Jenta som ville bli romfarer

Astronaut Sandra Magnus med en støvsuger i Kibo-laboratoriet på romstasjonen. 14. desember 2008. Foto: Nasa.
Astronaut Sandra Magnus med en støvsuger i Kibo-laboratoriet på romstasjonen. 14. desember 2008. Foto: Nasa.

I 1975 stirret en 11 år gammel jente opp mot stjernehimmelen i småbyen Belleville, sør i den amerikanske delstaten Illinois. Dit ville hun dra. Den drømmen skulle bli virkelig.

1997: Astronautkandidatene som ble valgt ut i 1996 morer seg under mikrogravitasjonstrening om bord i spesialflyet KC-135. Sandra Magnus bak til venstre. Foto: Nasa.
1997: Astronautkandidatene som ble valgt ut i 1996 morer seg under mikrogravitasjonstrening om bord i spesialflyet KC-135. Sandra Magnus bak til venstre. Foto: Nasa.

«Jeg drømte om å bli astronaut allerede som 11-12-åring, og den drømmen festet seg. Den gang hadde jeg ingen anelse om hvordan jeg skulle gå frem. På dette tidspunktet aksepterte de heller ikke kvinner som astronauter», fortalte Sandra Magnus (52) til Starmus-publikummet i Trondheim da vitenskapsfestivalen åpnet denne uken.

Men reglene ble endret, og Magnus fant veien. Hun ble ingeniør på stealthfly, og siden utvalgt som astronautkandidat for Nasa, i 1996.

– Jeg husker da jeg ble ringt for å dra på jobbintervjuet, da tenkte jeg at jeg hadde nådd målet mitt. Etter det punktet har man ingen kontroll, med noen jobb. Da visste jeg at jeg hadde gjort noe riktig.

Hun var første gang i rommet i 2002, på et oppdrag med romfergen til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Hun var også mannskap på den aller siste reisen med en slik farkost, romfergen Atlantis i 2011.

– De åpenbare kvalifikasjonene for å bli astronaut er en eller annen form for teknisk eller vitenskapelig bakgrunn. Leger er også av interesse. Grunnleggende ser de etter folk som kan jobbe på lag, kommunisere bra og lære. Vi er ofte også detaljorientert og motiverte, sier Magnus til ABC Nyheter.

Se hele Magnus sitt foredrag fra Starmus i videoen under: (Artikkelen fortsetter under videoen)

– Romfart gir oss nye perspektiver

Foredraget hennes i Trondheim handlet om erfaringsbasert kunnskap, og hvilke nye perspektiver romfart kan gi både enkeltmennesker og menneskeheten:

Sandra Magnus i arbeid med Marangoni-eksperimentet i romstasjonens område for vedlikeholdsarbeid. Foto: Nasa.
Sandra Magnus i arbeid med Marangoni-eksperimentet i romstasjonens område for vedlikeholdsarbeid. Foto: Nasa.

«Når man ser planeten utenfra ser den så skjør ut, nesten som et eggeskall når skylaget er tett. Man innser at den er vårt romfartøy, og vi er alle besetningen. Alt vi gjør der nede vil påvirke alle andre om bord, og skipet selv. Man får et annet perspektiv på jorden når man ser den utenfra, under seg».

– Det er forskjell på slik erfaringskunnskap og mer intellektuell kunnskap. For eksempel tror jeg ikke vi virkelig forstår tyngdekraften før vi har levd uten, sier Magnus.

I 2009 tilbrakte hun fire og en halv måned på ISS i 2009.

– Man får en helt annen forståelse av tyngdekraften når man har vært utenfor den i lengre tid. Det er et sjokk. Man tilpasser seg det å flyte omkring, og ved retur til jorden er gravitasjonen som en veldig kraft som virker på deg. Det er noe vi har levd med hele livet, men det kommer som et sjokk, sier hun.

– Du vet ikke hvor hardt du jobber bare når du løfter foten, for du har aldri opplevd noe annet. Hvordan beskriver man snø til noen som aldri har opplevd snø?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utsikt fra den internasjonale romstasjonen 3. juni 2017. Foto: Astronaut Jack Fischer/Nasa.
Utsikt fra den internasjonale romstasjonen 3. juni 2017. Foto: Astronaut Jack Fischer/Nasa.

– Endringene etter rommet var et sjokk

Mennesker er svært tilpasningsdyktige. Det er utrolig hvor raskt man blir vant til å være i rommet, og det føles normalt, forteller Magnus. Det lengste oppholdet hennes var 134 dager.

– Da jeg kom tilbake var det ting som hadde endret seg, som kom som et sjokk. Jeg opplevde ikke tap av muskelmasse eller bein, siden jeg trente som vi får anbefalt. Men jeg hadde mistet visse reflekser jeg hadde hatt siden jeg var liten.

Væsken i det indre øret reagerer også på gravitasjon, og fravær av den. Og den styrer balansen. Magnus demonstrerte for publikum i Trondheim hvordan kroppen bokstavelig talt var ute av balanse da hun kom tilbake til jorden og tyngdekraften.

– På romstasjonen er det forholdsvis travelt, men det er også pauser og helg. Halve lørdag og søndag er stort sett hvile, videokonferanser med familien, mange tar bilder eller leser, sier hun.

Magnus var med på det siste oppdraget som kun var tre personer, og de tilbrakte blant annet tiden med å utvide romstasjonen med nytt toalett, vannrensesystem og boenhet, til den neste besetningen på seks astronauter.

– Dette er også mennesker man har vært sammen med lenge før selve reisen, siden vi også hadde trent sammen. Det er litt som å ha søsken, man blir så godt kjent med de andre i besetningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus trener med en “Resistive Exercise Device” på romstasjonen, 1. februar 2009. Foto: Nasa.
Magnus trener med en “Resistive Exercise Device” på romstasjonen, 1. februar 2009. Foto: Nasa.

Hvorfor sende mennesker?

– Hvilke fordeler har det å sende mennesker til rommet sammenlignet med roboter og sonder?

– En av roverne som ruller omkring på Mars kunne aldri satt seg ned og hatt denne samtalen vi har nå, om hvor merkelig tyngdekraften er. Det koker ned til menneskelige bånd, det å kunne gjenfortelle, sier Magnus.

Romfergen Discovery kommer inn for landing i Florida etter et 13 dager langt oppdrag til romstasjonen, 28. mars 2009. Blant de syv Nasa-astronautene om bord er Sandra Magnus. Foto: Nasa.
Romfergen Discovery kommer inn for landing i Florida etter et 13 dager langt oppdrag til romstasjonen, 28. mars 2009. Blant de syv Nasa-astronautene om bord er Sandra Magnus. Foto: Nasa.

– Mange liker å argumentere for enten eller, jeg mener det bør være både og. Roboter og mennesker er gode på forskjellige ting.

Rovere setter seg fast, og det er enormt krevende å omprogrammere dem slik at de kan gjøre det de skal. Området en av roverne på Mars dekker på et år ville et menneske kanskje kunne krysse på en uke, forteller den tidligere astronauten.

– Mennesker får også med seg helt andre ting i landskapet, mens roboten går dit den har fått beskjed om, sier hun.

– Hvem vet hvordan kunstig intelligens vil utvikle seg, men foreløpig er mennesker er langt mer fleksible og tilpasningsdyktige enn maskiner.

Les også: Robotsjef: – Ikke bare et PR-stunt

– Mars er neste mål

Konsensus nå er at Mars bør være neste mål for mennesker, og Magnus sier seg enig.

– Det er interessante ting å lære på Mars, og det finnes ressurser der mennesker kan benytte. Etter hvert er det månene omkring Jupiter og Saturn som virker svært interessante, men det er et alt for stort sprang i dag.

Den private organisasjonen Mars One har foreslått å sende en gruppe kolonister med enveisbillett til Mars, kanskje så tidlig som 2035. Programmets tidsskjema, tekniske og økonomiske gjennomførbarhet og etikk har blitt kritisert av fagfolk. Les også: Snart blir det liv på Mars

– En slik plan må være svært gjennomtenkt, og jeg vet ikke om det finnes en virkelig solid plan enda. Det jeg ikke ønsker å se er en dårlig gjennomført plan hvor liv går tapt, og det skremmer alle andre fra å reise til Mars, sier Magnus.

Hun tror det vil være mulig å etablere en koloni på Mars, men er usikker på om det kan gjøre det uten jevnlige forsyninger fra jorden.

– Man kan reise til Mars, og hvis man trener hver dag kan man nok reise tilbake og ha det bra. Om cellene våre vil takle den kosmiske strålingen er et annet spørsmål, sier Magnus.

Les ABC Nyheters intervju med astrobiologen Lynn Rothschild, som forteller om overraskende muligheter for liv andre steder i solsystemet enn på jorden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mars-roveren Curiosity tok dette selvportrettet på vår røde naboplanet i fjor høst. Foto: Nasa.
Mars-roveren Curiosity tok dette selvportrettet på vår røde naboplanet i fjor høst. Foto: Nasa.

Mer variasjon blant astronautene

Per 2016 hadde cirka 550 mennesker vært i rommet, 60 av dem kvinner. De fleste av disse igjen er amerikanere.

– På dette nivået bedømmer ikke folk deg ut fra kjønn, men basert på om du kan gjøre jobben din, er pålitelig, spiller bra på lag. Kjønn burde være irrelevant uansett jobb. Kan jeg stole på deg, kan du forholde deg rolig i en krisesituasjon?

Russiske Valentina Teresjkova var den første kvinnen i rommet i 1963. Siden skulle det gå 20 år til neste gang. USAs første kvinnelige astronaut fløy i 1983.

– I USA er bare 20 prosent av arbeidsstyrken innen de aktuelle sektorene fysikk, matematikk, piloter osv kvinner. Så det er et statistisk problem.

– Hva tror du er den største endringen innen astronautyrket siden romfarten begynte på 50-60–tallet?

– Da Mercury, Gemini og Apollo-ferdene ble gjennomført visste vi ingenting om hva det krever å fly i rommet. Farkostene var helt nye og svært eksperimentelle. Alle de første astronautene var testpiloter, som har et bestemt sett ferdigheter som kreves for å fly nye farkoster og ikke minst forstå hva du skal gjøre hvis noe går galt, sier Magnus.

– I dag er det større åpning for, og etterspørsel etter, andre ferdigheter, slik at folk med for eksempel min utdanning og yrkeserfaring også kan bli astronauter. Denne tendensen vil nok fortsette.

Les også ABC Nyheters intervju med Michel Mayor, som var med på å påvise den første planeten utenfor vårt solsystem: – Liv på fremmede kloder? Kanskje jeg er for optimistisk?

Sandra Magnus fotografert under trening på jorda. Foto: Nasa.
Sandra Magnus fotografert under trening på jorda. Foto: Nasa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:41 Politi forsøker å storme universitet i Hongkong23:30 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i EU-parlamentet23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp
Siste nytt
23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:41VerdenPoliti forsøker å storme universitet i Hongkong23:30VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i EU-parlamentet23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp