Hemmeligheten som skal redde kaffen fra klimaendringene

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å dyrke kaffeplanter i California vil redde morgenkaffe til kommende generasjoner, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport fra The Climate Institute anslo høsten 2016 at kaffeproduksjonen ville være halvert innen 2050 som følge av klimaendringene. Det vil gå hardest utover Arabica-kaffen, den beste og dyreste av de to typene i verden.

Som resultat av rapporten som tegnet et dystert bilde av fremtiden til nordmenns yndlingskaffe, begynte forskere ved Universitetet i California å undersøke hva vi egentlig vet om Arabica og dets genetikk.

Les også: Kaffe kan bli dårligere og dyrere

– Foreldreløs avling

Da forskerne kartla kaffeplantens gener, viste det seg raskt at vi vet forbausende lite om en av de mest verdifulle jordbruksråvarene i verden.

– Da vi så nærmere på kaffen oppdaget vi at den er en slags foreldreløs avling. Svært lite er blitt gjort for å lære mer om kaffens genetikk for å forbedre den, forklarer professor i dyregenetikk, Juan Medrano.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er hemmelighetene bak det som gjør en kopp kaffe så velsmakende på vei til å bli avslørt.

– DNA er livets bok. Så hvis vi kan forstå hvilke gener som trengs for de ulike egenskapene, knyttet til produksjon, kvalitet og tilpasning, vil det tilføre mye verdi til vår kaffekunnskap, sier Medrano.

Se også denne: Norske Tryms morgenkaffe tar av på nett

Vil dyrke kaffe i USA

Denne kunnskapen vil bidra til å beskytte kaffeplantene mot klimaendringer og sykdom. De nå avslørte hemmelighetene om kaffebønners DNA vil og tillate gårdbrukere i California å dyrke kaffeplanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arabica-kaffe vokser i hovedsak vilt i det sørlige Etiopia, men blir og dyrket i Mellom- og Sør-Amerika, og Indonesia.

– Fordelen med å være i California er at vi faktisk kan gi kaffeplanten akkurat den mengde vann og næring den trenger. Vi kan tilby planten det akkurat når og hvor mye den ønsker, forteller bonde Jay Ruskey i Sør-California, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og vi gjør det i et tørt klima, slik at vi unngår sykdommer som er vanlige i fuktigere klima.

Les også: Dette gjør koffein med kroppen din

Forskerne mener at jo mer vi lærer om kaffebønners gener, jo større sjanse har vi for å kunne beskytte den mot klimaendringer og sykdom.

– Man kan selvfølgelig kontrollere skadedyr og sykdommer med kjemikalier, men den mest bærekraftige måten å gjøre det på er ved å dyrke. Dyrke frem planten slik at blir motstandsdyktig og slik at vi kan forebygge problemene, avslutter professor Medrano.

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe