Cilla og Rolf Björlind er sammen om alt

<p>SAMMEN OM ALT. Rolf og Cilla Björlind har jobbet sammen i godt over 20 år og har skrevet manus til en rekke kjente krimserier. De har nå kastet seg over krim i bokform og gleder seg til å skrive femte bok i serien om Olivia Rönning og Tom Stilton. Foto: Gyldendal</p>
SAMMEN OM ALT. Rolf og Cilla Björlind har jobbet sammen i godt over 20 år og har skrevet manus til en rekke kjente krimserier. De har nå kastet seg over krim i bokform og gleder seg til å skrive femte bok i serien om Olivia Rönning og Tom Stilton. Foto: Gyldendal

Manusveteranene og ekteparet Cilla og Rolf Börjlind som har gjort stor suksess i Sverige, mener to hoder jobber bedre enn ett.

De har jobbet side om side i en årrekke. De har skrevet manus til et tyvetall Beck-filmer og de hyllede svenske tv-krimseriene «Graven» og «Morden». De har også laget tv-serie basert på debutromanen sin «Springflod».

Ekteparet Cilla og Rolf Börjlind traff hverandre for første gang da de begge jobbet for SVT for to tiår siden.

– Vi jobbet sammen før vi ble et par. Det er nok også grunnen til at det har funket så bra å jobbe sammen i alle disse årene, fordi vi fra begynnelsen av hadde en gjensidig respekt for hverandre, forteller ekteparet til ABC Nyheter.

Les også: Åtte av ti vil lese lange tekster på papir

– Må skille jobb fra fritid

Noen år senere sa Cilla opp jobben i SVT for å begynne å skrive Beck-filmer sammen med Rolf. Siden har ekteparet jobbet og skrevet sammen på heltid, nesten utelukkende med krimserier og de siste årene bøker.

– Å jobbe sammen har stort sett vært «smooth sailing» for ekteskapet, mer enn om vi jobbet med ulike ting, tror vi. Utfordringen er å prøve å skille jobb fra fritid. Å skrive er en konstant prosess, men vi har måttet lære oss å skru av hjernene våre en gang i blant, sier Cilla og Rolf til ABC Nyheter.

De ser på samarbeidet som utelukkende positivt, og sier det beste med å være sammen om prosjektene er at de kan støtte hverandre hele veien.

– To hoder jobber bedre og raskere enn ett. Vi kan hele tiden dytte hverandre igang og på den måten komme frem til løsninger som ville tatt betydelig lengre tid å komme fram til på egenhånd, sier Cilla.

Hun mener de ennå ikke har opplevd det verste med å jobbe sammen.

Les også: Norsk dataspill skal lære flytningebarn å lese

– Utfordrende å skrive krimbøker

Interessen for krim fattet de begge tidlig i karrieren, og Cilla sier de liker sjangeren så godt fordi de elsker å konstruere historiene rundt en gåte. Gjennom disse historiene får de også beskrive deres samtid.

– De største utfordringene med å skrive krim er for vår del å finne på nye temaer og hendelser. Etter å ha skrevet manus for så mange krimserier har vi konstruert så mange historier at det i blant kan være vanskelig å finne på noe som er nytt for oss selv, sier ekteparet til ABC Nyheter.

De finner som oftest inspirasjon i virkeligheten og bruker temaer som de selv blir opprørt over i dagens samfunn.

SLOSS MOT KRIMINALITET. Tom Stilton og Olivia Rönning er karakterene i Björlinds velkjente bøker. Foto: Gyldendal
SLOSS MOT KRIMINALITET. Tom Stilton og Olivia Rönning er karakterene i Björlinds velkjente bøker. Foto: Gyldendal

Var lei av manus

Å skrive bøker var aldri en selvfølge for Cilla og Rolf. De innrømmer at de rett og slett var litt lei av å skrive manus.

– Vi var litt lei av at alle skulle like alt hele tiden. Vi ble lokket av tanken, eller snarere det faktum, at det vi skriver i bøkene er det som når leseren, det finnes ikke et mellomledd, sier ekteparet.

På knappe fem år har de skrevet hele fire bestselgende bøker om politiaspiranten Olivia Rönning og den avdankede og hjemløse politikommissæren Tom Stilton.

Deres aller første bok «Springflod» er også adaptert til tv-skjermen og ble en stor hit på blant annet NRK.

– Vi skrev tre bøker på tre år og etter det var det morsomt å vende tilbake til å skrive manus igjen, da fremfor alt å gjøre noe vi aldri hadde gjort før – å skrive manus av vår egen bok som skulle bli en tv-serie. Nå gjør vi det vekselvis, ett år manus og ett år bok. For oss er det helt ideelt, forklarer Cilla og Rolf.

Les også: – Slektsforskning er som en reise i din egen historie

Olivia og Tom

– Fortell litt om Tom Stilton og Olivia Rönning. Hvordan kom dere fram til karakterene?

– Da vi skapte våre hovedkaraktere gikk vi ut ifra at vi ikke ville ha en tradisjonell politigruppe som satt rundt et bord på en politistasjon og løste mordgåter. Det hadde vi brukt så mange år på å gjøre med Beck-filmene og Arne Dahl-serien. Vi ville også ha karakterer med ulike erfaringer, kjønn og alder. Karakterer som vi skulle like å omgås i en rekke bøker og som skulle ha hemmeligheter vi kunne avsløre underveis i bøkene, forteller ekteparet Björlind.

De ville ha to karakterer som fungerte som motpoler. Den ene uforstyrret og ganske «vanlig», forklarer de, og sånn ble Olivia Rönning født. Hun er en ung politiaspirant med hele livet foran seg.

– Den andre karakteren ville vi at skulle være helt motsatt, en som startet helt på bunn. Det ble Tom Stilton, en tidligere kriminalkommissær som i første bok lever som hjemløs i Stockholm, forklarer Cilla.

Begge karakterene, og flere til, kan man følge i de fire bøkene ekteparet har skrevet så langt. Om ikke lenge setter de igang med bok nummer fem.

På spørsmål om de selv får tid til å lese svarer fru Björlind at hun alltid har en bok på lur.

– Jeg hører mest på lydbøker og nå mindre krim enn før. Jeg syns det er ganske deilig å slippe mordere på fritiden, sier Cilla til ABC Nyheter.

Les også:

Knausgård vinner svensk pris og kritiserer Norge

Forfatter tror Kripos kan bidra mye i Tengs-saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden