Og nettopp slik blir hamburgeren aller best!

Lager du burger på den riktige måten, blir den fantastisk god. Foto: Erik Hannemann
Lager du burger på den riktige måten, blir den fantastisk god. Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her finner du gode tips og triks, samt digge oppskrifter på hamburgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamburgere er alltid populært, og det ser ut som vi aldri går leie av dem. Mens det er lett å avfeie burgere som industrialisert fastfood, hvor Burger King og McDonald's er de typiske eksponentene, dukker det opp stadig flere spisesteder (i det minste i Oslo og større byer i utlandet) hvor man får virkelig seriøse og velsmakende burgere. Og så kan man selvsagt lage dem selv.

Hvilket kjøtt?

Skal du bruke kjøttdeig eller karbonadedeig? Kjøttdeig inneholder mer fett, og vil derfor gi en saftigere burger, mens karbonadedeig har mer kjøtt, og vil derfor gi en renere kjøttsmak. Du må nesten avgjøre selv hva du vil bruke. Du kan også kverne kjøttet selv, og da er høyrygg den stykningsdelen som oftest brukes. Stek gjerne burgeren slik at den er svakt rosa i midten.

(Saken fortsetter under)

Jo mer rent kjøtt med lite fett som er brukt, desto mer protein vil hamburgeren naturlig inneholde. Foto: Colourbox
Jo mer rent kjøtt med lite fett som er brukt, desto mer protein vil hamburgeren naturlig inneholde. Foto: Colourbox

Ost i mange varianter

Mange liker ost på burgeren, altså en cheeseburger. Det vanligste er å bruke cheddar, som har mer smak enn andre, vanlige, faste oster som norvegia og jarlsberg. Men har går det an å variere nærmest i det uendelige: gruyère, brie, camembert, chèvre, ridder, taleggio, og hvis du vil ha enda litt mer smak, kan du prøve blåmuggoster som gorgonzola, stilton, roquefort eller Kraftkar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bacon er også vanlig på burgere, og her er det ikke vanskeligere en at at du sprøsteker to-til tre skiver bacon per burger og har oppå.

Les også: Nei, det er ikke det samme hvilken hamburger du velger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må ha noe grønt også

Det vanligste av det grønne tilbehøret er salatblader, tomatskiver, løkringer og sylteagurk. Noen liker å varmebehandle løken litt først, så den ikke skal bli så skarp på smak.

Vi forbinder gjerne hamburger med noe usunt, men det trenger det ikke være. Foto: Colourbox.com
Vi forbinder gjerne hamburger med noe usunt, men det trenger det ikke være. Foto: Colourbox.com

Har du litt sukker og eddik i løken når du steker den, får du en velsmakende løkkompott Noen liker også å ha coleslaw på burgeren eller ved siden av. Bent Stiansen har en veldig god oppskrift på coleslaw.

Dressinger

Av sauser, dressinger og andre smakstilsetninger, er ketchup å regne som standardtilbehør til burger. Noen vil også ha sennep, mens atter andre liker barbecuesaus. Her er en knallgod oppskrift på barbecuesaus. Det er også ganske vanlig med majonesbaserte dressinger, gjerne tilsmakt med litt ketchup, og kanskje litt chili, til å smøre på hamburgerbrødet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Betalte 40.000 kroner for en hamburger på Burger King

Hamburgerbrød

Det aller enkleste er selvsagt å kjøpe ferdige hamburgerbrød, men hvis du vil ha enda bedre smak, kan du også lage dem selv. Her er en oppskrift på velsmakende hamburgerbrød.

Noe som også er godt, og litt mer utradisjonelt, er å erstatte vanlig hamburgerbrød med skiver av grillet landbrød.

Poteter hører til

Hvis du er redd for at du ikke blir mett av bare burgeren, må du ha poteter ved siden av. Du kan bruke nærmest hvilken type poteter som helst, men det vanligste er pommes frites. Om du synes det blir litt vel mye styr med frityrstekingen, er ovnsbakte poteter et godt alternativ. Her er en smart oppskrift på ovnstekte poteter som blir veldig sprø og fine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hjemmelagde hamburgere med blåmuggost

Øl og vin

Mange liker å drikke pils, eller pale ale og IPA til hamburger, og vi har ikke tenkt å nekte dem det. Men det blir enda bedre med et litt mørkere øl. Du trenger imidlertid ikke strekke det så langt at du går for en porter eller stout. Amber ale eller brown ale passer ypperlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder vin, har vi sett at Fiona Beckett, som driver nettstedet Matching food & wine, anbefaler rød bordeaux til hamburger. Selv om det er snakk om bordeaux av det litt enklere slaget, synes vi at disse vinene blir en smule tørre og strenge i stilen til hamburger med rikelig tilbehør. Da tar vi heller en Chianti, som er litt fruktigere og saftigere i stilen. Côtes du Rhône burde også fungere fint.

Oppskrifter til inspirasjon

Nedenfor finner du fem oppskrifter på hamburgere som du kan bruke til inspirasjon når du skal lage din egen. Tre av dem bruker oksekjøtt, mens de to siste bruker lammekjøtt og andebryst.

Les også: Sunn, billig og kjempegod meny


Hestons hamburger

Dette er den supre oppskriften på Heston Blumenthals hamburger.

Til 4 porsjoner:

Osten

  • 225 g cheddar, revet
  • 1 ts worchestershiresaus
  • 0,5 ts sennep
  • 25 g maisenna
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 1,25 dl øl

Hestons hamburgerdressing

  • 50 g ketchup
  • 75 g majones
  • 2 ts sennep

Kjøtt og grønt

  • 4 stk hamburger
  • 1 ss olje
  • 4 stk sylteagurk
  • 4 stk hamburgerbrød
  • 2 stk tomat
  • 1 stk løk, i skiver
  • salat


Sliders

Sliders er blitt veldig trendy i det siste. Det er små hamburgere som er lettere å spise med hendene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til 8 porsjoner:

Sliderbuns

  • 600 g dumplingpulver
  • 1,5 ss tørrgjær
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 3 ss melkepulver
  • 6 ss sukker
  • 2,5 ss olivenolje
  • 3,5 dl vann
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss chiliflak

Burgere

  • 1 kg kjøttdeig
  • 1 ss salt
  • 16 skiver ost
  • 4 stk tomat
  • 1 stk rødløk

Maiskolber med bearnaisesmør

  • 4 stk maiskolbe
  • 1 stk sjalottløk
  • 2 ss eddik
  • 0,5 dl hvitvin
  • 150 g smør
  • 2 ss estragon


Australsk hamburger

Australske hamburgere er ikke som andre hamburgere.

Til 4 porsjoner:

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 stk litenrødløk
  • 1 neve persille, finhakket
  • 2 ts dijonsennep
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss olivenolje
  • 1 stk ananas, skrelt og delt i skiver
  • 4 stk hamburgerbrød
  • 2 stk rødbet
  • salatblader
  • 4 stk egg, stekte speilegg

BBQ-saus

  • 50 g brunt sukker
  • 100 ml hoisinsaus
  • 1 ss honning
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ss fiskesaus
  • 3 ss risvineddik
  • 1 stk rød chili, hakket
  • 4 fedd hvitløk, knust
  • 2 ts ingefær, finhakket


Den ultimate burgeren

Når en superkokk lager hamburger gjør han det på denne måten. Sjekk oppskriften.

Til 4 porsjoner:

  • 2 stk andebryst
  • 2 ss vacherin ost, eller brie, camenbert
  • 2 stk sjalottløk, store
  • 1 ss smør
  • 250 g kantareller
  • 2 stk burgerbrød av brioche, eller vanlig burgerbrød

Til potetene

  • frityrolje
  • 2 stk store poteter


Hamburger med lammekjøtt

Denne hamburgeren har klasse. Og masse, masse hvitløk.

Ingredienser:

  • 150 g lam mekjøttdeig (eller lammekjøtt uten bein)
  • 1 stk sjalottløk
  • 3 stk hvitløksfedd
  • 2 stk salatblader
  • 1 stk cherrytomat
  • 1 ts rosmarin, tørket
  • smør/olje til steking
  • salt og pepper
  • 2 ss aioli

Les også:

- Spis alt samme dag

Hvilken sjokolade er det?

Lyst på enkel, god, sunn, kjapp og billig middag?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no