Meny

Beskrev dagliglivet for 350 år siden

Samuel Pepys' (innfeldt) detaljerte dagbøker (bilde) har vært en uvurderlig kilde til kunnskap om dagliglivet i London på 1600-tallet. Foto: Wikimedia Commons.

I ni år skrev engelskmannen Samuel Pepys om dagliglivet i London. De detaljerte dagboksnotatene gir et unikt innblikk i 1600-tallets England, og inkluderer blant annet gripende skildringer av storbrannen i London i 1666.

Om morgenen søndag 2. september 1666 får den engelske politikeren og forfatteren Samuel Pepys høre fra sin husholderske Jane at en voldsom brann har krevd mer enn 300 hus i London i løpet av natten.

Detalj av den store brannen i London av en ukjent maler som viser brannen slik den fortonte seg om tirsdag 4. september 1666. 13.200 hus brant ned til grunne i den ødeleggende brannen.

Han tar sporenstreks på seg yttertøyet og går til The Tower for å få en oversikt over brannen med egne øyne. Det han så ser, ryster ham langt inn i sjelen.

Og som så mange ganger før gjør 33 år gamle Pepys et notat i dagboken sin:

«Jeg ser husene i enden av broen står i full flamme, og en uendelig stor brann på denne og andre siden av broen. (...) På vei ned, med hjertet mitt fullt av sorg, stikker jeg innom øverstkommanderende ved Tower som kan fortelle meg at brannen startet tidligere på morgenen hos hoffbakeren i Pudding Lane og at den allerede har brent ned St. Magnus' Kirke og mesteparten av Fish-street».

Den enorme bybrannen raste fra 2. til 5. september 1666, ødela mer enn 13.200 hus og 87 sognekirker og sørget for at 100.000 av Londons innbyggere ble hjemløse.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Uvurderlig dagbok

Samuel Pepys brukte stenografi og koder i sine dagboksnotater. Muligens for å unngå at uvedkommende skulle snoke. Her en faksimile fra et av de første notatene i dagboken. Foto: Wikimedia Commons.

Fra årene 1660 til 1669 skriver Pepys en svært detaljert dagbok om dagliglivet i London. Han er ærlig i sine nedtegnelser og bruker stort sett stenografi og koder, muligens for å forhindre at hans hustru får et innblikk i hans utallige sidesprang.

Men i tillegg til å skildre sine personlige utskeielser, skriver han om historiske hendelser som hadde stor betydning for samtiden. Og som fremdeles har interesse for ettertiden.

Etter hans død ble dagboken publisert for allmennheten og er i dag regnet som en av de viktigste primærkilder for kunnskap om den tiden da monarkiet ble gjeninnført i Storbritannia. Pepys' dagboksnotater gir førstehånds øyenvitneskildringer fra pesten i 1665, den andre anglo-nederlandske krigen samt bybrannen i London i 1666.

I sin åpningstekst i januar 1660 skriver han:

«Ære være Gud, ved utgangen av fjoråret var jeg ved veldig god helse, uten spor av den gamle smerten bortsett fra når jeg er forkjølet. Jeg bodde i Axe yard med min kone og vår husholderske Jane, og ingen andre i familien enn oss tre. Min hustru ga meg håp om at hun var med barn etter at perioden hennes hadde uteblitt i syv uker, men på årets siste dag kom den tilbake igjen.»

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Samuel Pepys

Samuel Pepys ble født den 23. februar 1633 i London i en familie med elleve barn. Han vokste opp i Londons berømte avisgate Fleet Street sammen med faren John, som var skredder, og moren Margaret, som var vaskepike. Da han skulle studere, flyttet han til Cambridge hvor han avla sin siste eksamen i 1654. Men Pepys utmerket seg aldri spesielt på skolen. Tvert i mot ble han beskrevet som en meget allminnelig elev som underveis ble anklaget for å drikke for mye og for å pleie kontakt med byens løse fugler.

Yrkesmessig gikk det bedre med Pepys. Han jobbet i fem år som juniorkontorist i statskontoret Exchequer, før han etter hvert fikk jobben som kontorist hos de engelske sjøfartsmyndighetene ledet av hertugen av York. Posten var svært ettertraktet, og Pepys fikk to ansatte under seg samt en årslønn på 350 pund. I tillegg fikk han mulighet til å profittere på kontraktene han styret med.

Det var i denne perioden Samuel Pepys begynte å skrive på dagboken som han i dag kanskje er mest kjent for.

Førstehåndsopplevelser

Sir William Penn (1621-1670) var en engelsk admiral og politiker. Han var også far til grunnleggeren av staten Pennsylvania. Maleri av Peter Lely.

En av kollegene hans ved the Navy Office er Admiral Sir William Penn, far til William Penn som senere grunnla og gav navn til Pennsylvania-kolonien i Amerika. Pepys nevner ham flere ganger i dagboken sin, som i dag er hovedkilden til kunnskap om Sir William Penns voksne liv. Bare synd for den godeste Penn at Pepys ikke kunne utstå ham og ikke akkurat beskrev ham i rosende ordelag.

Her en skildring av et dobesøk:

«At night home and up to the leads [roof], were contrary to expectation driven down again with a stinke by Sir W. Pen's shying of a shitten pot in their house of office», skrev han i dagboken 30. april 1666.

Også andre observasjoner nedtegnet av Pepys har blitt interessante for ettertiden, ikke minst ettersom de av og til dreier seg om førstehåndsopplevelser av ting som i dag er en naturlig del av vårt liv, men som i Pepys samtid ble ansett for å være både ukjent og eksotisk.

Flere steder i sin dagbok nevner han for eksempel at han har drukket varm sjokolade, en drikk som på Pepys tid var forbeholdt øvre samfunnslag.

Og tirsdag 25. september 1660 smaker Samuel Pepys te for første gang. I sin beskrivelse skriver Pepys bare nøkternt at «... og etterpå drakk jeg en kopp med te (en Kina-drikk) som jeg aldri har drukket før, og gikk min vei».

En annen interessant nedtegning skjer i 1666 der Pepys skriver at «Kongen deklarerte i går under råd en resolusjon om en mote for klær som han aldri vil endre. Det vil være en vest, men jeg vet ikke helt hvordan.»

Denne kongelige kunngjøringen er første gang en vest av dette slaget nevnes.

14. november samme år har Pepys overvært ett av de første forsøk på en blodoverføring. Forsøket ble foretatt mellom to hunder, og eksperimentet ble betraktet som vellykket, selv om donor-hunden blødde i hjel.

Les også: Historiens største gniere

Piker, vin og sang

Dagboken til Pepys tegner også et bilde av en nysgjerrig ung mann som brukte mye spalteplass på å fabulere over egen lykke og plass i verden. Denne nysgjerrigheten gjorde at han fulgte mange av sine impulser. Spesielt i forhold til det som på folkemunne kalles «piker, vin og sang».

I sin beretning om planene for 1665, skriver han:

«Hustruen er nå en ting, elskerinnen en annen, og kokkepiken er hyggelig nok, men utfordringen blir å forføre gullsmedens kone.»

Maleri av Samuel Pepys kone, Elisabeth de St Michel.

Pepys forkjærlighet for kvinner topper seg imidlertid den 25. oktober 1668 da han blir tatt på fersken av sin hustru Elizabeth, mens han er ivrig opptatt med å kurtisere den nye hushjelpen, sytten år gamle Deborah Willet.

Avsnittet som følger er vanskelig å oversette fra engelsk, ettersom det også viser kodesystemet Pepys ofte tydde til når han skulle skjule vulgariteter eller eksplisitte skildringer av seksuell karakter, slik som når han blir fersket i å beføle hushjelpen:

«The greatest sorrow to me that ever I knew in this world; for my wife, coming up suddenly, did find me imbracing the girl con my hand sub su coats; and endeed I was with my main in her cunny. I was at a wonderful loss upon it and the girl also ...».

Pepys uttrykker senere at han angret episoden, men det går også fram av dagboken at han fortsatt holder kontakten med sin unge flamme, også etter at hun fikk sparken.

Satte endelig punktum

31. mai 1669 satte Samuel Pepys endelig punktum for sin dagbok. Han oppgav frykt for å miste synet som grunn. Det er umulig å lese dagboken uten å føle ergrelse over historiens brå slutt. Mange som har lest dagboken, synes også det er beklagelig at den slutter i en pessimistisk tone på grunn av Pepys dårlige humør.

Men Pepys fortsatte å skrive også etter at dagboken var lagt vekk. Blant annet hadde han en flittig brevkorrespondanse med Sir Isaac Newton, hvor ett av temaene var om man hadde størst sannsynlighet for å slå én sekser med seks terninger, eller to seksere med tolv. Problemstillingen har siden blitt kalt Newton-Pepys-problem.

Les også: Se detaljerte fotografier fra Norge i forrige århundre

Opp- og nedturer

Samuel Pepys, portrettert i 1689. Foto: National Maritime Museum.

Livet videre etter dagboken består av både opp- og nedturer for Samuel Pepys. I 1669 dør hustruen Elizabeth av feber hun pådro seg etter en ferietur til Nederland og Frankrike. I årene 1673 til 1679 får Pepys plass i det britiske Parlamentet. Mot slutten av denne perioden blir Pepys arrestert og plassert i fangenskap i Tower, anklaget for å ha solgt opplysninger om britenes sjøforsvar til franskmennene. Beskyldningen renner imidlertid ut i sanden, og Pepys løslates seks uker senere. I årene 1684 til 1689 fungerer Pepys som kongens sekretær i flåteforhold. I omlag samme periode var han igjen medlem av Parlamentet.

26. mai 1703 dør Samuel Pepys, 70 år gammel.

Dagboken utgis

Det skulle ta over 120 år før Samuel Pepys omfattende nedtegnelser fra sin samtid ble gjort tilgjengelig for folk flest. Men i 1825 ble dagboken første gang utgitt, etter å ha blitt transkribert og renskrevet av engelskmannen John Smith.

Les også: Vakre landskap med blodig historie

En annen utgivelse kom rundt femti år senere. Den mest komplette utgaven av Samuel Pepys ni år lange dagboksprosjekt kom imidlertid ut i årene 1970 til 1983.

De som er interesserte i å lese dagboken, men som blir demotivert av den enorme mengden tekst, kan velge den digitale utgaven som er skrevet som en nettblogg med informative forklaringer og linker.

Hver kveld publiserer nettsiden pepysdiary.com nøyaktig det Pepys skrev ned i sin dagbok på dagen 353 år tidligere.

Les Samuel Pepys dagbok her.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Funn av eksplosiver i bolighus: Politiets bombegruppe på vei13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket01:47 Aksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48 Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37 Real Madrid med nytt poengtap00:23 Senterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54 Brannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17 Hovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38 Franske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35 Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01 Frisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15 – Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03 Ingen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13 Brann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12 Mueller-rapporten legges fram torsdag18:30 Kvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21 Solskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17 Røde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35 – Jeg ble en mor uten barn17:32 Gressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30 Katteeier brente død katt17:13 Evakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02 Tidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36 Stor skogbrannfare i Sør-Norge15:27 Norsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21 Arbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17 Støttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22 18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43 Mot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21 Mann omkom i scooterulykke i Telemark11:14 Omstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36 Tre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53 Turistforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38 Mann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13 Strømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48 Norskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09 Listhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40 Én omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27 Før CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23 Ecuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10 Mann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58 Fossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49 Landslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23 30 år etter Hillsborough-tragedien06:00 FN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56 Flere dansker enn før jobber etter 65 år05:53 Rapport: Ny taxireform vil føre til lavere lønninger05:50 Dette skjer i dag05:44 Oscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?05:37 Vettregler for private barnehager skal hindre pengemisbruk05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høyre kneler for bompengemotstand i Buskerud – Ap frykter smitte
Siste nytt
16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeFunn av eksplosiver i bolighus: Politiets bombegruppe på vei13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket01:47NorgeAksjonister stopper vindmøllearbeid i Trøndelag00:48VerdenMacron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen00:37SportReal Madrid med nytt poengtap00:23NorgeSenterpartiet vil tillate jakt på kongeørn23:54VerdenBrannen i Notre-Dame etterforskes som en ulykke23:17VerdenHovedkonstruksjonen i Notre-Dame er reddet22:38VerdenFranske myndigheter: Uvisst om Notre-Dame kan reddes22:35VerdenFrankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv22:01SportFrisk Asker vant sitt første NM-gull i ishockey på 17 år21:15Norge– Jaget sønnene ut av bilen og kjørte av gårde21:03NorgeIngen vindkraftsøknader blir behandlet før nasjonal ramme er klar19:13VerdenBrann i Notre Dame-katedralen i Paris19:12PolitikkMueller-rapporten legges fram torsdag18:30NorgeKvinne stukket ned på Torshov i Oslo18:21SportSolskjær før Camp Nou-returen: – Vi har med oss minnene fra Paris18:17NorgeRøde Kors: Fem søk og 62 henteoppdrag hittil i påsken17:35Livet– Jeg ble en mor uten barn17:32NorgeGressbrann i nærheten av bebyggelse i Rogaland under kontroll17:30NorgeKatteeier brente død katt17:13NorgeEvakuering på Svalbard på grunn av økt snøskredfare17:02MotorTidligere Volkswagen-toppsjef er siktet for bedrageri15:36NorgeStor skogbrannfare i Sør-Norge15:27SportNorsk ishockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets15:21NorgeArbeidsulykke med vinkelsliper i Brevik14:17NorgeStøttegruppa håper Berg-dom får fart på diplomatiet13:22Norge18-åring pågrepet etter filmet voldshendelse i Stavanger11:43ReiseMot strømmen: «Flytende tempel» trosser kystødeleggelsene11:21NorgeMann omkom i scooterulykke i Telemark11:14VerdenOmstridte nye internettregler godkjent av EUs medlemsland10:36NorgeTre ungdommer siktet for å ha forlatt ulykkessted etter dødsulykke i Bergen09:53NorgeTuristforeningen: – Det beste med å være på tur, er å komme trygt hjem09:38NorgeMann kritisk skadd etter arbeidsulykke09:13NorgeStrømmetjenesten HBO var nede i Norge08:48NorgeNorskrussisk kvinne tok med seg tre norskfødte barn til IS08:09PolitikkListhaug: – Vi ser en gettofisering av Oslo07:40NorgeÉn omkom i trafikkulykke i Bergen – fem til sykehus07:27SportFør CL-trekningen: – 10 prosent sjanse for Vipers07:23VerdenEcuadors president: Assange ville opprette «spionsenter»07:10NorgeMann forsøkte å kapre bil med passasjerer i Skien06:58SportFossesholm startet sykkelsesongen med 2.-plass06:49SportLandslagsspillernes tips: Slik blir du god i FIFA06:23Sport30 år etter Hillsborough-tragedien06:00NorgeFN: Funksjonshemmede i Norge har lavere status enn andre05:56VerdenFlere dansker enn før jobber etter 65 år05:53NorgeRapport: Ny taxireform vil føre til lavere lønninger05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenOscar-diskusjon om Netflix: Kino- eller TV-filmer?05:37NorgeVettregler for private barnehager skal hindre pengemisbruk05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøyre kneler for bompengemotstand i Buskerud – Ap frykter smitte
Populært