Forslag om nytt fødselsnummer sendt på høring

Fødselsnummeret benyttes som en unik personidentifikator for å knytte opplysninger til en bestemt person og er for eksempel å finne på førekortet. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Fødselsnummeret benyttes som en unik personidentifikator for å knytte opplysninger til en bestemt person og er for eksempel å finne på førekortet. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 2040 vil Norge gå tom for nye fødselsnumre. Finansdepartementet sender nå forslag til nytt fødselsnummer på høring. Forventet kostnad: 3 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om fødselsnummeret:

Fødselsnummeret er 11 sifferet og inneholder i dag opplysninger om fødselsdato, fødselsår og kjønn.

I Norge benyttes fødselsnummeret i dag til å utføre en rekke lovpålagte oppgaver. I slike sammenhenger benyttes fødselsnummeret som en unik personidentifikator for å knytte opplysninger til en bestemt person. Det kan for eksempel være i forbindelse med:

Rapportering av opplysninger om lønn, pensjon og andre ytelser gjennom a-meldingen

Rapportering fra bank- og finansinstitusjoner til skattemyndighetene

Saksbehandling og utbetaling av dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte (Nav)

Registrering av personopplysninger i helsevesenet

Utarbeiding av offisiell personstatistikk gjennom gjenbruk av administrative personopplysninger

Kommunale oppgaver som barnehager, skole, syke- og aldershjem m.v.

Registrering og oppfølging av bøter (Politiet).

Kilde: Regjeringen.no

Dagens nummerserie ha svært få ledige numre for fødselsnumre rundt 2040. På bakgrunn av dette har Finansdepartementet gitt Skattedirektoratet oppdrag å utrede nærmere de samfunnsmessige, økonomiske og administrative konsekvenser knyttet til valg av nytt fødselsnummer.

Torsdag sendte departementet forslag til ny personidentifikator (fødselsnummer) ut på høring.

Departementet foreslår innføring fra 2032.

Les også: Politiet: Nye pass og nasjonale ID-kort kommer 1. april

Tar bort opplysning om kjønn

Finansdepartementet støtter Skattedirektoratets forslag om å videreføre dagens løsning, men med endret kontrollberegning og uten opplysninger om kjønn.

Forslaget innebærer at innbyggere født før 2032 vil beholde sitt eksisterende fødselsnummer, men opplysningen om kjønn vil bli «slått av» som bærende informasjonselement i fødselsnummeret registrert i Folkeregistret, skriver departementet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnad: 3 milliarder kroner

Finansdepartementet kaller den nye løsningen personidentifikator, som er fellesbetegnelse for både fødselsnummer og d-nummer.

Forventet kostnad er om lag 3 milliarder kroner. Dette fordeles over innføringsperioden, og det legges opp til en lang innføringstid fra 2018 til 2032.

– Dermed kan de tekniske tilpasningene gjennomføres når aktørene likevel gjennomfører endringer og oppdateringer i sine IT-systemer i denne perioden, skriver departementet.

Forslaget skal ifølge departementet ivareta kravene til ny personidentifikator om tilstrekkelig kapasitet og unik identifikator til hver innbygger, og oppfyller gjeldende regelverk for personvern og sikkerhet.

– Departementet mener forslaget samlet sett er det beste alternativet når både forventet kostnad og de ikke-prissatte virkningene legges til grunn. Sammenliknet med de øvrige forslagene gir dette også lavere gjennomføringsrisiko, heter det i pressemeldingen.

Høringsfristen er satt til 22. juni.

Les også:

Dette er verdens mektigste pass

– Å ha gyldig pass bør ikke være et krav