jubelen løs om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sverre var helt ferdig. Han lå bare på dekk og hadde ikke noe å gi. Jeg løftet faktisk fisken inn i båten alene, og det sier vel egentlig det meste om hvor mye adrenalin som var i omløp. Det hadde jeg neppe klart igjen, sier Florø-Larsen til Hooked.

Les også: Sjekk Vilhelm sin rekordstore spisskate

(Saken fortsetter under)

Foto: Bjørn Florø-Larsen
Foto: Bjørn Florø-Larsen

Uproblematisk og anbefalt

Vel oppe i båten fikk de to kompisene tatt giganten fra dypet nærmere i øyesyn. Og for en latterlig fisk det faktisk var. De vitale målene viste en lengde på 182 centimeter og en bredde på 133 centimeter. Dette utgjorde til sammen 38 kilo. Dette er den nest største svartskaten som noen gang er tatt på stang, bare slått av Jonas Botilsruds fantastiske norgesrekord på 49,16 kilo og 199 centimeter.

En fisk som denne kan få selv den mest værbitte hardhaus ut av fatning, men Selbach og Florø-Larsen klarte faktisk å få unnagjort både måling, veiing og fotografering nokså kjapt, slik at fisken fikk saltvann gjennom gjellene igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruskfisk som svartskate har som nevnt ingen svømmeblære, og tåler derfor trykkforskjellen fra 400 meters dyp til overflaten fint. Å sette bruskfiskene tilbake er derfor både uproblematisk og anbefalt. Utallige skategjenfangster (riktig nok andre skatearter) viser at dette fungerer veldig bra.

– Vanvittig sur opplevelse

Selbach selv var ikke i stand til å snakke med noen like etter fangsten, men utpå kvelden søndag hadde han fått reflektert litt over fangsten, som han altså setter klart høyest av alle sine 124 (!) stangfangede arter i Norge. Det sier ikke så reint lite, spesielt med tanke på at han la ned 27 døgn etter håkjerring før han altså lyktes med en fisk på over 600 kilo.

– Jeg så to svartskater bli tatt for litt over ti år siden, i juli 2007 sammen med Frederic Kullin. Først ble det tatt en på 26 kilo, før Jonas (Botilsrud, red.anm.) tok norgesrekorden sin på 49 kilo. Samme dag som Jonas fikk denne fisken, hadde jeg mest sannsynlig på svartskate, jeg også. Jeg lot agnet ligge i ro i lang tid, strammet opp og så var det bom stopp, sier Selbach til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I det jeg skulle til å legge skikkelig press på, røk braiden på uforklarlig vis nesten helt nede ved fortommen. Det var både en fantastisk dag der jeg fikk se en svartskate, og samtidig en vanvittig sur opplevelse siden dette er en art man ikke kan regne med å få mer enn ett napp av i livet.

Les også: Her bader Hanne med den svære spisskaten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knuser kveitefangst

Hva en kan regne med her i livet er heldigvis ikke ensbetydende med hva som faktisk blir tilfellet, noe den Trondheim-bosatte drammenseren definitivt kan skrive under på.

– Vi snakket faktisk om svartskate på veien utover søndag morgen, men vi regnet aldri dette som realistisk. Ikke engang på en svartskateskala, siden de seks som er tatt tidligere alle er tatt mye lengre unna Trondheim enn dette. Nå håper jeg skipper Bjørn kommer seg utpå igjen snart, og får en han også. Han hadde et helt likt napp som bare minuttet før meg, sier Selbach til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er slett ikke første gang Black Pearl 2.0, Bjørn Florø-Larsens Benetau Antares 580 har storfisk om bord. I juli i fjor fisket skipperen inn båten med en enorm med kveite på hele 161,65 kilo, også denne fra indre deler av Trondheimsfjorden. Søndagens svartskate knuser likevel denne fangsten langt ned i støvlene.

– Det snakkes mye om størje og drømmefisker for tiden, men det er ingenting som kommer i nærheten av dette her. Jeg har aldri vært så glad for en annen fiskers fangst noen gang. Dette er helt surrealistisk, sier Florø-Larsen til Hooked.

Les også: Hvitskatebonanza ved Europas endepunkt

(Saken fortsetter under)

Foto: Sverre Magnus Selbach
Foto: Sverre Magnus Selbach

Toppet kransekaka

Sverre Magnus Selbach er for ordens skyld en av de virkelige pionerene i det norske artsfiskemiljøet, som de siste årene har vokst seg større enn noen kunne forestille seg da galskapen startet tidlig på 2000-tallet . Med hele 124 (pluss svartskate) forskjellige fiskeslag registrert hos Artsfiske.com, artsfiskernes egen portal for listeføring, er han også en av de som har flest stangfangede arter i Norge noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har det blitt mye mindre tid til fisking på Selbach, men når mulighetene har bydd seg har han til gjengjeld satset hardt. Uttellingen på de to siste turene er også helt hinsides all fornuft. På den nevnte Svalbard-turen i sommer fikk han fire nye arter i form av håkjerring, blåsteinbit, flekksteinbit og blåkveite. Nå har han altså toppet kransekaken med den nest største svartskaten som noen gang er tatt på stang. Så veldig mye drøyere går det ikke an å få det i sportsfiskesammenheng.

– Selv om svartskate er den suverent råeste fisken jeg noen gang har fått, vil jeg fortsatt glede meg over tangkutlinger og jakt på femtråde tangbrosme i fremtiden. Men det er klart, de stiller jo i en litt annen liga, sier han til Hooked.

Les også:

Fiskekvoten overskrides av stadig flere turister

10 flotte høstturer Norge rundt

Ikke glem de nye reglene for hummerfiske

Saken er opprinnelig publisert på Hooked.no