Martin Kolberg: – Det gjør vondt den dag i dag

Martin Kolberg i intervju med Dagsavisen. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm
Martin Kolberg i intervju med Dagsavisen. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Martin Kolberg holder regjeringa i ørene og snakker med store ord. Men blir stille hvis man nevner Thorbjørn Jagland.

FAKTA: Martin Kolberg

Født 24. februar 1949 i Drammen. Medlem av Lier kommunestyre fra 1971 til 1979. Sønn av jernbaneansatt Kjell O. J. Kolberg og husmor Ruth Utengen.

Yrkessskole elektro, og avbrutt ingeniørutdanning fra Oslo tekniske høyskole.

Var organisasjonssekretær i Arbeiderpartiet 1981–90, kontorleder ved partiets hovedkontor 1990–92, sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1992–95 og 1997-2001 og partisekretær 2001-09. Statssekretær ved Statsministerens kontor 1995–96 og i Forsvarsdepartementet 1996–97. Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 1996.

Stortingsrepresentant for Buskerud siden 2009. Nestleder i Kontroll og konstitusjonskomiteen 2009-2013, og leder fra 2013.

Kilder: snl.no og stortinget.no

– Da fikk jeg kjeft, altså

– Du fikk kjeft? Av hvem da?

– Systemet.

– Øh?

– Systeeemet. Og det er alvorlige saker skal jeg si deg.

Martin Kolberg trekker frakken godt rundt seg. Søker tilflukt under en blå paraply og går med travle skritt tilbake til kontoret i andre etasje på Stortinget.

Vel inne rister han av seg regnet. Henger fra seg frakken. Og slipper kroppen ned i en sofa. Minnet om seansen som skulle gi Kolberg kjeft henger rammet inn på veggen. På bildet kan man se Kolberg sitte på huk, med en påskegul sydvest tredd ned over ørene, og en matchende regnjakke. Over står Eva Amble-Larsen, som har jobbet for og med Kolberg gjennom et par tiår, og heller en bøtte med vann.

– Vi hadde bruk for regn skjønner du, sier hun lattermildt og forklarer at det dessverre var pent vær den dagen.

Bildet av Kolberg, tilsynelatende i tungt regnvær, endte over to sider i Se og Hør. Kolberg selv endte med kjeft for sin medvirkning til manipulasjon av vær og fotografisk dokumentasjon.

Vi kan vel trygt si at Martin Kolberg uttaler seg med en viss tyngde når han omtaler «systemet» som alvorlige saker. Det er 46 år siden han steg inn i norsk politikk, den gang som medlem av kommunestyret i Lier, industri- og landbruksbygda i Buskerud. Som pur ungt medlem av AUF, som leste Karl Marx på fritida og kjempet mot norsk medlemskap i EF.

Kolberg ble i politikken. Og skulle bli en viktig del av dette «systemet». Han kom inn da Borten-regjeringen gikk av under opptakten til folkeavstemningen om EF. Og han ble satt på lønningslistene til Ap det året nei-seieren sendte Trygve Bratteli og Ap ut igjen. Kolberg forsvant aldri fra de lønningslistene. Det er blitt 44 sammenhengende år nå, åtte av dem som partisekretær for Ap, de siste åtte som stortingsrepresentant. Og han har visst ikke tenkt å gi seg. Til høsten kan Kolberg bli Stortingets eldste.

Les også: Banjo-Kari Svendsen fortviler: – Vi får jo faen ikke spelt på TV. I stedet skal vi stå på hue og drite i vinkel – ja, vi skal danse!

«Svært alvorlig»

Han skal snart legge ut om hva som har holdt ham tikkende alle disse årene. Og han skal fortelle om bruddet med sin barndomsvenn Thorbjørn Jagland. Vi skal dessuten bli forklart at tango er heite saker, mens hiphop er en plage. Og Kolberg skal rekke å imitere et par tidligere statsministere, og en partisekretær.

Men først over til Stortinget.

Fem år etter terrorangrepene 22. juli leverte Riksrevisjonen for tid tilbake fra seg en rapport som beskriver omfattende svikt i arbeidet med såkalt objektsikring, beskyttelsen av vitale bygg og anlegg mot terror og andre trusler, som «svært alvorlig». Dette er ikke daglig kost fra Riksrevisjonen. Det er det sterkeste uttrykket de kan bruke.

Forrige uke skrev Kontroll- og konstitusjonskomiteen, med komiteleder Kolberg i front, parlamentarisk historie da de oppfordret Stortinget til å overprøve regjeringens hemmelighold av et sammendrag fra Riksrevisjonen.

– Som landets øverste myndighet, kan vi ikke motta informasjon om at befolkningens liv og helse kan være i fare, i en trusselsituasjon, uten å reagere. Husk at det aldri var snakk om å hemmeligholde Gjørv-kommisjonen, det var ingen som mente at det som ble brettet ut den gangen skulle hemmeligholdes. Når det var mulig å bombe regjeringskvartalet, og så mange ungdommer ble henrettet på Utøya, snakker vi om en fullstendig kollaps i sikkerhetssystemet som ble brettet ut for all offentlighet. Men oppfølgingen av det hele skal altså unntas offentlighet?

Vi skal forlate striden i Stortinget. Kolberg setter seg til rette i sofaen, akkurat slik han snart skal fortelle at Haakon Lie satt på sine eldre dager. På veggen inne på Kolbergs kontor henger det tre portretter. Ett av Martin Kolberg, tegnet av Finn Graff, for Dagbladet. Ett av Haakon Lie, tegnet av Nils Aas. Og ett av Martin Tranmæl, tegnet av Kristofer Sinding-Larsen tilbake i 1932. Alle tre er tidligere partisekretærer i Arbeiderpartiet.

– Nei, nei, nei, det ville være helt fjollete, sier Kolberg og rister på hodet. Vi har bedt ham rangere de tre.

– Å sammenligne seg med de to høvdingene der, nei, nei, nei. Men jeg hadde med meg begge motivene fra partikontoret, de tilhører meg på en måte. Martin Tranmæl møtte jeg jo aldri, men Haakon møtte jeg en del, selv om jeg ikke opplevde ham i hans aktive periode.

Kolberg setter seg litt bedre til rette.

– Jeg kan fortelle en anekdote.

– Kjør på.

– Da jeg var partisekretær i Arbeiderpartiet, levde jo fortsatt Haakon. Han ringte innimellom, og da sa han «det er Haakon, du må komma». Da var det ikke noe mer å snakke om, da måtte du besøke Haakon. Han satt omtrent som jeg sitter nå, han var nesten hundre år, men han satt ikke i en godstol, han satt sånn midt i en sofa, sånn som jeg sitter nå. Uten støtte og sånn, og en stor fjernsynsskjerm foran seg, hvor det sto BBC World, det var det eneste han mente var verdt å se på.

Kolberg lener seg fram og hogger tak i journalistens arm.

– Sånn gjorde han, for han skulle gjerne ha kontakt med deg. Og så sa han: «Du, Martin».

Les også: Trine Skei Grande: – Noen sier faktisk «unnskyld» og går inn på nettet og sletter hetsen

– Ikke rektig Haakon

Martin Kolberg imiterer gjerne folk han snakker om. De neste par timene skal vi få servert både Haakon Lie, Trygve Bratteli, Gro Harlem Brundtland og Arne Strand. Først ute er altså en nær hundre år gammel Haakon Lie. Kolbergs skuldre løfter seg et par hakk, og stemmen legges ned noen hakk.

– «Du Martin, det er faen ingen partisekretær som har hatt det så vanskelig som deg». Så sa jeg, neeei, det er jo ikke rektig Haakon, dere bygde jo opp samfunnet, tok kampen mot både kommunismen og nazismen. «Jo, det er sant det, men det var den gangen folk var fornøyd med lite. Han Einar han snakka til guttane på Kristiansand mekaniske verksted, og da han sa han ‘gutter, i år blir det ti øre timen, men vi må gjøra detta for å stå sammen’. Så reiste dem seg og klappa. Det gjør’em faen ikke nå vettu».

Kolberg kom inn som partisekretær i et krisepreget Ap. En kort periode med Jens Stoltenberg som statsminister endte med et historisk dårlig valg for Ap. Båndene til LO var svekket. Fire år senere sto Kolberg på talerstolen under Ap-landsmøtet, med knyttet neve og sier «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen».

– Det var et kritisk punkt i Arbeiderpartiets moderne historie. Valget i 2001 var både en katastrofe og en skandale for oss. Resultatet var en katastrofe, men det var samtidig en skandale, for det skulle ikke ha skjedd. Og vi hadde bare oss sjøl å takke. Vi beveget oss vekk fra det som er vår oppgave.

De mistet taket på kjernevelgeren, mener Kolberg.

– Altså, jeg har sittet på Utøya og lest Karl Marx. For vi leste Marx høyt for hverandre på Utøya den gang jeg var ungdom. Og en av de tingene han lærte oss, som står seg i dag, er at det grunnleggende motsetningsforholdet er mellom de som har kapital i et samfunn, og de som må selge arbeidskrafta si for å leve et godt liv. Hvis du går inn i en gråsone i forhold til de to interessene så mister du velgergrunnlaget ditt.

Kolbergs svar var at Ap måtte kvitte seg med «den inngrodde arrogansen» om at de bare skulle styre alene. De måtte legge vekk «den vanvittig idiotiske krigen mot SV».

– Jeg lærte dette av Trygve Bratteli. Da jeg var 24 år og begynte på partikontoret, kom jeg alene med han ved en anledning, og spurte «hva er viktigst i politikken Trygve?» Dette var i 1974. Jeg hadde jo så respekt for ham at jeg fortsatt kan huske hva jeg hadde på meg.

– Så hva hadde du på deg?

– Jeg hadde på meg en sånn lett blå kordfløyelsdress. Det var det vi gikk med den gangen. Og en grå høyhalsa genser. Jeg husker det enda. Da sa han to ting.

Kolberg legger stemmen om til en skingrende lys variant av Bratteli anno 1974.

– «Det er viktig unge mann, at du passer på livet ditt og husker at det viktige i politikken, som i menneskelivet, er at du har sjelefred. Og så må du alltid føre en konsekvent kamp mot høyresida». Det der husker jeg altså, og jeg skjønte at det å drive en kamp mot SV var irrasjonelt. Vi fikk bilagt det, og gjenopprettet den store, historiske koalisjonen med Senterpartiet. Og vi avsluttet den vanvittige diskusjonen om at vi skulle ha avstand til fagbevegelsen.

Må alltid vite

Bildet av barndomshjemmet i Lier står i gullramme på kontoret. I første etasje bodde besteforeldrene. I andre unge Martin og foreldrene.

– Det var en veldig god oppvekst. I et arbeiderklassehjem. Både mamma og bestemor var husmødre, selvsagt, nå snakker vi femti- og sekstitallet. Pappa jobbet på jernbanen, bestefar var forskalingssnekker. Det var det samme med de andre besteforeldrene mine, som bodde i Sande. Bestemor jobbet hjemme og bestefar på Sande tresliperi. Når noen spør meg hvorfor i all verden jeg har orka å drive på med dette i så mange år, så vet jeg hva som er svaret. Det er en motor som er inni her.

Kolberg slår seg på brystet

– Den sitter her, den klasseforståelsen jeg ble sosiologisk lært opp i. En: Du må alltid vite hvor du kommer fra. To: Vi må alltid stå sammen. Tre: Du skal oppføre deg ærlig og ordentlig. Fire: Du skal gå på arbe’. For alle gikk på arbe’, det var ikke noe snakk om noe annet. Om du ikke gikk på arbe’ ble du sett skjevt på. Det var ganske mye kustus på det i de etablerte industrimiljøene den gangen. Om du ikke kom, gikk det ikke lenge før du fikk beskjed av arbeidskameratene om hvor skapet sto. Det var en justis i dette.

Les også: Kjetil Rolness: – Det er forferdelig tullete å si at feminister har makten i Norge

Selv hadde Kolberg tre år i Drammen Kabelfabrikk, eller «Kabel'n», som han kaller det.

– Jeg var i starten av 20-åra, sikkert litt oppesen, men jeg lærte veldig mye politikk og mellommenneskelig relasjon i den fagforeningen. Fagforeningene, vettu, det er god skole det, når de er på sitt beste. Dessverre tror jeg det var bedre før enn nå. Da snakker jeg ikke bare politisk skole, men folkeskikk og ansvar og nøkternhet og ordentlighet og alt dette som ligger i ryggraden til de folka. For det er jo nesten ingenting som er sterkere enn jernarbeideren og sosialisten. Kombinasjonen av de to. Det er stort.

Politikk er fortsatt klassekamp, slår Kolberg fast.

– Det vil alltid være en klassekamp. Mange skjønner ikke det, men det er sånn. Karl Marx snakka jo om filleproletariatet, ja, det var de som var nederst i arbeiderklassen. Hvem er det i dag? De ser ikke sånn ut, for de ser akkurat motsatt ut, de ser aldeles flotte ut, men flyvertinnene på Ryanair er filleproletariat. Uten rettigheter. Fram og tilbake. Blir skalta og valta med, som det passer flyselskapet. Sosial dumping, som de driver systematisk med i for eksempel Norwegian, ved å ta inn folk på den måten som de gjør, manipulere stasjonering og alle disse tingene, som destabiliserer hele arbeidsstrukturen.

– Plager med enda

Kolberg gikk ikke inn i politikken alene. Historien er fortalt før, om hvordan en vennegjeng i Lier delte verden mellom seg en gang på starten av 1970-tallet, med Kolberg og brødrene Thorbjørn og Helge Jagland som en slags kjerne. Vennskapet mellom Martin og Thorbjørn skulle bli ekstra tett. Men i 1996 fikk det en brå slutt. De to vennene styrte sammen i Ap-fløyen på Stortinget. Kolberg ledet sekretariatet. Jagland var parlamentarisk leder. Da Gro Harlem Brundtland i 1996 trengte en ny stabssjef til Statsministerens kontor (SMK), rettet hun blikket mot de to kompisene fra Lier. Kolberg ble stabssjef, noe mange tolket som et forsøk på å berede grunnen for at Jagland kunne overta som statsminister. Da han en tid senere gjorde nettopp det, ble Kolberg flyttet fra SMK til Forsvarsdepartementet. En åpenbar nedgradering. Den offisielle begrunnelsen var at to venner fra Lier ikke kunne styre landet.

– Hva skjedde egentlig?

– Altså, jeg trekker pusten og blir stille. Hvis du legger til side noen av de såkalte private tingene i livet, så er dette det vanskeligste av alt. Den dag i dag forstår jeg det ikke helt, og det plager meg enda. Det er jo blitt fjernt etter hvert, selvfølgelig, men tida leger ikke alle sår ordentlig. Og jeg kan enda huske følelsen i de aktuelle dagene.

– Det var som å være i fritt fall. Du prøvde å gripe etter noe for å forstå hva som skjedde, men forsto det ikke, også fordi du ikke ble snakka med. Jeg venter jo på at Thorbjørn skal skrive sin bok og kanskje si noe mer, men det er det jo ikke sikkert at han gjør. Men jeg gikk til Gro herfra, som sekretariatsleder, etter avtale med ham. Og det at han i ettertid mener det var feil, som jeg hører han sier, forstår jeg ingenting av. Jeg tror, og det er det nærmeste jeg kommer et svar, at han ble forledet til å tro at det å ha meg med seg ville skape tvil om hans integritet. Det er det noen som har sagt. Det er selvfølgelig feil, og det viste seg dessverre å være feil, i den forstand at han hadde ikke de vennene han trengte da situasjonen ble vanskelig for ham. Det gjør meg vondt den dag i dag, og jeg tror det kommer til å gjøre vondt hele livet ut.

– Snakker dere sammen nå?

– Veldig sjelden, eller nesten ikke.

– Kan han ha følt seg forrådt av sine nære venn?

– Ja, og hva som skal ha vært den direkte foranledning, det er det sorte hullet i denne historien. Jeg er helt rolig inni meg når jeg sier at jeg har aldri gjort noe eller sagt noe for å forråde ham. Hvorfor i all verden skulle jeg det. Det var jo vårt felles prosjekt.

Skjønner hva folk mener

Da Martin Kolberg besøkte Nytt på nytt for en ti års tid siden kom det fram at han fikk beskjed av Gro Harlem Brundtland om at han så ut som en loff i trynet. Noe av det han hører mest er at han er så veldig alvorlig. Selv insisterer han på at det siste ikke stemmer.

– Men jeg skjønner jo hva folk mener, sier han.

– Da jeg gikk på folkeskolen, tredje, eller andre klasse eller noe sånt, så ble mora mi tatt til side av lærerinna, og sa «er det noe galt med Martin, for han ser så alvorlig ut i klassen?». Men det er bare sånn som jeg ser ut, men når jeg er i politiske debatter, selvfølgelig, så skjærer jeg gjennom og er skarp i tonen, men det er fordi jeg tar debatten alvorlig, det er ikke fordi jeg er alvorlig eller sur. For det er jeg faktisk ikke.

– Jeg har også hørt at du er pertentlig, og dette skrivebordet bekrefter ryktene.

– Altså, jeg klarer ikke å tenke systematisk hvis jeg ikke har det ryddig rundt meg. Det hender faktisk, ikke så sjelden, men jeg vil ikke bli framstilt som et petimeter altså, men det hender jeg reiser inn på en søndag og rydder litt ekstra.

Det handler ifølge Kolberg om ikke å drukne i Stortingsbyråkratiet.

– Det ryktes også at du er en jævel på å danse?

– Nå har jeg vel snart ikke fysikk til å være så god til å danse lenger, du må være jækla sprek for det, men jeg har vært ganske flink til å danse ja. Mora mi sendte meg til danseskole da jeg var åtte, og der var jeg til jeg var 14–15. Der lærte jeg å danse. Det tragiske nå er at du finner ikke noe sted å danse.

– Nå snakker vi kanskje ikke hip hop?

– Å nei, for det er ikke dans, det er jo en plage.

– En plage?

– Ja, for det er ikke dans, det er bråk. Du kan sikkert danse det ordentlig hvis du virkelig tar deg litt sammen.

– Hva er den beste dansen?

– Tango, selvfølgelig. Det er det mest lidenskapelige. Ved siden av gangar. Har du prøvd gangar? Det er en av de mest følsomme og sensuelle dansene som finnes. Hvis det danses riktig. For hva er hensikten med gangaren? Jo, at du skal plukke deg partner. Derfor går kvinnene i en ring, mennene i en ring, du skal danse, du skal bruke øynene, du skal følge med, du skal holde øyekontakt med kvinnene, du skal bytte, og alt skal ha det følsomme og sensuelle i seg. Engelsk vals er også veldig fint. Og jeg vil si foxtrot.

– Men ingen hiphop?

– Joa, men altså, jeg syns bare det er så … jo da, litt utpå kvelden så er det helt ålreit, ass.

Den gode dansekulturen er borte, mener Kolberg.

– Før, da jeg var ungdom, på Park Hotell i Drammen var det restaurant, og så var det dansegølv, med orkester, du bøy opp, så dansa du, ikke sant. Fin kultur. Borte. Alt. Vekk. Trist.

Les også: Wencke Mühleisen (63): – Når man er en yngre kvinne, blir man i alle fall sett som fysisk objekt


Fem favoritter

Musikk: Alle former for jazz.

Film: Jeg ser veldig sjelden på film.

Bok: «Slutten for det røde mennesket» av Svetlana Aleksijevitsj.

Mat: Fårikål.

Sted: På sykketur langs Dalsfjorden i Sogn og Fjordane.

Denne saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal
Siste nytt
21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal