Ota Bengas tragiske liv i bur

I september 1906 ble afrikanske Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til en av hovedattraksjonene i Bronx zoologiske hage. Den unge mannen fra Kongo ble raskt en favoritt, men for Ota Benga selv hadde tragediene så vidt begynt. Foto: Wikimedia Commons.
I september 1906 ble afrikanske Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til en av hovedattraksjonene i Bronx zoologiske hage. Den unge mannen fra Kongo ble raskt en favoritt, men for Ota Benga selv hadde tragediene så vidt begynt. Foto: Wikimedia Commons.

De som besøkte Bronx Zoo høsten 1906 kunne se følgende skilt utenfor apeburet: «Afrikansk pygmé, Ota Benga. Alder 23 år. Høyde 150. Vekt 47 kilo. På utstilling hver ettermiddag hele september».

Hvem var menneskelig, og hvem var ikke?

Det var spørsmålet som gjerne ble reist tidlig på nittenhundretallet. Ofte ble spørsmålet stilt av europeere som tok utgangspunkt i darwinismen. Dermed var det ikke bare et spørsmål om hvem som var menneskelig eller ikke, men hvem som var mest menneskelig av dem alle.

En av dem som fikk merke dette på kroppen, var en ung mann fra Kongo. Navnet hans var Ota Benga. Adressen hans var apeburet i Bronx' zoologiske hage.

Tragisk liv

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kalte en pygmé, en buskmann. I dag vet vi at han tilhørte Mbuti-folket fra regnskogen nordøst i Kongo.

Det var en lang serie tragedier og uheldige omstendigheter som bragte Ota Benga til USA og et apebur i New York.

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kaller en pygmé, en buskmann. Foto: Wikimedia Commons.
Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kaller en pygmé, en buskmann. Foto: Wikimedia Commons.

På slutten av 1890-tallet, under vanstyret til Belgias kong Leopold 2., ble hele familien hans - kone og to barn - myrdet av belgiske styrker som angrep landsbyen mens Ota selv var på jakt. Estimat anslår at 10 millioner kongolesere ble drept mens Belgia styrte landet. Det var altså under disse forholdene at Ota Benga vokste opp og levde.

Les også: Dansk-norsk kolonivelde avviklet for 100 år siden

For en jeger og sanker som Ota Benga, representerte familien selve livet. Da han plutselig var alene, hadde han valget mellom å fortsette alene til døden tok ham, eller forsøke å innynde seg hos en annen familie i håp om å kunne få innpass som hjelper.

For Ota Benga tilbød skjebnen en tredje variant: Han ble funnet av slavehandlere, lagt i jern, dratt ut av jungelen, det eneste hjemmet han kjente, og tvunget til å jobbe på en plantasje.

Det var her han senere ble funnet og kjøpt opp av den amerikanske eventyreren Samuel Verner. Verner hadde blitt sendt til Afrika for å finne autentiske, afrikanske pygméer, en «missing link» mellom aper og mennesker. Ota Benga skal ha blitt kjøpt med salt og et stoffstykke.

Les også: 80 år siden luftskipdrømmen ble knust av «Hindenburg»

Verdensutstillingen i St. Louis

Samuel Verner tok med Ota Benga til USA og verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Der skulle han vises fram sammen med en gruppe andre pygméer og såkalte «villmenn» som hadde vokst opp langt unna det samtiden så på som sivilisasjonen.

På denne tiden var etnologiske karavaner ikke uvanlige attraksjoner på sirkus og utstillinger, ei heller i Norge. Slike etnologiske utstillinger ble sagt å skulle være folkeopplysende, men var med på å underbygge illusjonen om at noen mennesker var mindre verdt enn andre.

De var «ville» og «usiviliserte». Vi var hvite, «dannede» og «siviliserte».

Ota Benga (nummer to fra venstre) fotografert under verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Foto: The South Carolina Library.
Ota Benga (nummer to fra venstre) fotografert under verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Foto: The South Carolina Library.

Da utstillingen i St. Louis var over, fikk Ota Benga reise tilbake til Afrika slik han var blitt lovet, slik at han kunne etablere seg på nytt etter det korte oppholdet i USA.

Men ulykken ville ingen ende ta for den unge mannen. Han ble utstøtt fra klanen, og hans nye kone døde kort tid etter bryllupet av et slangebitt.

Les også: Se de utrolige bildene av Titanics siste livbåt

I 1906 bestemte han seg for på ny å reise til USA sammen med mannen som først bragte ham over, Samuel Verner.

Bronx Zoo

Trolig trodde Ota Benga at han kunne få en sjanse til å starte om igjen i mulighetenes land. Men vel framme i New York ble han overlatt til den eksentriske William Hornadays varetekt. Hornaday var sjef for Bronx Zoo utenfor New York, som på den tiden var verdens største zoologiske hage. Og Hornaday hadde helt spesielle planer for den lille afrikanske mannen.

Hornaday visste at koloniseringen av Afrika og Asia hadde vekket folks interesse for antropologi og kulturelle forskjeller mellom verdens folk. For ham var det ingen stor forskjell mellom Ota og et vilt dyr - begge var nyttige objekter for å få oppmerksomhet og tjene penger.

I september 1906 ble Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til det store trekkplastere i Bronx zoologiske hage. Som selskap fikk han en papegøye og en orangutang ved navn Dohong. For å skape riktig atmosfære, og i tillegg ta vekk siste rest av verdighet, ble apeburet dandert med beinrester.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Saken fortsetter under videoen

Livet i bur

Ota Benga trengte ikke gjøre så mye, det holdt at han var lav og svart. De besøkende syntes det var mer spennende å oppleve ham drikke sodavann enn å se løven Hannibal spise rått kjøtt.

Den unge afrikaneren ble presentert som en slags «missing link» og ble ansett for å være mindre menneskelig enn de hordene av hvite som kom for å ta ham i skue. Dette var på en tid da flere i fullt alvor så på svarte som et slags mellomstadium mellom aper og hvite. Og Ota Benga ble hele tiden sammenlignet med apen han delte bur med. William Hornaday sa at Ota - og slike som ham - «var nært beslektet med apekatter, og at han dermed var uintelligent og ikke i stand til å lære noe som helst». Dessuten var tennene hans slipt spisse. Det skulle bevise at mannen var kannibal.

Det var den amerikanske eventyreren og misjonæren Samuel Verner som bragte Ota Benga til USA. Foto: Wikimedia Commons.
Det var den amerikanske eventyreren og misjonæren Samuel Verner som bragte Ota Benga til USA. Foto: Wikimedia Commons.

Den nye, eksotiske attraksjonen ble raskt en favoritt. På en av de første dagene av utstillingen, sørget Ota Benga for at 40.000 betalte seg inn i dyrehagen.

Og media kunne fråtse i historier om den unge afrikaneren:

«Det er sannsynligvis en god ting at Benga ikke tenker særlig dypt. Hvis han gjorde det ville han neppe være særlig stolt over å våkne opp om morgenen under samme tak som orangutangene og andre aper. For det er der han faktisk er», skrev New York Times, søndag 9. september 1906.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Ifølge samme avis var det få som uttrykte høylytte innvendinger mot å se en mann fanget i et bur med aper, men kommentarer i samtidens aviser tyder på at flere følte ubehag over å se en mann i bur, svart eller ikke.

Sterkest var reaksjonene hos afroamerikanerne i New York. Flere svarte geistlige reagerte sterkt og samlet flere til protest mot dyrehagen:

– Vi mener vår rase er undertrykt nok som den er, uten at en av oss skal stilles ut med aper, uttalte James H. Gordon, en høyt ansatt afroamerikansk prest ved barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn.

– Vi mener vi fortjener å bli sett på som mennesker, med sjeler.

Les også: De første Hilton-søstrene

Fikk nok av apeburet

Den amerikanske zoologen William T. Hornaday (1854–1937) var direktør for dyrehagen i New York og sjefstaksidermist ved Det amerikanske nasjonalmuseet. Han regnes som en pioner i sin kamp for dyremangfoldet, men skapte skandale da han fikk utstilt Ota Benga. Foto: Wikimedia Commons.
Den amerikanske zoologen William T. Hornaday (1854–1937) var direktør for dyrehagen i New York og sjefstaksidermist ved Det amerikanske nasjonalmuseet. Han regnes som en pioner i sin kamp for dyremangfoldet, men skapte skandale da han fikk utstilt Ota Benga. Foto: Wikimedia Commons.

Ota Benga slapp etter hvert ut av buret og fikk lov til å vandre mer fritt på dyrehagens område.

Men som den store attraksjonen han var, fikk han stadig en stor hale skuelystne følgere etter seg. Mange pekte og lo av ham.

Hele situasjonen gjorde Ota Benga frustrert, innesluttet og sint. Han prøvde stadig å bite passerne sine. I tillegg fikk han tak i en kniv som han sprang rundt med i dyrehagen mens han truet folk.

Til slutt besluttet dyrehagens ledelse å overføre 23-år gamle Ota Benga til barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn for å jobbe med presten Gordon, som hadde hjulpet og bistått i å få ham vekk fra zoo.

Den 27. september skrev avisen The Times at «pygméen var glad for å kunne forlate dyrehagen, og dyrehagens ledelse var like glad for å bli kvitt ham».

Da hadde over 200.000 besøkende latt seg lokke til å besøke dyrehagen i Bronx. Det var over dobbelt så høyt antall som for samme periode året før. Så å si alle hadde strenet rett mot apeburet for å se buskmannen.

Men selv om Ota Benga ikke lenger skulle bo i bur, var livet hans fortsatt svært forskjellig fra det han var vant til i Afrika.

Les også: Verdens siste kastratsanger

Forsøkte å tilpasse seg

Dagene ble til uker, og ukene ble til år. I 1910 flyttet Ota Benga til Lynchburg, Virginia, fikk jobb i tobakksindustrien, lærte seg engelsk godt, ble gitt vestlige klær og fikk tannkapsler til å sette på sine spisse tenner for ikke å vekke oppsikt.

Navnet Ota Benga ble erstattet av navnet Otto Bingo, som ble sett på som et mindre eksotisk navn, skriver nettstedet encyclopediavirginia.org. Og den unge mannen gjorde sitt beste for å forsøke å integrere seg i sitt nye land. Når han dro på jakt, var pil og bue byttet ut med hagle or rifle. Han fikk seg etterhvert noen venner som delte hans kjærlighet for naturen og som han kunne lære å fiske, drive jakt og å sanke villhonning.

Men han mistet kontakten med sin gamle kjenning Verner, og han slet med å tilpasse seg. Depresjonen fikk stadig mer tak på Ota Benga.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Hvorfor dro han så ikke tilbake?

Samtidens aviser skrev at Ota Benga ikke vendte tilbake til Afrika i frykt for å bli solgt på slavemarkedet igjen. Men ifølge biografien «The pygmy in the zoo», forfattet av barnebarnet til Samuel Verner, var ikke Ota Benga vant til å spare penger. Som buskmann og jeger lå det ikke i hans natur. Derfor ville han aldri få råd til å kjøpe seg en returbillett hjem.

Det som i hvert fall er sikkert, er at lengselen etter hjemlandet ble sterkere og sterkere etter hvert som årene gikk. Etter å ha innsett at han aldri ville komme tilbake til Afrika, bestemte Ota Benga seg for å avslutte det hele.

20. mars 1916 får han tak i en revolver og skyter seg selv i hjertet, 32 år gammel.

Ota Benga ble begravet i en umerket grav i byen Lynchburg, USA.

Kilder: The pygmy in the zoo (Phillips Verner Bradford), Skjeggete damer og siamesiske tvillinger av Herman Berthelesen, The other history of intercultural performance av Coco Fusco, theguardian.com , smithsonianmag.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen
Siste nytt
00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen