Skam etter overgrep: − Jeg følte nesten at jeg ba om det

ANERKJENNELSE: Lene har skammet seg mye fordi hun var glad i mannen som utsatte henne for overgrep. Men nå har hun forsonet seg med at overgrepene var det bare overgriperen som var ansvarlig for.
ANERKJENNELSE: Lene har skammet seg mye fordi hun var glad i mannen som utsatte henne for overgrep. Men nå har hun forsonet seg med at overgrepene var det bare overgriperen som var ansvarlig for. Foto: Privat

Lene var glad i mannen som begikk overgrep mot henne.

Flere anmeldelser

Lene har ikke anmeldt sin overgriper fordi han hadde vært død i flere år da hun var klar for å anmelde. Minst fire andre har anmeldt ham for seksuelle overgrep, men han døde før det forelå noen dom.

Lene har fått voldsoffererstatning fra staten for det hun ble utsatt for.

− Han hadde et veldig tak på meg. Og først og fremst på grunn av ting jeg som seksåring oppfattet positivt. Han kunne gi meg små gaver, og jeg fikk en oppmerksomhet jeg aldri hadde fått før, forteller Lene Wauer (40).

Når man hører ordet overgriper, ser man gjerne for seg en voldelig person som truer offeret sitt til taushet. I mange tilfeller er det imidlertid ikke slik. Mange overgrepsutsatte utvikler kjærlige følelser for overgriperen. Dette kompliserer bearbeidelsen av overgrepene i voksen alder.

Bygger relasjon til offeret

− Positive følelser for overgriper er faktisk ganske vanlig. Overgripere er ulike, og det er ikke alle som er voldelige. En god del overgrep utføres av mennesker som bruker god tid på å utvikle en relasjon til offeret, gjennom å gi oppmerksomhet, anerkjennelse, tid og omsorg, forteller Heine Steinkopf, psykologspesialist og fagleder ved Regionalt ressurssenter for vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) Sør, som blant annet jobber med mennesker som har opplevd traumer i barndommen.

Relasjonsbyggingen omtales ofte som en "grooming" prosess. Offeret kan bli glad i overgriperen, føle seg respektert, forstått og anerkjent. Et hvilket som helst barn kan komme i denne situasjonen, men noen er mer utsatte enn andre.

− Barn trenger anerkjennelse, tilstedeværelse, godhet og bekreftelse som en del av utviklingen til å bli voksen og få en stabil selvfølelse. Barn som av ulike grunner ikke får tilfredsstilt disse behovene hjemme eller fra andre naturlige voksne, vil være mer sårbare for overgripere, sier Steinkopf.

Føler seg medskyldig

− Ofte er veien fra godhet og forståelse til overgrep preget av en glidende overgang. Overgriper kommer liksom tilfeldig borti barnets kjønnsorganer eller andre intimsoner, eller får barnet til å berøre seg, på en måte som gjør at barnet ikke tenker over at det er unormalt eller rart. Når overgrepene blir tydeligere, har barnet allerede godtatt å bli berørt eller selv tatt på overgriperen, og mange vil derfor føle at de er medskyldige, sier Steinkopf.

Lene Wauer kjenner seg igjen i dette. Da overgrepene startet var hun ei lita jente som ikke hadde begynt på skolen enda. Overgriperen var en mann i 50-årene. Til tross for denne åpenbare maktskjevheten har hun brukt mange år i terapi på å innse at hun ikke hadde skyld i det som skjedde.

− Man føler nesten at man ber om det. Det er dette som er så enormt skamfullt i ettertid. Han brydde seg om meg på et plan jeg ikke hadde opplevd før. Jeg var på en måte glad i ham, og kunne oppsøke ham selv, forteller hun.

Skammen er det vondeste

− Å bli utsatt for overgrep er svært skambelagt i seg selv. Skammen er kanskje den viktigste og vanskeligste følgen av å bli utsatt for overgrep. Når overgriperen ikke er voldelig eller fysisk tvingende, blir det vanskelig å forstå at det foregår noe som er galt. Overgriper byr fremdeles på oppmerksomhet og anerkjennelse, selv om rammen endrer seg, sier Steinkopf.

– Det er også helt normalt at barnet kan oppleve øyeblikk av nytelse i slike situasjoner. Å senere tenke at "jeg var med på det", eller "jeg likte det", vil for mange bidra til økt skam og selvbebreidelse, legger han til.

Han forklarer at skamfølelse handler om å føle seg utestengt, om å ikke være god nok og ikke å være verdifull. Intens skam kan gjøre et menneske selvdestruktivt, deprimert og tilbaketrukket. Det kan også føre til tanker om at man er unormal eller gal.

Fortrengte overgrepene

Lene ble utsatt for jevnlige overgrep i rundt to år. En dag da mannen ville ha Lene til å utføre oralsex på ham, løp hun ut. Hun truet med å fortelle det til moren sin, og selv om han truet henne tilbake, lot han henne være i fred etterpå.

Lene fortrengte overgrepene i flere år, men minnene kom til overflaten i tenårene.

− Da jeg begynte å huske, kjente jeg meg veldig skamfull. Ikke fordi jeg likte overgrepene, for det gjorde jeg aldri. Men jeg skammet meg over at jeg var glad i overgriperen. Jeg var stygg mot meg selv, begynte med selvskading og rus for å dempe følelsen, forteller hun.

Motstridende følelser

Det er uten tvil mange voksne som sliter med denne skammen etter å ha opplevd overgrep i barndommen. Mange står frem og forteller om overgrepene, men svært få forteller om ambivalente følelser for overgriper.

− Vår kulturelle forståelse av overgrep er at dette er vold, tvang og sadisme. Når disse elementene mangler, får vi det ikke helt til å stemme og kan tenke: "Er det egentlig overgrep?" sier Steinkopf.

– Når barn i tillegg kan ha positive følelser for overgriper, fordi de har hatt gode opplevelser, fått anerkjennelse og bekreftelse hos vedkommende, kan det føre til forvirring og mer skamfølelse, sier han videre.

Denne rammen for hvordan vi forstår overgrep er kanskje for lite nyansert, slik at det ikke er plass til de motstridende følelsene, mener han.

– Sånn sett kan våre kulturelle forestillinger bidra til mer lidelse for mennesker som utsettes for overgrep, sier Steinkopf.

Vil fjerne skam

Lene har vært gjennom mange vanskelige år på grunn av overgrepene. Nå betyr det mye for henne å få lov til å hjelpe andre. Ved å fortelle om sine opplevelser, ønsker Lene å være med på å utvide rammen for hva som er normalt å føle etter et overgrep.

− Jeg håper jeg kan bidra til at mennesker ikke skal skamme seg over å ha vært utsatt for overgrep. Om du oppsøkte overgriperen, var glad i ham, tok imot gaver … ingenting av det spiller noen rolle, det er likevel overgriperen som har skylda alene, sier Lene.

– Hvis jeg kan hjelpe bare én person ved å snakke åpent om dette, så er det verdt det for meg.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

«Jeg følte enorm skam, og fortalte meg selv at alt var min skyld og at jeg ikke fortjente bedre»

Annett (6) skulle få være med mamma og pappa på fest i nabolaget. Da skjedde det forferdelige

Alicia (13) ble lenket fast til soveromsgulvet til overgriperen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold
Siste nytt
23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold