Kvinner som dater yngre menn:

– Merkelappen brukes for å få dem til å skamme seg over sin seksualitet og sitt begjær

COUGAR: Kvinner på 40+ som er sammen med yngre menn, får gjerne merkelappen cougar. Dette handler om sette kvinnene på plass hvis de bryter med kjønnsrollemønsteret. FOTO: GettyImages
COUGAR: Kvinner på 40+ som er sammen med yngre menn, får gjerne merkelappen cougar. Dette handler om sette kvinnene på plass hvis de bryter med kjønnsrollemønsteret. FOTO: GettyImages

Definisjonen på en cougar er en dame på 40+ som dater yngre menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger går samfunnet ganske sakte framover. For eksempel når det gjelder kjønnsroller. Matchen «eldre kvinne + yngre mann» er tydeligvis så utrolig at det må få et stempel. Cougar ble ordet.

Et snikende kattedyr, luskende i buskene, som kaster seg over et intetanende bytte, et overrasket stykke lammekjøtt.

– Dette kan sees som en merkelapp som settes på eldre kvinner som ikke kjenner sin plass. De som ikke sitter og venter på å bli «plukket» av en mann, men som selv «plukker» og byr seg fram, sier Tone Hellesund, professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

De bryter med gamle forestillinger, og frigjør seg fra forventningen om at de er uattraktive og uinteresserte i sex etter fylte 40. I stedet tar de selv grep.

Hvem er hun egentlig?

Det er ikke helt entydig hvordan en cougar er. Men noen trekk går igjen når hun portretteres i filmer, annonser og ellers i offentligheten.

Ofte blir hun fremstilt som en stabil og nokså bemidlet dame med bein som fortsatt tar seg godt ut i høye hæler, med kinnbein som holder huden oppe, med en velfønet manke og manikyrerte negler, klar til å ta for seg av det hun kan finne blant de minst 15 år yngre mennene.

Den unge mannen er et bytte, stakkars, en ungfole av en uskyldig type som lokkes inn i et forhold med en eldre kvinne.

De mest berømte er Demi Moore som hanket inn Ashton Kutcher, uskylden selv. Naomi Watts var sammen med Heath Ledger, Cameron Diaz med Justin Timberlake, Susan Sarandon med Tim Robbins. The list goes on…

Misogynistiske franskmenn?

Det nyeste tilskuddet på denne listen er Frankrikes nye førstedame, Brigitte Trogneux, som er 25 år eldre enn den nye presidenten. I motsetning til for eksempel Ashton Kutcher, tar Emmanuel Macron bladet fra munnen i en video som avisen Independent har publisert.

– Hvis jeg hadde vært 20 år eldre enn min kone, ville ingen satt spørsmålstegn ved dette forholdets legitimitet i det hele tatt, sier han.

- Det er det at hun er 20 år eldre enn meg som gjør at folk tenker at det ikke er troverdig og helt umulig.

At det til stadighet tas opp at Brigitte er så mye eldre enn sin mann sier mye om misogynien, eller kvinnehatet, som finnes i Frankrike, mener Macron.

Det er ingen som leer på et øyelokk når rike og vellykkede menn gifter seg med yngre kvinner. Jay Z og 11 år yngre Beyoncé, Jason Statham med sin 20 år yngre Rosie Huntington-Whitley, George Clooney som er gift med 17 år yngre Amal Clooney, for å nevne noen. Presidenten på andre siden av Atlanterhavet er gift med en 24 år yngre kone. Dessuten: Hun blir kalt gold digger, han en helt.

Penger versus utseende

– Tradisjonelle kjønnsrollemønstre henger igjen, mener lege og psykiater Haakon Aars. Eldre menn har alltid kunnet ha yngre kvinner.

Store aldersforskjeller i kvinnens, tja, favør, er ikke så vanlig.

– Tradisjonelt sett er mannens attraktivitet på ekteskapsmarkedet blitt målt ut fra penger og posisjon. Kvinners fremste egenskaper har vært utseende og i hvilken grad hun egnet seg for å være kone. Eldre menn hadde ofte mer penger og bedre posisjon, mens yngre kvinner ble ansett å være vakrere, mer fruktbare, og mer formbare i et ekteskap, sier Hellesund.

Haaon Aars legger til:

– Det er først i den senere tid at det er blitt mer akseptert at eldre kvinner kan ha yngre menn. Men ikke mer enn at det henger igjen «merkelapper».

Les også: – Dating-appene gjør deg sårbar

Frigjøring av den ville bestemoren

Samtidig som menns seksuelle appetitt er høyest i 20-årene, øker kvinners appetitt jo eldre de blir. Tilfeldigvis er den på topp i 40-årene, sier en undersøkelse gjort blant 2000 britiske kvinner for Health Plus Magazine. Biologien henger ikke helt med i kjønnsrollemønsteret, altså.

Hellesund tror at kvinner som finner seg yngre menn, føler seg attraktive og attråverdige:

– Gjennom å finne seg en yngre mann bekrefter de på mange måter at de har brutt med den gamle stereotypien om eldre kvinner som parkerte på kjærlighets- og seksualitetsmarkedet, sier Hellesund. Hun mener også at det at de får merkelapp kan være en fortsettelse av hore eller madonna-dikotomien.

Les også: Sex på kanten - hvor går grensen for seksuell trakassering?

Vil at de skal skamme seg

– Ønsket om å bli elsket går ikke over selv om man har levd i over fire tiår. Og vi skifter partnere langt oftere enn før, sier Hellesund. Vi kan jo også være interessert i å finne oss en ny partner etter fylte 45.

– Noen foretrekker at eldre kvinner fremdeles er mest opptatt av mann, barn og barnebarn, strikke- og kakeoppskrifter. Cougaren bryter definitivt med denne bestemorsforestillingen, og merkelappen «cougar» blir brukt for å prøve å sette slike «ville» bestemødre på plass, og få dem til å skamme seg over sin seksualitet og sitt begjær.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

«I de tilfellene hvor jentene er kåte, er det først og fremst i guttenes fantasier»

Slik utfordrer norske kvinner kjønnsrollene

Ingenting er verre for enn gutt å få merkelappen «...som ei jente» slengt etter seg

Personvernpolicy