Meny

Ota Bengas tragiske liv i bur

I september 1906 ble afrikanske Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til en av hovedattraksjonene i Bronx zoologiske hage. Den unge mannen fra Kongo ble raskt en favoritt, men for Ota Benga selv hadde tragediene så vidt begynt. Foto: Wikimedia Commons.

De som besøkte Bronx Zoo høsten 1906 kunne se følgende skilt utenfor apeburet: «Afrikansk pygmé, Ota Benga. Alder 23 år. Høyde 150. Vekt 47 kilo. På utstilling hver ettermiddag hele september».

Hvem var menneskelig, og hvem var ikke?

Det var spørsmålet som gjerne ble reist tidlig på nittenhundretallet. Ofte ble spørsmålet stilt av europeere som tok utgangspunkt i darwinismen. Dermed var det ikke bare et spørsmål om hvem som var menneskelig eller ikke, men hvem som var mest menneskelig av dem alle.

En av dem som fikk merke dette på kroppen, var en ung mann fra Kongo. Navnet hans var Ota Benga. Adressen hans var apeburet i Bronx' zoologiske hage.

Tragisk liv

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kalte en pygmé, en buskmann. I dag vet vi at han tilhørte Mbuti-folket fra regnskogen nordøst i Kongo.

Det var en lang serie tragedier og uheldige omstendigheter som bragte Ota Benga til USA og et apebur i New York.

Ota Benga ble født i 1881 i det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo. Han var en skogbruker og jeger som levde fredelig med sitt folk og som hadde lært å høste av naturens matfat. Han var hva enkelte kaller en pygmé, en buskmann. Foto: Wikimedia Commons.

På slutten av 1890-tallet, under vanstyret til Belgias kong Leopold 2., ble hele familien hans - kone og to barn - myrdet av belgiske styrker som angrep landsbyen mens Ota selv var på jakt. Estimat anslår at 10 millioner kongolesere ble drept mens Belgia styrte landet. Det var altså under disse forholdene at Ota Benga vokste opp og levde.

Les også: Dansk-norsk kolonivelde avviklet for 100 år siden

For en jeger og sanker som Ota Benga, representerte familien selve livet. Da han plutselig var alene, hadde han valget mellom å fortsette alene til døden tok ham, eller forsøke å innynde seg hos en annen familie i håp om å kunne få innpass som hjelper.

For Ota Benga tilbød skjebnen en tredje variant: Han ble funnet av slavehandlere, lagt i jern, dratt ut av jungelen, det eneste hjemmet han kjente, og tvunget til å jobbe på en plantasje.

Det var her han senere ble funnet og kjøpt opp av den amerikanske eventyreren Samuel Verner. Verner hadde blitt sendt til Afrika for å finne autentiske, afrikanske pygméer, en «missing link» mellom aper og mennesker. Ota Benga skal ha blitt kjøpt med salt og et stoffstykke.

Les også: 80 år siden luftskipdrømmen ble knust av «Hindenburg»

Verdensutstillingen i St. Louis

Samuel Verner tok med Ota Benga til USA og verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Der skulle han vises fram sammen med en gruppe andre pygméer og såkalte «villmenn» som hadde vokst opp langt unna det samtiden så på som sivilisasjonen.

På denne tiden var etnologiske karavaner ikke uvanlige attraksjoner på sirkus og utstillinger, ei heller i Norge. Slike etnologiske utstillinger ble sagt å skulle være folkeopplysende, men var med på å underbygge illusjonen om at noen mennesker var mindre verdt enn andre.

De var «ville» og «usiviliserte». Vi var hvite, «dannede» og «siviliserte».

Ota Benga (nummer to fra venstre) fotografert under verdensutstillingen i St. Louis i 1904. Foto: The South Carolina Library.

Da utstillingen i St. Louis var over, fikk Ota Benga reise tilbake til Afrika slik han var blitt lovet, slik at han kunne etablere seg på nytt etter det korte oppholdet i USA.

Men ulykken ville ingen ende ta for den unge mannen. Han ble utstøtt fra klanen, og hans nye kone døde kort tid etter bryllupet av et slangebitt.

Les også: Se de utrolige bildene av Titanics siste livbåt

I 1906 bestemte han seg for på ny å reise til USA sammen med mannen som først bragte ham over, Samuel Verner.

Bronx Zoo

Trolig trodde Ota Benga at han kunne få en sjanse til å starte om igjen i mulighetenes land. Men vel framme i New York ble han overlatt til den eksentriske William Hornadays varetekt. Hornaday var sjef for Bronx Zoo utenfor New York, som på den tiden var verdens største zoologiske hage. Og Hornaday hadde helt spesielle planer for den lille afrikanske mannen.

Hornaday visste at koloniseringen av Afrika og Asia hadde vekket folks interesse for antropologi og kulturelle forskjeller mellom verdens folk. For ham var det ingen stor forskjell mellom Ota og et vilt dyr - begge var nyttige objekter for å få oppmerksomhet og tjene penger.

I september 1906 ble Ota Benga låst inn i apeburet og gjort til det store trekkplastere i Bronx zoologiske hage. Som selskap fikk han en papegøye og en orangutang ved navn Dohong. For å skape riktig atmosfære, og i tillegg ta vekk siste rest av verdighet, ble apeburet dandert med beinrester.

Les også: «Apekvinnen» overleveres til Mexico

Saken fortsetter under videoen

Livet i bur

Ota Benga trengte ikke gjøre så mye, det holdt at han var lav og svart. De besøkende syntes det var mer spennende å oppleve ham drikke sodavann enn å se løven Hannibal spise rått kjøtt.

Den unge afrikaneren ble presentert som en slags «missing link» og ble ansett for å være mindre menneskelig enn de hordene av hvite som kom for å ta ham i skue. Dette var på en tid da flere i fullt alvor så på svarte som et slags mellomstadium mellom aper og hvite. Og Ota Benga ble hele tiden sammenlignet med apen han delte bur med. William Hornaday sa at Ota - og slike som ham - «var nært beslektet med apekatter, og at han dermed var uintelligent og ikke i stand til å lære noe som helst». Dessuten var tennene hans slipt spisse. Det skulle bevise at mannen var kannibal.

Det var den amerikanske eventyreren og misjonæren Samuel Verner som bragte Ota Benga til USA. Foto: Wikimedia Commons.

Den nye, eksotiske attraksjonen ble raskt en favoritt. På en av de første dagene av utstillingen, sørget Ota Benga for at 40.000 betalte seg inn i dyrehagen.

Og media kunne fråtse i historier om den unge afrikaneren:

«Det er sannsynligvis en god ting at Benga ikke tenker særlig dypt. Hvis han gjorde det ville han neppe være særlig stolt over å våkne opp om morgenen under samme tak som orangutangene og andre aper. For det er der han faktisk er», skrev New York Times, søndag 9. september 1906.

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Ifølge samme avis var det få som uttrykte høylytte innvendinger mot å se en mann fanget i et bur med aper, men kommentarer i samtidens aviser tyder på at flere følte ubehag over å se en mann i bur, svart eller ikke.

Sterkest var reaksjonene hos afroamerikanerne i New York. Flere svarte geistlige reagerte sterkt og samlet flere til protest mot dyrehagen:

– Vi mener vår rase er undertrykt nok som den er, uten at en av oss skal stilles ut med aper, uttalte James H. Gordon, en høyt ansatt afroamerikansk prest ved barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn.

– Vi mener vi fortjener å bli sett på som mennesker, med sjeler.

Les også: De første Hilton-søstrene

Fikk nok av apeburet

Den amerikanske zoologen William T. Hornaday (1854–1937) var direktør for dyrehagen i New York og sjefstaksidermist ved Det amerikanske nasjonalmuseet. Han regnes som en pioner i sin kamp for dyremangfoldet, men skapte skandale da han fikk utstilt Ota Benga. Foto: Wikimedia Commons.

Ota Benga slapp etter hvert ut av buret og fikk lov til å vandre mer fritt på dyrehagens område.

Men som den store attraksjonen han var, fikk han stadig en stor hale skuelystne følgere etter seg. Mange pekte og lo av ham.

Hele situasjonen gjorde Ota Benga frustrert, innesluttet og sint. Han prøvde stadig å bite passerne sine. I tillegg fikk han tak i en kniv som han sprang rundt med i dyrehagen mens han truet folk.

Til slutt besluttet dyrehagens ledelse å overføre 23-år gamle Ota Benga til barnehjemmet Howard Colored Orphan Asylum i Brooklyn for å jobbe med presten Gordon, som hadde hjulpet og bistått i å få ham vekk fra zoo.

Den 27. september skrev avisen The Times at «pygméen var glad for å kunne forlate dyrehagen, og dyrehagens ledelse var like glad for å bli kvitt ham».

Da hadde over 200.000 besøkende latt seg lokke til å besøke dyrehagen i Bronx. Det var over dobbelt så høyt antall som for samme periode året før. Så å si alle hadde strenet rett mot apeburet for å se buskmannen.

Men selv om Ota Benga ikke lenger skulle bo i bur, var livet hans fortsatt svært forskjellig fra det han var vant til i Afrika.

Les også: Verdens siste kastratsanger

Forsøkte å tilpasse seg

Dagene ble til uker, og ukene ble til år. I 1910 flyttet Ota Benga til Lynchburg, Virginia, fikk jobb i tobakksindustrien, lærte seg engelsk godt, ble gitt vestlige klær og fikk tannkapsler til å sette på sine spisse tenner for ikke å vekke oppsikt.

Navnet Ota Benga ble erstattet av navnet Otto Bingo, som ble sett på som et mindre eksotisk navn, skriver nettstedet encyclopediavirginia.org. Og den unge mannen gjorde sitt beste for å forsøke å integrere seg i sitt nye land. Når han dro på jakt, var pil og bue byttet ut med hagle or rifle. Han fikk seg etterhvert noen venner som delte hans kjærlighet for naturen og som han kunne lære å fiske, drive jakt og å sanke villhonning.

Men han mistet kontakten med sin gamle kjenning Verner, og han slet med å tilpasse seg. Depresjonen fikk stadig mer tak på Ota Benga.

Les også: Han var alle gruppebilders far

Hvorfor dro han så ikke tilbake?

Samtidens aviser skrev at Ota Benga ikke vendte tilbake til Afrika i frykt for å bli solgt på slavemarkedet igjen. Men ifølge biografien «The pygmy in the zoo», forfattet av barnebarnet til Samuel Verner, var ikke Ota Benga vant til å spare penger. Som buskmann og jeger lå det ikke i hans natur. Derfor ville han aldri få råd til å kjøpe seg en returbillett hjem.

Det som i hvert fall er sikkert, er at lengselen etter hjemlandet ble sterkere og sterkere etter hvert som årene gikk. Etter å ha innsett at han aldri ville komme tilbake til Afrika, bestemte Ota Benga seg for å avslutte det hele.

20. mars 1916 får han tak i en revolver og skyter seg selv i hjertet, 32 år gammel.

Ota Benga ble begravet i en umerket grav i byen Lynchburg, USA.

Kilder: The pygmy in the zoo (Phillips Verner Bradford), Skjeggete damer og siamesiske tvillinger av Herman Berthelesen, The other history of intercultural performance av Coco Fusco, theguardian.com , smithsonianmag.com

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger
Siste nytt
20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger
Populært