Nye EU-regler skal hindre farlige hofter og sprengte pupper

EU-parlamentet vil forhindre flere skandaler som den der franske kvinner fikk silikonimplantater som kunne sprekke. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
EU-parlamentet vil forhindre flere skandaler som den der franske kvinner fikk silikonimplantater som kunne sprekke. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet har vedtatt nye regler som skal redusere risikoen ved å operere inn implantater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye reglene er en reaksjon på to skandaler. I Danmark fikk pasienter operert inn hofteproteser som friga så farlige metallpartikler at pasientens organer og vev ble ødelagt. Enda mer oppsiktsvekkende var en skandale i Frankrike, der rundt 300.000 kvinner fikk brystimplantater med industrisilikon. Disse hadde dobbelt så høy risiko for å sprekke som andre silikonpupper. Men brystopererte kvinner kunne ikke vite hvilke implantater de hadde fått.

Dette skal endres fra midten av 2020. Da skal pasienter få et kort som gjør at de kan søke i databaser og finne ut hvilke implantater de har fått.

– I de nye EU-reglene om medisinsk utstyr skal utstyr kunne spores og det stilles strengere regler til myndighetene som godkjenner utstyret, sier saksordfører i EU-parlamentet, Glenis Willmott.