Meny

Ota Bengas tragiske liv i bur

I september 1906 ble afrikanske Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til en av hovedattraksjonene i Bronx zoologiske hage. Den unge mannen fra Kongo ble raskt en favoritt, men for Ota Benga selv hadde tragediene så vidt begynt. Foto: Wikimedia Commons.

De som besøkte Bronx Zoo høsten 1906 kunne se følgende skilt utenfor apeburet: «Afrikansk pygmé, Ota Benga. Alder 23 år. Høyde 150. Vekt 47 kilo. På utstilling hver ettermiddag hele september».

Hvem var menneskelig, og hvem var ikke?

Det var spørsmålet som gjerne ble reist tidlig på nittenhundretallet. Ofte ble spørsmålet stilt av europeere som tok utgangspunkt i darwinismen. Dermed var det ikke bare et spørsmål om hvem som var menneskelig eller ikke, men hvem som var mest menneskelig av dem alle.

En av dem som fikk merke dette på kroppen, var en ung mann fra Kongo. Navnet hans var Ota Benga. Adressen hans var apeburet i Bronx' zoologiske hage.

Tragisk liv

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kalte en pygmé, en buskmann. I dag vet vi at han tilhørte Mbuti-folket fra regnskogen nordøst i Kongo.

Det var en lang serie tragedier og uheldige omstendigheter som bragte Ota Benga til USA og et apebur i New York.

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kaller en pygmé, en buskmann. Foto: Wikimedia Commons.

På slutten av 1890-tallet, under vanstyret til Belgias kong Leopold 2., ble hele familien hans - kone og to barn - myrdet av belgiske styrker som angrep landsbyen mens Ota selv var på jakt. Estimat anslår at 10 millioner kongolesere ble drept mens Belgia styrte landet. Det var altså under disse forholdene at Ota Benga vokste opp og levde.

Les også: Dansk-norsk kolonivelde avviklet for 100 år siden

For en jeger og sanker som Ota Benga, representerte familien selve livet. Da han plutselig var alene, hadde han valget mellom å fortsette alene til døden tok ham, eller forsøke å innynde seg hos en annen familie i håp om å kunne få innpass som hjelper.

For Ota Benga tilbød skjebnen en tredje variant: Han ble funnet av slavehandlere, lagt i jern, dratt ut av jungelen, det eneste hjemmet han kjente, og tvunget til å jobbe på en plantasje.

Det var her han senere ble funnet og kjøpt opp av den amerikanske eventyreren Samuel Verner. Verner hadde blitt sendt til Afrika for å finne autentiske, afrikanske pygméer, en «missing link» mellom aper og mennesker. Ota Benga skal ha blitt kjøpt med salt og et stoffstykke.

Les også: 80 år siden luftskipdrømmen ble knust av «Hindenburg»

Verdensutstillingen i St. Louis

Samuel Verner tok med Ota Benga til USA og verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Der skulle han vises fram sammen med en gruppe andre pygméer og såkalte «villmenn» som hadde vokst opp langt unna det samtiden så på som sivilisasjonen.

På denne tiden var etnologiske karavaner ikke uvanlige attraksjoner på sirkus og utstillinger, ei heller i Norge. Slike etnologiske utstillinger ble sagt å skulle være folkeopplysende, men var med på å underbygge illusjonen om at noen mennesker var mindre verdt enn andre.

De var «ville» og «usiviliserte». Vi var hvite, «dannede» og «siviliserte».

Ota Benga (nummer to fra venstre) fotografert under verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Foto: The South Carolina Library.

Da utstillingen i St. Louis var over, fikk Ota Benga reise tilbake til Afrika slik han var blitt lovet, slik at han kunne etablere seg på nytt etter det korte oppholdet i USA.

Men ulykken ville ingen ende ta for den unge mannen. Han ble utstøtt fra klanen, og hans nye kone døde kort tid etter bryllupet av et slangebitt.

Les også: Se de utrolige bildene av Titanics siste livbåt

I 1906 bestemte han seg for på ny å reise til USA sammen med mannen som først bragte ham over, Samuel Verner.

Bronx Zoo

Trolig trodde Ota Benga at han kunne få en sjanse til å starte om igjen i mulighetenes land. Men vel framme i New York ble han overlatt til den eksentriske William Hornadays varetekt. Hornaday var sjef for Bronx Zoo utenfor New York, som på den tiden var verdens største zoologiske hage. Og Hornaday hadde helt spesielle planer for den lille afrikanske mannen.

Hornaday visste at koloniseringen av Afrika og Asia hadde vekket folks interesse for antropologi og kulturelle forskjeller mellom verdens folk. For ham var det ingen stor forskjell mellom Ota og et vilt dyr - begge var nyttige objekter for å få oppmerksomhet og tjene penger.

I september 1906 ble Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til det store trekkplastere i Bronx zoologiske hage. Som selskap fikk han en papegøye og en orangutang ved navn Dohong. For å skape riktig atmosfære, og i tillegg ta vekk siste rest av verdighet, ble apeburet dandert med beinrester.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Saken fortsetter under videoen

Livet i bur

Ota Benga trengte ikke gjøre så mye, det holdt at han var lav og svart. De besøkende syntes det var mer spennende å oppleve ham drikke sodavann enn å se løven Hannibal spise rått kjøtt.

Den unge afrikaneren ble presentert som en slags «missing link» og ble ansett for å være mindre menneskelig enn de hordene av hvite som kom for å ta ham i skue. Dette var på en tid da flere i fullt alvor så på svarte som et slags mellomstadium mellom aper og hvite. Og Ota Benga ble hele tiden sammenlignet med apen han delte bur med. William Hornaday sa at Ota - og slike som ham - «var nært beslektet med apekatter, og at han dermed var uintelligent og ikke i stand til å lære noe som helst». Dessuten var tennene hans slipt spisse. Det skulle bevise at mannen var kannibal.

Det var den amerikanske eventyreren og misjonæren Samuel Verner som bragte Ota Benga til USA. Foto: Wikimedia Commons.

Den nye, eksotiske attraksjonen ble raskt en favoritt. På en av de første dagene av utstillingen, sørget Ota Benga for at 40.000 betalte seg inn i dyrehagen.

Og media kunne fråtse i historier om den unge afrikaneren:

«Det er sannsynligvis en god ting at Benga ikke tenker særlig dypt. Hvis han gjorde det ville han neppe være særlig stolt over å våkne opp om morgenen under samme tak som orangutangene og andre aper. For det er der han faktisk er», skrev New York Times, søndag 9. september 1906.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Ifølge samme avis var det få som uttrykte høylytte innvendinger mot å se en mann fanget i et bur med aper, men kommentarer i samtidens aviser tyder på at flere følte ubehag over å se en mann i bur, svart eller ikke.

Sterkest var reaksjonene hos afroamerikanerne i New York. Flere svarte geistlige reagerte sterkt og samlet flere til protest mot dyrehagen:

– Vi mener vår rase er undertrykt nok som den er, uten at en av oss skal stilles ut med aper, uttalte James H. Gordon, en høyt ansatt afroamerikansk prest ved barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn.

– Vi mener vi fortjener å bli sett på som mennesker, med sjeler.

Les også: De første Hilton-søstrene

Fikk nok av apeburet

Den amerikanske zoologen William T. Hornaday (1854–1937) var direktør for dyrehagen i New York og sjefstaksidermist ved Det amerikanske nasjonalmuseet. Han regnes som en pioner i sin kamp for dyremangfoldet, men skapte skandale da han fikk utstilt Ota Benga. Foto: Wikimedia Commons.

Ota Benga slapp etter hvert ut av buret og fikk lov til å vandre mer fritt på dyrehagens område.

Men som den store attraksjonen han var, fikk han stadig en stor hale skuelystne følgere etter seg. Mange pekte og lo av ham.

Hele situasjonen gjorde Ota Benga frustrert, innesluttet og sint. Han prøvde stadig å bite passerne sine. I tillegg fikk han tak i en kniv som han sprang rundt med i dyrehagen mens han truet folk.

Til slutt besluttet dyrehagens ledelse å overføre 23-år gamle Ota Benga til barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn for å jobbe med presten Gordon, som hadde hjulpet og bistått i å få ham vekk fra zoo.

Den 27. september skrev avisen The Times at «pygméen var glad for å kunne forlate dyrehagen, og dyrehagens ledelse var like glad for å bli kvitt ham».

Da hadde over 200.000 besøkende latt seg lokke til å besøke dyrehagen i Bronx. Det var over dobbelt så høyt antall som for samme periode året før. Så å si alle hadde strenet rett mot apeburet for å se buskmannen.

Men selv om Ota Benga ikke lenger skulle bo i bur, var livet hans fortsatt svært forskjellig fra det han var vant til i Afrika.

Les også: Verdens siste kastratsanger

Forsøkte å tilpasse seg

Dagene ble til uker, og ukene ble til år. I 1910 flyttet Ota Benga til Lynchburg, Virginia, fikk jobb i tobakksindustrien, lærte seg engelsk godt, ble gitt vestlige klær og fikk tannkapsler til å sette på sine spisse tenner for ikke å vekke oppsikt.

Navnet Ota Benga ble erstattet av navnet Otto Bingo, som ble sett på som et mindre eksotisk navn, skriver nettstedet encyclopediavirginia.org. Og den unge mannen gjorde sitt beste for å forsøke å integrere seg i sitt nye land. Når han dro på jakt, var pil og bue byttet ut med hagle or rifle. Han fikk seg etterhvert noen venner som delte hans kjærlighet for naturen og som han kunne lære å fiske, drive jakt og å sanke villhonning.

Men han mistet kontakten med sin gamle kjenning Verner, og han slet med å tilpasse seg. Depresjonen fikk stadig mer tak på Ota Benga.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Hvorfor dro han så ikke tilbake?

Samtidens aviser skrev at Ota Benga ikke vendte tilbake til Afrika i frykt for å bli solgt på slavemarkedet igjen. Men ifølge biografien «The pygmy in the zoo», forfattet av barnebarnet til Samuel Verner, var ikke Ota Benga vant til å spare penger. Som buskmann og jeger lå det ikke i hans natur. Derfor ville han aldri få råd til å kjøpe seg en returbillett hjem.

Det som i hvert fall er sikkert, er at lengselen etter hjemlandet ble sterkere og sterkere etter hvert som årene gikk. Etter å ha innsett at han aldri ville komme tilbake til Afrika, bestemte Ota Benga seg for å avslutte det hele.

20. mars 1916 får han tak i en revolver og skyter seg selv i hjertet, 32 år gammel.

Ota Benga ble begravet i en umerket grav i byen Lynchburg, USA.

Kilder: The pygmy in the zoo (Phillips Verner Bradford), Skjeggete damer og siamesiske tvillinger av Herman Berthelesen, The other history of intercultural performance av Coco Fusco, theguardian.com , smithsonianmag.com

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten
Siste nytt
18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten
Populært