Utflod fra skjeden - ulike årsaker

UTFLOD: Det er normalt å ha utflod hver eneste dag. Utflod holder underlivet friskt ved å skylle ut uønskede bakterier. Melkesyrebakterier i utfloden lager et surt miljø, slik at du ikke får soppinfeksjon.
UTFLOD: Det er normalt å ha utflod hver eneste dag. Utflod holder underlivet friskt ved å skylle ut uønskede bakterier. Melkesyrebakterier i utfloden lager et surt miljø, slik at du ikke får soppinfeksjon. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utflod er både viktig og normalt. Mengde og konsistens varierer fra kvinne til kvinne. Endringer i utfloden kan være tegn på sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn
LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn

Fakta om pH i underlivet

De «snille» bakteriene i skjeden må være i likevekt for at det skal være bra miljø - og da vil man få en nøytral pH.

Noen bakterier gir sur pH, andre gir høy pH. Blir de i ubalanse, kan man få endring i utflod som man kan se ved å sjekke pH.

Fluor vaginalis er den medisinske betegnelsen for utflod.

Utfloden består av væske og avstøtte celler fra skjeden og livmorhalsen, og slim fra kjertler i livmorhulen. Det kommer mest utflod rundt eggløsningen.

– Det er veldig viktig at vi har utflod. Det er veldig viktig at vi har utflod. Utflod blir laget av små kjertler i livmorhalsen og slipper ut en væske som holder miljøet i skjeden stabilt. Væsken inneholder også bakterier, som ligger i skjeden fra før. Sammen lager de skjedens normalflora og den som passer på at skjeden har det godt, forklarer Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn.

Hvor mye utflod er normalt?

Mengde utflod varierer fra jente til jente og kvinne til kvinne.

– Noen har så lite at de føler at ikke har noe, mens andre kan ha ganske mye. Det finnes ingen måter å stoppe en utflod på. Har du mye utflod, så har du det. Det er den måten skjeden din fungerer, sier Aarvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfloden holder skjeden fuktig, noe som er helt essensielt for at slimhinnene i underlivet skal ha det bra.

Legen svarer: – Avvikende og illeluktende utflod

Endringer i utfloden

Det er helt normalt at ufloden endrer seg. Utfloden vil endre seg under vanlig menstruasjonssyklus, men kan også endre seg ved bruk av hormonell prevensjon.

Utflod er ofte gulfarget eller melkehvit.

Endringer i utfloden kan være et tegn på at skjeden ikke har det så bra, men det trenger ikke å bety at noe er farlig.

Symptomer - endringer i utflod:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Farge: Blir hviter, gulere, grønnere eller brunere
  • Lukt: Lukter surt, fiskeaktig
  • Konsistens: Blir tynnere, tykkere, klumpete
  • Mengde

Les også: Symptomer på kjønnssykdommer

Årsaker til endring av utflod

Utflod som har endret farge, mengde, lukt eller som er blodtilblandet kan skyldes en infeksjon.

Vanlige infeksjoner er:

​– Nesten alle kvinner får soppinfeksjon i løpet av livet. Utfloden er hvit, klumpete, klør, det kan være hovent og svi. Hvis det er for sur eller høy pH i underlivet er det lettere å få soppinfeksjon, sier Aarvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte vil en soppinfeksjon gå over av seg selv, men den er også lett å behandle. 20 prosent av dem som har soppinfeksjon opplever ikke plager.

– Hvis det blir for mye melkesyrebakterier i skjeden, blir miljøet surt. Dette kan gjøre utfloden hvit og det vil klø og svi litt. Det er ikke en soppinfeksjon, forteller Aarvold.

Sjeldnere infeksjoner er Mycoplasma genitalium og gonoré.

Sjeldnere årsaker til endret utflod:

– Fremmedlegemer kan gi kraftige endringer i utfloden. Da kan det oppstå en kraftig bakterieinfeksjon, som gir sterk lukt og endringer i utfloden, sier Aarvold.

Les også : Slik behandler du underlivssopp

Gulgrønn, stinkende utflod

Hvis utfloden plutselig blir gulgrønn eller gulhvit, kan det være tegn på bakteriell vaginose.

– Da er det en pH-forstyrrelse i de snille bakteriene i normalfloraen. De er i ubalanse og da kan det lukte litt stramt, gjerne fiskeaktig. Ved bakteriell vaginose behandler vi det kun hvis pasienten har plager eller hvis hun er gravid. Bakteriell vaginose er ikke farlig og går stort sett over av seg selv. Det er heller ikke smittsomt, opplyser Aarvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulgrønn utflod kan også være et tegn på klamydia, gonoré eller en annen bakterieinfeksjon.

Når bør du oppsøke lege?

Det er helt vanlig at utflod endrer seg, og de fleste endringer er ikke farlig, ifølge Aarvold:

– Det går fint å vente noen dager med å kontakte lege, hvis ikke det medfører mange plager for deg. Stort sett stabiliserer det seg hvis det er en forbigående ubalanse.

Hvis du derimot har grunn til bekymring, skal du selvsagt dra til legen.

– Har du hatt ubeskyttet sex med ny partner og opplever endringer i utfloden, bør du oppsøke lege for å sjekke. Hvis du ikke har det kan du vente og se om det går over - hvis du ikke har mye plager, sier Aarvold.

Les også: Prevensjon - hva bør jeg velge?

Brunlig utflod

Brunlig utflod skyldes småblødninger fra slimhinnen i livmoren.

Brun utflod kan oppstå under vanlig menstruasjonssyklus, men også ved bruk av all hormonell prevensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du bruker prevensjon som bare inneholder gestagen ( p-stav , hormonspiral , p-sprøyte og gestagen p-pillen) kan du få brun utflod. Hopper du over mensen med p-pillene dine, er det også vanlig å få småblødninger, sier Aarvold.

– Hva bør du gjøre hvis du opplever små blødninger fra skjeden, men ikke har menstruasjon?

– I de fleste tilfelle er dette heldigvis ufarlig. Det som er viktig å utelukke er at det ikke skyldest celleforandringer. Spesielt skal du tenke på dette dersom du har blødning etter samleie. For å sjekke dette går du til fastlegen og tar en celleprøve. Etter overgangsalderen skal man alltid oppsøke lege, råder gynekolog Mette Løkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Blødninger tidlig i graviditeten

Overdreven vask av underlivet

– Det er mye skam knyttet til utflod. Utflod som lukter kan oppleves som sjenerende og gi inntrykk av at man har dårlig hygiene, sier Aarvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden utflod blir koblet til dårlig hygiene, er det mange kvinner som vasker underlivet for godt.

– Man kan vaske på seg en del problemer. Noen har som hygieneregime at de spyler rett inn i skjeden for å vaske den. Det som skjer da er at de fjerner en del av normalfloraen og da kan det bli enda verre, sier hun:

– Ikke spyl eller vask direkte inn i skjeden. Intimsåpe er overvurdert. Bruk helst bare vann når du vasker underlivet, råder Aarvold

Utfloden endrer seg i syklus, ved bruk av prevensjon og noen dager etter sex. Stort sett vil pH-verdien i underlivet regulere seg selv.

– Ikke bli bekymret. Ha litt is i magen. Mange jenter kjøper melkesyretabletter og gelé for å lage god balanse i skjeden, men vi har ikke noe vitenskapelig dokumentasjon på at dette virker. Når de først kommer til meg, vet jeg ikke om de har påført seg ubalansen selv eller om det egentlig skyltes noe annet, forteller Aarvold.

Saken er først publisert på Lommelegen.no