Alessandro Moreschi fikk ofret manndommen for musikken

Verdens siste kastratsanger

Se video i vinduet over.

For noen var de engler. For andre var de nærmest monstre. I en periode dominerte kastratsangerne europeiske konsertscener. Alessandro Moreschi var den siste av dem.

Hvem vet hvilke tanker han gjorde seg sine siste aprildager i 1922, der han lå i senga i sin leilighet i sentrum av Roma. 63 år gamle Alessandro Moreschi var rammet av lungebetennelse og lot muligens tankene vandre både framover, mot døden, og bakover - til den utrolige musikalske karrieren han hadde hatt i Vatikanet få minutters gange fra leiligheten i 19 Via Plinio.

Men tenkte han også på at han var den siste i sitt slag? At han representerte enden på kjeden av en sangtradisjon vi i dag rynker på nesen av i fascinasjon og vemmelse?

Mellom 1902 og 1904 gjorde den italienske kastratsangeren Alessandro Moreschi tilsammen 17 innspillinger. De er de eneste kjente opptak av kastratsang.
Mellom 1902 og 1904 gjorde den italienske kastratsangeren Alessandro Moreschi tilsammen 17 innspillinger. De er de eneste kjente opptak av kastratsang.

Alessandro Moreschi var den siste kastratsanger. Hans genitalier og familieliv hadde blitt ofret på kunstens alter. Da han trakk sitt siste pust den 21. april 1922, markerte han slutten på en musikalsk æra som aldri kom tilbake.

Les også: Her radbrekker de nasjonalsangene

Pavarotti på helium

Til tross for at samtiden ga ham tilnavnet «Romas engel», ble Alessando Moreschi aldri regnet for å være noen briljant solist.

Men som den siste representant innenfor en 350 år gammel tradisjon fortjener Moreschi en spesiell plass i musikkhistorien. Han er også stemmen på de eneste kjente opptakene av kastratsang.

På en innspilling gjort i Roma i april 1904, som du kan høre i videoen øverst, kan vi oppleve den godt voksne Moreschi synge «Ave Maria» med en nærmest overnaturlig og metallisk stemmeklang, omtrent som en Pavarotti på helium. Mellom 1902 og 1904 gjorde den italienske kastratsangeren tilsammen 17 innspillinger. Alessandro var på denne tiden helt på tampen av sin karriere, og musikalsk sett langt unna tidligere kastratsangere som Senesino, Pacchierotti, Ferri og ikke minst Farinelli. Men opptaket gir et inntrykk av hvordan det må ha hørtes ut, da kastratsangerne fylte Europas operaer og konsertscener.

Les også: Portsmouth Sinfonia: Verdens verste orkester

Stjernestatus

Portrett av den mest kjente kastratsangeren Farinelli (1705 - 1782) malt av Corrado Giaquinto i 1755. Foto: Wikimedia Commons.
Portrett av den mest kjente kastratsangeren Farinelli (1705 - 1782) malt av Corrado Giaquinto i 1755. Foto: Wikimedia Commons.

Kastratsangere utgjorde en viktig del av Europas musikkscene for et par, tre hundre år siden. De opptrådte i operaen. De sang i kirken. De sang for pavene. Og de sang for datidens kongelige.

I sin samtid oppnådde enkelte av dem, som allerede nevnte Farinelli (1705 - 1782), enorm popularitet. De tjente enorme summer og var gjenstand for hysterisk offentlig beundring, kanskje på grunn av samtidens nærmest euforiske fascinasjon over menneskets evne til å skape en kjønnsløs stemmetype selv ikke Gud klarte å finne på.

Kastratsangernes storhetstid var i barokken mellom 1650 og 1750. På den tiden var 70 prosent av alle operasangere kastratsangere. Men tradisjonen begynte å vokse fram allerede på femtenhundretallet da den romersk-katolske kirke i Italia forbød kvinner å snakke eller å synge i kirken. Dermed kom man i en akutt mangel for lyse mannsstemmer som kunne erstatte den kvinnelige sopran.

Den brutale omveien rammet guttene.

Les også: De første Hilton-søstrene

4.000 italienere kastrert årlig

Mange familier så på kastrasjonen som en billett ut av nøden og uføret. Unge gutter ble kastrert i den tro at kastreringen var en garanti for musikalsk suksess. Men som størstedelen skulle få erfare, fikk man ikke automatisk vakker sangstemme bare ved å fjerne testiklene. Det var bare gutter som allerede hadde markert seg som begavede sangere som oppnådde suksess etter kastreringen. En lei oppdagelse for de fleste, som dermed måtte speide langt etter et liv i sus og dus, og som måtte ta til takke med en og annen strøjobb og intet håp om et normalt familieliv.

Man anslår at så mange som 4.000 gutter ble kastrert årlig mellom 1720 og 1740. Og da snakker vi bare om Italia.

Bare én av disse 4.000 kunne forvente å gjøre suksess.

Brutalt inngrep

Det vanligste var å foreta kastraksjonen på guttene mens de var i alderen syv til ti år, i god tid før puberteten slo til. Scene fra filmen Farinelli (1994).
Det vanligste var å foreta kastraksjonen på guttene mens de var i alderen syv til ti år, i god tid før puberteten slo til. Scene fra filmen Farinelli (1994).

Det vanligste var å foreta kastrasjonen på guttene mens de var i alderen syv til ti år, i god tid før puberteten slo til. Og er du en mannlig leser, vil du muligens hoppe over beskrivelsen som følger:

Før kastreringen ble guttene først lagt ned i veldig varmt vann til de, forhåpentligvis, mistet bevisstheten. Deretter ble testiklene knust, for hånd, og sædlederne fjernet med tang.

Operasjonen gikk slett ikke alltid slik den skulle, og det var ikke uvanlig at guttene døde under inngrepet, særlig dersom opium ble brukt som bedøvelse.

Les også: Shooby - det menneskelige horn

Adjø maskulinitet

Å stoppe pubertetens naturlige utvikling var en nådeløs takk og farvel til maskuliniteten. Var man først kastrert, forble man skjeggløs med en nokså underlig fremtoning. Kastratsangerne var ofte usymmetriske, hadde lange lemmer, var smale over skuldrene og hadde en overdimensjonert overkropp. I tillegg ble strupehodet ikke større enn hos et barn. Stemmen ble dermed lys som hos en ung gutt, men med en voksen manns kraft. I tillegg ble stemmen usedvanlig fleksibel - og kunne spenne over flere oktaver.
Kastratsangerne hadde også en voldsom lungekapasitet. Det sies at den mest kjente kastratsangeren, Farinelli (som i 1994 ble portrettert i en film med samme navn), kunne holde en tone i mer enn ett minutt.

Tradisjonen dør ut

Alessandro Moreschi var medlem av det Sixtinske Kor, og fungerte også som korets dirigent fra 1898 til han pensjonerte seg i 1913. Foto: AP / NTB scanpix.
Alessandro Moreschi var medlem av det Sixtinske Kor, og fungerte også som korets dirigent fra 1898 til han pensjonerte seg i 1913. Foto: AP / NTB scanpix.

Men ingenting varer evig. Ei heller kastratsangere. På slutten av 1700-tallet var tradisjonen i ferd med å dø ut. Den siste rollen for en mannlig sopran ble skrevet i 1824. Og i 1870 ble praksisen med å kastrere unge gutter offisielt forbudt. I Vatikanstaten fortsatte imidlertid kastratsangen frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Og det var altså italieneren Alessandro Moreschi (1858-1922) som fikk den tvilsomme æren av å være den siste kjente kastratsangeren. Han var medlem av det Sixtinske Kor, og fungerte også som korets dirigent fra 1898 til han pensjonerte seg i 1913. Derfra levde han et stille og tilbaketrukket liv, uten det hysteriet tidligere tiders kastratsangere hadde vært gjenstand for.

Våren 1922 fikk Moreschi lungebetennelse og døde 63 år gammel hjemme i sin egen leilighet. Han ble gravlagt i familiekrypten Cimitero del Verano.

Moreschis død markerer slutten på en musikalsk tradisjon. En tradisjon vi forhåpentligvis aldri får høre igjen.

Les også: La Gomeras plystrespråk silbo gomero holdt på å dø ut

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:52 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:44 Over 140 nye smittetilfeller i Sør-Korea02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia02:04 Kontrollert nedbrenning av tomannsbolig i Florø – 13 evakuert01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen00:12 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45 Arkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03 Investorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51 Mann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49 Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13 USAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53 Klimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49 Solskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07 Russland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44 Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35 Andelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33 Coronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31 Sterk vekst i gullprisen08:29 Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08 «Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03 Flere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55 Lagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Viruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14 Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim
Siste nytt
03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:52NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo03:32VerdenGjengen i «Friends» samles igjen02:44VerdenOver 140 nye smittetilfeller i Sør-Korea02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia02:04NorgeKontrollert nedbrenning av tomannsbolig i Florø – 13 evakuert01:54VerdenMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen00:12VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45VerdenArkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03PengerInvestorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51NorgeMann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49PolitikkFiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13SportUSAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53PolitikkKlimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49SportSolskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07NorgeRussland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44ReiseSterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35MotorAndelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33Helse og livsstilCoronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31PengerSterk vekst i gullprisen08:29VerdenAfghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08Norge«Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03NorgeFlere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55SportLagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45Helse og livsstilViruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18PolitikkValget i gang i Iran06:15PengerBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14PengerBrorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00KulturKong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51PolitikkMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17PolitikkTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01PolitikkEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51Helse og livsstilDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32PolitikkIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim