Meny

CIA-avsløringen:

Mulig å overvåke deg via TV’en?

En amerikansk ekspert på nettsikkerhet forklarer hvordan CIA kan hacke tingene dine, og hvor vanskelig det er å beskytte seg. Se video.

– Det er et problem hvis kjøleskapet og brødristerne begynner å angripe nasjonal infrastruktur, sier seniorrådgiver i NorSIS, Bjarte Malmedal, til ABC Nyheter.

«CIA kan bruke TV-en din til å spionere på deg». Påstanden høres ut som en paranoid fantasi, men finner støtte i tirsdagens WikiLeaks-avsløring.

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange på balkongen til Ecuadors ambassade i London, der han har søkt tilflukt fra utleveringsbegjæring til Sverige. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

I det som later til å være den hittil største CIA-lekkasjen, offentliggjorde WikiLeaks tirsdag flere tusen dokumenter som beskriver verktøy den amerikanske etterretningsorganisasjonen har til å bryte seg inn i smarttelefoner, datamaskiner og andre nett-koblede husholdningsapparater.

– Opplysningene virker troverdige, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til ABC Nyheter. NorSIS er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet.

Les også: CIA kan hacke TV-er og mobiler

8.761 filer og dokumenter beskriver metoder for angrep mot en rekke vanlige dataverktøy; nettelefonen Skype, trådløse nettverk og kommersielle antivirusprogram, skriver New YorkTimes.

– Det later ikke til at WikiLeaks har publisert anvendbar kode. Så det må andre fortsatt lage selv dersom de ønsker å utnytte sårbarhetene som er beskrevet. Men når noen først har laget slike verktøy, er det alltid en fare for at koden skal komme på avveie, sier Malmedal.

Sårbare husholdningsapparater

Nyheten er en påminnelse om sårbarhetene ved forbrukerelektronikk med nett-tilkobling. Ifølge WikiLeaks' opplysninger har CIAs hackere kunnet ta seg inn i iPhone fra Apple, Android-telefoner fra Google og andre elektroniske apparater.

Seniorrådgiver i NorSIS, Bjarte Malmedal, har lang erfaring innen cybersikkerhet og cyberoperasjoner i Forsvaret. Foto: NorSIS.

– Det er å forvente at en organisasjon som CIA holder på med dette, og skaffer seg tilgang til informasjon på de måter som er mulige, sier Malmedal i NorSIS.

Les også: Apple: Mange sikkerhetshull rettet før WikiLeaks-dokumentene ble lagt frem

WikiLeaks omtaler blant annet «Weeping Angel», et påstått CIA-program som skal ta kontroll over smart-TVer fra Samsung og bruke disse som «avlyttingsutstyr». En moderne smart-TV har sensorer, mikrofoner og kamera.

– Hvis man ønsker å overvåke noen, er én mulighet å gjøre det via TV-en. Da må man nesten forvente at en etterretningsorganisasjon ser på disse mulighetene, sier Malmedal.

De siste årene er det blitt vanlig å snakke om «Tingenes internett», eller «Internet of Things». Bredbånds-internett er lett tilgjengelig, og stadig flere produkter med sensorer kobles på nett. Dette inkluderer alt fra mobiltelefoner til kaffetraktere, vaskemaskiner og lamper.

– Begrepet «Internet of Things» (IOT) berører absolutt alle. Det går ut på å dytte datamaskinfunksjonalitet inn i apparater som ikke tidligere hadde det. Som et eksempel: En parkeringsplass i Oslo sentrum kan få en bitteliten datamaskin og en sensor som forteller om det står biler der. Det kan hjelpe oss å få et mer effektiv parkeringssystem i en travel by, sier Malmedal.

Nettstedet WikiLeaks offentliggjorde tirsdag dokumenter påstått å stemme fra CIAs senter for dataetterretning. WikiLeaks skriver, basert på dokumentasjonen, at de amerikanske spionene kunne hacke iPhone, Android-telefoner og smart-TVer. Foto: Andrew Gombert / EPA

– På samme måte settes datakraft inn i røykvarslere, dørlåsen hjemme og ikke minst leker.

Les også: Forbrukerrådet advarer mot leker til barn

Lav bevissthet om sikkerhet

– Slike produkter blir ofte ikke laget med særlig tanke på sikkerhet, og det er alt for lav bevissthet om sikkerhet i «Internet of Things». Produktene blir avløst av nye produkter uten sikkerhetsoppdateringer, leverandører forsvinner mens produktene fortsatt virker, brukere glemmer å bytte passord, forklarer seniorrådgiveren i NorSIS.

21. oktober i fjor ble et av tidenes største tjenestenekt-angrep gjennomført. Angrepet slo ut nettjenester i store deler av Europa og Nord-Amerika. Tjenestenekt går typisk ut på å overbelaste datasystemer med henvendelser, og kan gjennomføres med «botnett» av kaprede maskiner.

Det nye med angrepet i oktober, var at det stort sett var nettilkoblede husholdningsprodukter som printere, babycall og web-kameraer som ble utnyttet av angriperne.

Fra lobbyen til CIAs hovedkvarter i Langley, i den amerikanske delstaten Virginia. Arkivfoto. Foto: Larry Downing / Reuters

– På grunn av den svake sikkerheten ved slike produkter, får vi enorme botnett-angrep lik det vi så i fjor, der våpnene som brukes er videospillere og web-kameraer. Angriperne brukte passord stjålet fra leverandøren som ikke var blitt endret av brukerne, fortsetter seniorrådgiveren.

– Vi har ennå ikke et godt svar på hvordan dette problemet skal håndteres. Utfordringen med IOT-sårbarhet vil bare vokse de nærmeste årene før vi finner en løsning, sier Malmedal.

Les også: McCain: Det hvite hus må på banen etter WikiLeaks-avsløringer

Når brødristeren angriper

– Som forbrukere ønsker vi smarte produkter, men det er et problem dersom kjøleskapet og brødristerne våre begynner å angripe den nasjonale infrastrukturen. EU har foreslått merking av slike produkter med et varsel om hvor sikre de er, sier Malmedal.

– Ut fra det vi har lest i WikiLeaks-saken, tror jeg ikke den jevne privatperson trenger å være så bekymret. Det er først hvis disse verktøyene havner i hendene på kriminelle og anvendes i stor skala, at det vil bli et problem for folk flest.

– CIA er ikke så opptatt av hva de fleste av oss holder på med i stua, mener Malmedal.

WikiLeaks hevder det nye slippet kun er første i en serie om det hemmelige CIA-materialet. Deler av innholdet er sensurert av WikiLeaks’ redaktører for ikke å avsløre koden andre grupper kan bruke til å lage slike datavåpen. Ifølge gruppen inneholder hele arkivet flere hundre millioner linjer datakode.

Malmedal har bakgrunn fra det norske Cyberforsvaret, og ledet avdelingen som skulle beskytte Forsvaret mot nettopp denne typen angrep.

– Avsløringer som dette kan helt klart inspirere andre. Andre lands etterretningsorganisasjoner har nok tenkt på mye av det samme. Det kan også tenkes at kriminelle kan bli inspirert til å utnytte denne typen verktøy, sier han.

– Hva slags angrep så du mot Norge da du var i Cyberforsvaret?

– Hvis man ser bort fra ren kriminalitet, så vi flere eksempler på det vi antok var etterretningsoperasjoner mot Forsvaret og Forsvarets IT-infrastrukturer.

– Har norsk etterretning den typen verktøy som er beskrevet av WikiLeaks?

– Det kan jeg ikke uttale meg om.

Hold hodet kaldt

Sikkerhetseksperter oppfordrer den alminnelige forbruker til å ha is i magen, men samtidig ta forhåndsregler. Mange av sårbarhetene har vært kjent en årrekke. Men offentliggjøringen kan være en nyttig påminnelse; Ethvert apparat knyttet til internett - det være seg telefon, brødrister eller TV - er sårbart for hacking, skriver CNN i en kommentarartikkel.

En metode for å beskytte seg, er at apparatene har de seneste versjonene av operativsystemer og programvare. Og selvsagt: Sikre passord.

Les også: Passord-lekkasjene: hva kan du gjøre?

Ifølge WikiLeaks var for eksempel eldre Android 4-telefoner særlig sårbare for slike angrep. Apple uttalte tirsdag at den senest oppdaterte programvaren fjerner «mange» av sårbarhetene for iPhone som WikiLeaks nevner.

– Hva er de mest overraskende funnene i WikiLeaks' offentliggjøring?

– På en måte er dette bare en bekreftelse av at CIA har en systematisk og svært bred tilnærming til å finne informasjon. Det som er litt oppsiktsvekkende, er hvor bredt de går ut. For eksempel ved å vurdere muligheten for å ramme fjernsyn og andre enheter som normalt ikke betraktes som sårbare, sier Malmedal.

NSA-varsleren Edward Snowden på link fra Moskva til Litteraturhuset i Oslo i fjor. Snowden har søkt tilflukt i Russland etter å ha avslørt amerikanske overvåkingsprogram for media i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

CIA har ikke villet kommentere avsløringene direkte. Informasjonen i dokumentene skal stamme fra CIAs senter for dataetterretning, og er i hovedsak datert 2013-2016. En tjenestemann i den amerikanske regjeringen bekrefter overfor New York Times at dokumentene er ekte, og en tidligere etterretningsoffiser sier enkelte av kodenavnene, organisasjonskart og beskrivelsen av en database i WikiLeaks’ dokumenter fremstår som ekte.

WikiLeaks har ikke identifisert kilden til dokumentene, men sier de har «sirkulert blant tidligere regjeringshackere og konsulenter på uautorisert vis. En av disse har gitt WikiLeaks tilgang til deler av arkivet».

Varsleren som jobbet som konsulent for CIAs amerikanske søsterorganisasjon NSA, Edward Snowden, gjorde flere tusen dokumenter om hysjtjenestens programmer tilgjengelige for journalister i 2013. Han hadde følgende betraktning om de nye lekkasjene:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:22 Unntakstilstand, portforbud og soldater i gatene på Sri Lanka04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:06 Full fyr i låve i Buskerud02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning01:00 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia
Siste nytt
04:22VerdenUnntakstilstand, portforbud og soldater i gatene på Sri Lanka04:21NorgeKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43NorgeTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:06NorgeFull fyr i låve i Buskerud02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34NorgeStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning01:00NorgeNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia
Populært