Egg til påskeSlik får du perfekt eggerøre

Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig varmebehandling og et par tips og triks gjør susen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eggerøre er både hverdagsmat og luksus, og spesielt luksuriøs blir eggerøren hvis du greier å få den skikkelig fløyelsmyk og saftig. Den er et glimrende tilbehør når du trenger noe mildt på smak til å balansere kraftige smaker av salt eller røyk, som du finner i bacon, spekemat og røykt fisk.

Men hvordan få den saftig og fløyelsmyk?

Bare egg, eller ...

Det går fint an å lage eggerøre med bare å vispe sammen egg og steke dem, eventuelt smaksatt med litt salt og pepper. Men de fleste tilsetter litt væske i form av enten vann, melk eller fløte. Dette gjør eggerøren litt løsere og saftigere i konsistensen.

Undertegnede foretrekker fløte, da det ikke bare tilfører væske, men også fett, noe som hjelper enda mer på saftigheten.

Forsiktig varmebehandling

Når du skal steke eggerøren, bruk en teflonpanne eller en annen panne med non-stick-overflate. Det gjør at eggerøren slipper pannen lettere og ikke svir seg fast. Røre fra 3-4 egg om gangen er passe i en stekepanne av normal størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk lav til middels varme når du steker eggerøren. Varm opp nok smør til at det dekker hele pannen og det begynner å bruse, men ikke brunes. Ha i eggerøren og rør i den med en tresleiv eller slikkepott. Når eggerøren er nesten stivnet, dvs det er fortsatt noen våte flekker her og der, så er den faktisk ferdig. Når du fjerner stekepannen fra varmen og eggerøren fra pannen, er det nemlig nok restvarme igjen til at koaguleringsprosessen fortsetter en stund. Hadde du ventet på at de våte flekkene skulle forsvinne mens røren fremdeles var i stekepannen, ville eggerøren blitt overstekt, med hard og "strengete" konsistens som resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips og triks

Vi har allerede vært inne på hvordan en skvett fløte gir en saftigere eggerøre. Det finnes også et par andre triks. Trond Moi har små klumper med kaldt smør i eggerøren. Da vil smørklumpene smelte og tilføre fett, smak og saftighet. Å tilsette små klumper med ricotta fungerer på samme måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers er finhakket gressløk ganske standard som smakstilsetning, men du kan også bruke andre urter, f.eks. dill eller estragon.

Trøffeleggerøre

Til slutt må vi si noen ord om trøffel. Egg og trøfler er nemlig ment for hverandre. Det enkleste og billigste er å ha noen dråper trøffelolje i eggerøren, men skal du gjøre det på den riktige måten, må du nok gå til anskaffelse av en trøffel.

Trøfler er veldig dyre, men du kan kjøpe den minste du finner; de er nemlig veldig aromatiske. Legg trøffelen sammen med eggene i en plastburk (type tupperware), og etter et par dager har trøffelaromaen trengt gjennom skallene og inn i eggene. Lag så eggerøre av eggene, og du vil få en opplevelse du sent vil glemme. Og det fine med det hele er at du ikke har brukt opp trøffelen; den er fortsatt intakt. Da kan du bruke den til å høvle over pasta eller risotto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst å prøve deg på andre, spenstige eggeting i løpet av påsken, må du få med deg våre oppskrifter på eggs benedict og florentine . Vi har også noen smarte tips til hvordan du kan bruke egg som fingermat.


OPPSKRIFT PÅ PERFEKT EGGERØRE

Stek maks ti egg om gangen.

Ingredienser:

6 stk egg

1 dl fløte

salt

2 ss smør

pepper, svart

dil leller gressløk

Slik gjør du det:

Varm opp en panne over middels-lav varme.

Smelt smøret til det begynner å skumme.

Pisk egg og fløte lett sammen.

Hell så blandingen i pannen og rør kontinuerlig rundt til du får en kremet og skjelvende eggerøre.

For å få et godt resultat ta deg god tid. Bruk så lite varme som nødvendig.

Ta eggerøren ut av panna med en gang den er ferdig, og bland i gressløk eller dill, samt nykvernet svart pepper.