Matematisk simulering: – 66 prosent av krefttilfeller skyldes «uflaks»

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stor andel tilfeller kreft skyldes feil som oppstår når cellene deler seg, viser ny forskning basert på en matematisk modell. «Uflaks»-betegnelsen møter stor motbør i forskningsmiljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske forskere har igjen anslått hvor stor andel krefttilfeller som skyldes miljø- og livsstilsfaktorer, arvelige faktorer og rene tilfeldigheter.

Totalt 66 prosent av genetiske mutasjoner som utvikler seg til kreft, er forårsaket av enkle tilfeldige feil som oppstår når cellene erstatter seg selv.

Det viser en ny studie som er publisert i den velrenommerte tidsskriftet Science.

– 29 prosent av genetiske mutasjoner som forårsaker kreft skyldes miljøfaktorer, mens fem prosent skyldes arvelige faktorer, sier Cristian Tomasetti og Bert Vogelstein ved Johns Hopkins University til CNN.

– Det er uflaks

Tomasetti og Vogelstein har tidligere sett på sammenhengen mellom risiko for å utvikle kreft og feil i DNA som oppstår når cellene deler seg. I den nye studien har de sett nærmere på hvordan rene tilfeldigheter, rett og slett uflaks, spiller en større rolle enn livsstilsfaktorer og arvelige faktorer når det gjelder risiko for å utvikle kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hver gang en celle deler seg, oppstår det feil eller mutasjoner. Som regel er ikke disse mutasjonene skadelige, sier Vogelstein til CNN og legger til:

– Dette er normalt og det er flaks.

Noen ganger oppstår disse feilene i et gen som kan forårsake kreft.

– Det er uflaks, forklarer Vogelstein.

De to forskerne jobbet sammen med en doktorgradsstudent ved Johns Hopkins for å analysere genomsekvensering og epidemiologiske data fra 32 krefttyper, blant annet brystkreft og prostakreft. De analyserte 423 internasjonale kreftdatabaser for å undersøke data fra 69 land i seks forskjellige kontinenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye genmutasjoner knyttes til økt risiko for hjerne- og eggstokkreft

– En matematisk simulering

Tomasetti forklarer at selv om dette kan virke oppsiktsvekkende, er mutasjoner som forårsakes av miljø- og livsstilsfaktorer også tilfeldige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne understrekte at det fortsatt er viktig å forebygge kreft som i all hovedsak skyldes livsstilsfaktorer som røyking, overvekt og lavt aktivitetsnivå.

Otis Brawely er forsker ved American Cancer Society, og han synes ikke funnene er oppsiktsvekkende. Brawely understreker at studien ikke er en klinisk studie.

– Husk at dette er en matematisk simulering. Det Vogelstein viser, er at et visst antall krefttilfeller skyldes celledeling som vi foreløpig ikke vet hvordan vi kan forebygge, sier Brawely til CNN.

Han får støtte av Rebecca Siegel, kreftforsker ved American Cancer Society.

Siegel påpeker også at Tomasetti og Vogelsteins studie er basert på matematiske modeller og at funnene er i strid med flere kliniske studier.

– Deres hypotese samsvarer ikke med epidemiologiske bevis, sier hun til The Atlantic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I studien påpeker også Vogelstein og Tomasetti at selv om genmutasjoner virker uunngåelige per dags dato, kan det tenkes at de kan forhindres i fremtiden. Tomasetti understreket også behovet for mer forskning på dette feltet i et intervju med The Atlantic.

Vogelstein og Tomasetti håper imidlertid studien kan trøste pasienter som har fått kreft, selv om de har gjort «alt riktig».

Les også:

Skal ta knekken på aggressiv kreft med «stråledosemaling»

Forskning: Mindre sykdom og lengre liv hos dem som daglig spiser nøtter

Stadig flere nordmenn rammes av tarmkreft