Meny

Ota Bengas tragiske liv i bur

I september 1906 ble afrikanske Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til en av hovedattraksjonene i Bronx zoologiske hage. Den unge mannen fra Kongo ble raskt en favoritt, men for Ota Benga selv hadde tragediene så vidt begynt. Foto: Wikimedia Commons.
I september 1906 ble afrikanske Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til en av hovedattraksjonene i Bronx zoologiske hage. Den unge mannen fra Kongo ble raskt en favoritt, men for Ota Benga selv hadde tragediene så vidt begynt. Foto: Wikimedia Commons.

De som besøkte Bronx Zoo høsten 1906 kunne se følgende skilt utenfor apeburet: «Afrikansk pygmé, Ota Benga. Alder 23 år. Høyde 150. Vekt 47 kilo. På utstilling hver ettermiddag hele september».

Hvem var menneskelig, og hvem var ikke?

Det var spørsmålet som gjerne ble reist tidlig på nittenhundretallet. Ofte ble spørsmålet stilt av europeere som tok utgangspunkt i darwinismen. Dermed var det ikke bare et spørsmål om hvem som var menneskelig eller ikke, men hvem som var mest menneskelig av dem alle.

En av dem som fikk merke dette på kroppen, var en ung mann fra Kongo. Navnet hans var Ota Benga. Adressen hans var apeburet i Bronx' zoologiske hage.

Tragisk liv

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kalte en pygmé, en buskmann. I dag vet vi at han tilhørte Mbuti-folket fra regnskogen nordøst i Kongo.

Det var en lang serie tragedier og uheldige omstendigheter som bragte Ota Benga til USA og et apebur i New York.

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kaller en pygmé, en buskmann. Foto: Wikimedia Commons.
Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kaller en pygmé, en buskmann. Foto: Wikimedia Commons.

På slutten av 1890-tallet, under vanstyret til Belgias kong Leopold 2., ble hele familien hans - kone og to barn - myrdet av belgiske styrker som angrep landsbyen mens Ota selv var på jakt. Estimat anslår at 10 millioner kongolesere ble drept mens Belgia styrte landet. Det var altså under disse forholdene at Ota Benga vokste opp og levde.

Les også: Dansk-norsk kolonivelde avviklet for 100 år siden

For en jeger og sanker som Ota Benga, representerte familien selve livet. Da han plutselig var alene, hadde han valget mellom å fortsette alene til døden tok ham, eller forsøke å innynde seg hos en annen familie i håp om å kunne få innpass som hjelper.

For Ota Benga tilbød skjebnen en tredje variant: Han ble funnet av slavehandlere, lagt i jern, dratt ut av jungelen, det eneste hjemmet han kjente, og tvunget til å jobbe på en plantasje.

Det var her han senere ble funnet og kjøpt opp av den amerikanske eventyreren Samuel Verner. Verner hadde blitt sendt til Afrika for å finne autentiske, afrikanske pygméer, en «missing link» mellom aper og mennesker. Ota Benga skal ha blitt kjøpt med salt og et stoffstykke.

Les også: 80 år siden luftskipdrømmen ble knust av «Hindenburg»

Verdensutstillingen i St. Louis

Samuel Verner tok med Ota Benga til USA og verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Der skulle han vises fram sammen med en gruppe andre pygméer og såkalte «villmenn» som hadde vokst opp langt unna det samtiden så på som sivilisasjonen.

På denne tiden var etnologiske karavaner ikke uvanlige attraksjoner på sirkus og utstillinger, ei heller i Norge. Slike etnologiske utstillinger ble sagt å skulle være folkeopplysende, men var med på å underbygge illusjonen om at noen mennesker var mindre verdt enn andre.

De var «ville» og «usiviliserte». Vi var hvite, «dannede» og «siviliserte».

Ota Benga (nummer to fra venstre) fotografert under verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Foto: The South Carolina Library.
Ota Benga (nummer to fra venstre) fotografert under verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Foto: The South Carolina Library.

Da utstillingen i St. Louis var over, fikk Ota Benga reise tilbake til Afrika slik han var blitt lovet, slik at han kunne etablere seg på nytt etter det korte oppholdet i USA.

Men ulykken ville ingen ende ta for den unge mannen. Han ble utstøtt fra klanen, og hans nye kone døde kort tid etter bryllupet av et slangebitt.

Les også: Se de utrolige bildene av Titanics siste livbåt

I 1906 bestemte han seg for på ny å reise til USA sammen med mannen som først bragte ham over, Samuel Verner.

Bronx Zoo

Trolig trodde Ota Benga at han kunne få en sjanse til å starte om igjen i mulighetenes land. Men vel framme i New York ble han overlatt til den eksentriske William Hornadays varetekt. Hornaday var sjef for Bronx Zoo utenfor New York, som på den tiden var verdens største zoologiske hage. Og Hornaday hadde helt spesielle planer for den lille afrikanske mannen.

Hornaday visste at koloniseringen av Afrika og Asia hadde vekket folks interesse for antropologi og kulturelle forskjeller mellom verdens folk. For ham var det ingen stor forskjell mellom Ota og et vilt dyr - begge var nyttige objekter for å få oppmerksomhet og tjene penger.

I september 1906 ble Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til det store trekkplastere i Bronx zoologiske hage. Som selskap fikk han en papegøye og en orangutang ved navn Dohong. For å skape riktig atmosfære, og i tillegg ta vekk siste rest av verdighet, ble apeburet dandert med beinrester.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Saken fortsetter under videoen

Livet i bur

Ota Benga trengte ikke gjøre så mye, det holdt at han var lav og svart. De besøkende syntes det var mer spennende å oppleve ham drikke sodavann enn å se løven Hannibal spise rått kjøtt.

Den unge afrikaneren ble presentert som en slags «missing link» og ble ansett for å være mindre menneskelig enn de hordene av hvite som kom for å ta ham i skue. Dette var på en tid da flere i fullt alvor så på svarte som et slags mellomstadium mellom aper og hvite. Og Ota Benga ble hele tiden sammenlignet med apen han delte bur med. William Hornaday sa at Ota - og slike som ham - «var nært beslektet med apekatter, og at han dermed var uintelligent og ikke i stand til å lære noe som helst». Dessuten var tennene hans slipt spisse. Det skulle bevise at mannen var kannibal.

Det var den amerikanske eventyreren og misjonæren Samuel Verner som bragte Ota Benga til USA. Foto: Wikimedia Commons.
Det var den amerikanske eventyreren og misjonæren Samuel Verner som bragte Ota Benga til USA. Foto: Wikimedia Commons.

Den nye, eksotiske attraksjonen ble raskt en favoritt. På en av de første dagene av utstillingen, sørget Ota Benga for at 40.000 betalte seg inn i dyrehagen.

Og media kunne fråtse i historier om den unge afrikaneren:

«Det er sannsynligvis en god ting at Benga ikke tenker særlig dypt. Hvis han gjorde det ville han neppe være særlig stolt over å våkne opp om morgenen under samme tak som orangutangene og andre aper. For det er der han faktisk er», skrev New York Times, søndag 9. september 1906.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Ifølge samme avis var det få som uttrykte høylytte innvendinger mot å se en mann fanget i et bur med aper, men kommentarer i samtidens aviser tyder på at flere følte ubehag over å se en mann i bur, svart eller ikke.

Sterkest var reaksjonene hos afroamerikanerne i New York. Flere svarte geistlige reagerte sterkt og samlet flere til protest mot dyrehagen:

– Vi mener vår rase er undertrykt nok som den er, uten at en av oss skal stilles ut med aper, uttalte James H. Gordon, en høyt ansatt afroamerikansk prest ved barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn.

– Vi mener vi fortjener å bli sett på som mennesker, med sjeler.

Les også: De første Hilton-søstrene

Fikk nok av apeburet

Den amerikanske zoologen William T. Hornaday (1854–1937) var direktør for dyrehagen i New York og sjefstaksidermist ved Det amerikanske nasjonalmuseet. Han regnes som en pioner i sin kamp for dyremangfoldet, men skapte skandale da han fikk utstilt Ota Benga. Foto: Wikimedia Commons.
Den amerikanske zoologen William T. Hornaday (1854–1937) var direktør for dyrehagen i New York og sjefstaksidermist ved Det amerikanske nasjonalmuseet. Han regnes som en pioner i sin kamp for dyremangfoldet, men skapte skandale da han fikk utstilt Ota Benga. Foto: Wikimedia Commons.

Ota Benga slapp etter hvert ut av buret og fikk lov til å vandre mer fritt på dyrehagens område.

Men som den store attraksjonen han var, fikk han stadig en stor hale skuelystne følgere etter seg. Mange pekte og lo av ham.

Hele situasjonen gjorde Ota Benga frustrert, innesluttet og sint. Han prøvde stadig å bite passerne sine. I tillegg fikk han tak i en kniv som han sprang rundt med i dyrehagen mens han truet folk.

Til slutt besluttet dyrehagens ledelse å overføre 23-år gamle Ota Benga til barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn for å jobbe med presten Gordon, som hadde hjulpet og bistått i å få ham vekk fra zoo.

Den 27. september skrev avisen The Times at «pygméen var glad for å kunne forlate dyrehagen, og dyrehagens ledelse var like glad for å bli kvitt ham».

Da hadde over 200.000 besøkende latt seg lokke til å besøke dyrehagen i Bronx. Det var over dobbelt så høyt antall som for samme periode året før. Så å si alle hadde strenet rett mot apeburet for å se buskmannen.

Men selv om Ota Benga ikke lenger skulle bo i bur, var livet hans fortsatt svært forskjellig fra det han var vant til i Afrika.

Les også: Verdens siste kastratsanger

Forsøkte å tilpasse seg

Dagene ble til uker, og ukene ble til år. I 1910 flyttet Ota Benga til Lynchburg, Virginia, fikk jobb i tobakksindustrien, lærte seg engelsk godt, ble gitt vestlige klær og fikk tannkapsler til å sette på sine spisse tenner for ikke å vekke oppsikt.

Navnet Ota Benga ble erstattet av navnet Otto Bingo, som ble sett på som et mindre eksotisk navn, skriver nettstedet encyclopediavirginia.org. Og den unge mannen gjorde sitt beste for å forsøke å integrere seg i sitt nye land. Når han dro på jakt, var pil og bue byttet ut med hagle or rifle. Han fikk seg etterhvert noen venner som delte hans kjærlighet for naturen og som han kunne lære å fiske, drive jakt og å sanke villhonning.

Men han mistet kontakten med sin gamle kjenning Verner, og han slet med å tilpasse seg. Depresjonen fikk stadig mer tak på Ota Benga.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Hvorfor dro han så ikke tilbake?

Samtidens aviser skrev at Ota Benga ikke vendte tilbake til Afrika i frykt for å bli solgt på slavemarkedet igjen. Men ifølge biografien «The pygmy in the zoo», forfattet av barnebarnet til Samuel Verner, var ikke Ota Benga vant til å spare penger. Som buskmann og jeger lå det ikke i hans natur. Derfor ville han aldri få råd til å kjøpe seg en returbillett hjem.

Det som i hvert fall er sikkert, er at lengselen etter hjemlandet ble sterkere og sterkere etter hvert som årene gikk. Etter å ha innsett at han aldri ville komme tilbake til Afrika, bestemte Ota Benga seg for å avslutte det hele.

20. mars 1916 får han tak i en revolver og skyter seg selv i hjertet, 32 år gammel.

Ota Benga ble begravet i en umerket grav i byen Lynchburg, USA.

Kilder: The pygmy in the zoo (Phillips Verner Bradford), Skjeggete damer og siamesiske tvillinger av Herman Berthelesen, The other history of intercultural performance av Coco Fusco, theguardian.com , smithsonianmag.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid
Siste nytt
22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid