Ut å skredde verden:– For 50.000 kroner får du en dress som varer i minst ti år

– På dette nivået handler det ikke bare om kvalitet, men også om eksklusivitet. Mange vil ha det de ikke kan få, sier Gabriele Napoeltano.
– På dette nivået handler det ikke bare om kvalitet, men også om eksklusivitet. Mange vil ha det de ikke kan få, sier Gabriele Napoeltano. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skredder Gabriele Napoletano flyr verden rundt og kler opp de rikeste. Nå er turen kommet til norske menn, og i bagasjen har han dresser fra 50.000 kroner til nærmere millionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk er ignorante. De har ikke peiling på dress. Men ignorant er ikke nødvendigvis negativt ladet. De bare vet ikke bedre, sier Gabriele Napoletano.

Han er sendebud og sjefsskredder for et av verdens ypperste skredderhus, Kiton, og er nå i Norge i regi av Ferner Jacobsen. Tross en alder av 72, som han selv mener føles mer som 29, snakker han med brennende interesse og vitalitet om hva en god dress først og fremst handler om. Godt håndverk og kvalitet. Med en pris på 50.000 kroner opp til en solid norsk årslønn, er ikke Napoletanos dresser for alle. Men det skal de heller ikke være.

– Det er nå engang sånn at det er forskjell på folk. Noen spiser kaviar, mens andre gjør det ikke. Noen kjører Audi, andre kjører Bentley. For enkelte er det kun det beste som gjelder, sier han.

– Våre dresser er ikke dyre

Det napolitanske luksusmerket Kiton ble grunnlagt i 1968 etter mottoet ‹‹best av de beste pluss én››. Selskapet lager både ferdigsydde og skreddersydde dresser til hele verden. Selskapet vokste i 2016 med seks prosent, med en omsetning på 1 milliard kroner, tross tøffe tider i luksusmarkedet. Ifølge skredderen kan ikke Kiton måles med så mange. Mens hovedkonkurrent Brioni – Napoletanos arbeidsgiver i mer enn 30 år – bruker tre timer timers arbeid på å ferdigstille en dress, bruker Kiton 25 timer. De fleste dressene er innom 45 skreddere før de leveres til kundene. Og av den grunn forsvarer han prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre dresser er ikke dyre. De er kostbare. Kjøper du en dress hvor 30 prosent av produsentens utgifter går til markedsføring, betaler du for merkevaren. Vi bruker ikke en krone på markedsføring. Hos oss betaler du kun for trente hender, råvarer, nål og tråd, sier han.

– For 50.000 kroner får du en dress som varer i minst ti år. Tar du varigheten i betraktning, er det ikke så dyrt lenger.

Les også: Dette lille «kreket» fascinerer Røkke

200 dyr for å lage én dress

På spørsmål om hva som inngår i verdens dyreste dresser, forklarer Napoletano at det starter med de dyreste råvarene på markedet, som oftest kjøpt på auksjon. Ytterplaggene er laget av enten kashmir eller av svært kostbar vikunja-ull. Ullen kommer hovedsakelig fra beitende kameldyr i Peruvianske fjellområder og kan ikke barberes av hensyn til temperaturen. Derfor kjemmes kamelene med kam, og totalt behøves løshår fra 200 dyr for å lage én enkelt dress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På dette nivået handler det ikke bare om kvalitet, men også om eksklusivitet. Mange vil ha det andre ikke kan få, sier han.

Napoletano levner ingen tvil om hvem den typiske kunden er. Rike menn med pondus som ikke passer med fabrikksydde plagg. Midt i setningen plukker han opp telefonen. Det er en av hans beste kunder i Geneve, som akkurat bestilte 20 dresser. Innen året er omme har han levert 100 dresser til samme kunde – enkelte til en pris på 250.000 kroner pr. stykk. Og skal du ha en dress helt i toppsjiktet, som selskapets K50-kolleksjon, må du forvente å betale nærmere 900.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Er du en gründer og trenger penger?

John Wayne og Gary Cooper

Kontrært til hva mange tror, var det ifølge ham ikke europeerne, men amerikanerne som historisk sett kickstartet markedet for skreddersydde luksusdresser. Han forteller at Hollywood-stjerner som John Wayne og Gary Cooper kom til Roma for å kjøpe dress. Det populariserte plagget. I dag er det imidlertid europeisk dressmote som dominerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle store dressforhandlere lager i dag skreddersydde dresser. Folk ønsker det fordi de sitter langt bedre på kroppen, det andre er at prefabrikerte dresser aldri holder særlig lenge. Kundene spiser for mye, og med årene blir folk mer krokrygget. Alt dette må tas i betraktning når du tilpasser en dress.

– Hva vil du si om norske menns kunnskaper om dress?

– Da vi kom til Norge for noen år siden, trodde folk at Hugo Boss var toppen av markedet. Det har endret seg markant, men Norge mangler fortsatt kultur for å kle seg pent og bry seg om kvaliteter.

Han forklarere at også han følger slim-fit-moten, men at det fort kan bli for mye. Han deler gjerne noen tips med norske menn om hva som er riktig og hva som er galt.

– Dressene i dag er 2 cm kortere enn før. 4-5 cm er ikke greit. Slipset skal ikke være for skinnende, men tonet ned. Mange tror du skal ha samme farge på brysttørklet og slipset, men det stemmer ikke, sier han.

– Enda viktigere er at du lar en fin dress hvile. Bruker du den dag etter dag dreper du dressen fordi gode fibre mangler elastisitet og strekkes. Du må la den hvile, akkurat som med fine sko.

Les også: – En «boost» for cv-en

Saken er først publisert i Finansavisen