Og nettopp slik blir hamburgeren aller best!
Her finner du gode tips og triks, samt digge oppskrifter på hamburgere.
Hamburgere er alltid populært, og det ser ut som vi aldri går leie av dem. Mens det er lett å avfeie burgere som industrialisert fastfood, hvor Burger King og McDonald's er de typiske eksponentene, dukker det opp stadig flere spisesteder (i det minste i Oslo og større byer i utlandet) hvor man får virkelig seriøse og velsmakende burgere. Og så kan man selvsagt lage dem selv.
Hvilket kjøtt?
Skal du bruke kjøttdeig eller karbonadedeig? Kjøttdeig inneholder mer fett, og vil derfor gi en saftigere burger, mens karbonadedeig har mer kjøtt, og vil derfor gi en renere kjøttsmak. Du må nesten avgjøre selv hva du vil bruke. Du kan også kverne kjøttet selv, og da er høyrygg den stykningsdelen som oftest brukes. Stek gjerne burgeren slik at den er svakt rosa i midten.
(Saken fortsetter under)
Ost i mange varianter
Mange liker ost på burgeren, altså en cheeseburger. Det vanligste er å bruke cheddar, som har mer smak enn andre, vanlige, faste oster som norvegia og jarlsberg. Men har går det an å variere nærmest i det uendelige: gruyère, brie, camembert, chèvre, ridder, taleggio, og hvis du vil ha enda litt mer smak, kan du prøve blåmuggoster som gorgonzola, stilton, roquefort eller Kraftkar.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBacon er også vanlig på burgere, og her er det ikke vanskeligere en at at du sprøsteker to-til tre skiver bacon per burger og har oppå.
Les også: Nei, det er ikke det samme hvilken hamburger du velger
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenVi må ha noe grønt også
Det vanligste av det grønne tilbehøret er salatblader, tomatskiver, løkringer og sylteagurk. Noen liker å varmebehandle løken litt først, så den ikke skal bli så skarp på smak.
Har du litt sukker og eddik i løken når du steker den, får du en velsmakende løkkompott Noen liker også å ha coleslaw på burgeren eller ved siden av. Bent Stiansen har en veldig god oppskrift på coleslaw.
Dressinger
Av sauser, dressinger og andre smakstilsetninger, er ketchup å regne som standardtilbehør til burger. Noen vil også ha sennep, mens atter andre liker barbecuesaus. Her er en knallgod oppskrift på barbecuesaus. Det er også ganske vanlig med majonesbaserte dressinger, gjerne tilsmakt med litt ketchup, og kanskje litt chili, til å smøre på hamburgerbrødet.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Betalte 40.000 kroner for en hamburger på Burger King
Hamburgerbrød
Det aller enkleste er selvsagt å kjøpe ferdige hamburgerbrød, men hvis du vil ha enda bedre smak, kan du også lage dem selv. Her er en oppskrift på velsmakende hamburgerbrød.
Noe som også er godt, og litt mer utradisjonelt, er å erstatte vanlig hamburgerbrød med skiver av grillet landbrød.
Poteter hører til
Hvis du er redd for at du ikke blir mett av bare burgeren, må du ha poteter ved siden av. Du kan bruke nærmest hvilken type poteter som helst, men det vanligste er pommes frites. Om du synes det blir litt vel mye styr med frityrstekingen, er ovnsbakte poteter et godt alternativ. Her er en smart oppskrift på ovnstekte poteter som blir veldig sprø og fine.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Hjemmelagde hamburgere med blåmuggost
Øl og vin
Mange liker å drikke pils, eller pale ale og IPA til hamburger, og vi har ikke tenkt å nekte dem det. Men det blir enda bedre med et litt mørkere øl. Du trenger imidlertid ikke strekke det så langt at du går for en porter eller stout. Amber ale eller brown ale passer ypperlig.
Artikkelen fortsetter under annonsenNår det gjelder vin, har vi sett at Fiona Beckett, som driver nettstedet Matching food & wine, anbefaler rød bordeaux til hamburger. Selv om det er snakk om bordeaux av det litt enklere slaget, synes vi at disse vinene blir en smule tørre og strenge i stilen til hamburger med rikelig tilbehør. Da tar vi heller en Chianti, som er litt fruktigere og saftigere i stilen. Côtes du Rhône burde også fungere fint.
Oppskrifter til inspirasjon
Nedenfor finner du fem oppskrifter på hamburgere som du kan bruke til inspirasjon når du skal lage din egen. Tre av dem bruker oksekjøtt, mens de to siste bruker lammekjøtt og andebryst.
Les også: Sunn, billig og kjempegod meny
Hestons hamburger
Dette er den supre oppskriften på Heston Blumenthals hamburger.
Til 4 porsjoner:
Osten
- 225 g cheddar, revet
- 1 ts worchestershiresaus
- 0,5 ts sennep
- 25 g maisenna
- 0,5 ts tørrgjær
- 1,25 dl øl
Hestons hamburgerdressing
- 50 g ketchup
- 75 g majones
- 2 ts sennep
Kjøtt og grønt
- 4 stk hamburger
- 1 ss olje
- 4 stk sylteagurk
- 4 stk hamburgerbrød
- 2 stk tomat
- 1 stk løk, i skiver
- salat
Sliders
Sliders er blitt veldig trendy i det siste. Det er små hamburgere som er lettere å spise med hendene.
Artikkelen fortsetter under annonsenTil 8 porsjoner:
Sliderbuns
- 600 g dumplingpulver
- 1,5 ss tørrgjær
- 1 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 3 ss melkepulver
- 6 ss sukker
- 2,5 ss olivenolje
- 3,5 dl vann
- 2 ss sesamfrø
- 2 ss chiliflak
Burgere
- 1 kg kjøttdeig
- 1 ss salt
- 16 skiver ost
- 4 stk tomat
- 1 stk rødløk
Maiskolber med bearnaisesmør
- 4 stk maiskolbe
- 1 stk sjalottløk
- 2 ss eddik
- 0,5 dl hvitvin
- 150 g smør
- 2 ss estragon
Australsk hamburger
Australske hamburgere er ikke som andre hamburgere.
Til 4 porsjoner:
- 500 g kjøttdeig
- 1 stk litenrødløk
- 1 neve persille, finhakket
- 2 ts dijonsennep
- 0,5 ts salt
- 1 ss olivenolje
- 1 stk ananas, skrelt og delt i skiver
- 4 stk hamburgerbrød
- 2 stk rødbet
- salatblader
- 4 stk egg, stekte speilegg
BBQ-saus
- 50 g brunt sukker
- 100 ml hoisinsaus
- 1 ss honning
- 3 ss soyasaus
- 1 ss fiskesaus
- 3 ss risvineddik
- 1 stk rød chili, hakket
- 4 fedd hvitløk, knust
- 2 ts ingefær, finhakket
Den ultimate burgeren
Når en superkokk lager hamburger gjør han det på denne måten. Sjekk oppskriften.
Til 4 porsjoner:
- 2 stk andebryst
- 2 ss vacherin ost, eller brie, camenbert
- 2 stk sjalottløk, store
- 1 ss smør
- 250 g kantareller
- 2 stk burgerbrød av brioche, eller vanlig burgerbrød
Til potetene
- frityrolje
- 2 stk store poteter
Hamburger med lammekjøtt
Denne hamburgeren har klasse. Og masse, masse hvitløk.
Ingredienser:
- 150 g lam mekjøttdeig (eller lammekjøtt uten bein)
- 1 stk sjalottløk
- 3 stk hvitløksfedd
- 2 stk salatblader
- 1 stk cherrytomat
- 1 ts rosmarin, tørket
- smør/olje til steking
- salt og pepper
- 2 ss aioli
Les også:
Lyst på enkel, god, sunn, kjapp og billig middag?
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no