CIA-avsløringen:

Mulig å overvåke deg via TV’en?

En amerikansk ekspert på nettsikkerhet forklarer hvordan CIA kan hacke tingene dine, og hvor vanskelig det er å beskytte seg. Se video.

– Det er et problem hvis kjøleskapet og brødristerne begynner å angripe nasjonal infrastruktur, sier seniorrådgiver i NorSIS, Bjarte Malmedal, til ABC Nyheter.

«CIA kan bruke TV-en din til å spionere på deg». Påstanden høres ut som en paranoid fantasi, men finner støtte i tirsdagens WikiLeaks-avsløring.

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange på balkongen til Ecuadors ambassade i London, der han har søkt tilflukt fra utleveringsbegjæring til Sverige. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange på balkongen til Ecuadors ambassade i London, der han har søkt tilflukt fra utleveringsbegjæring til Sverige. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

I det som later til å være den hittil største CIA-lekkasjen, offentliggjorde WikiLeaks tirsdag flere tusen dokumenter som beskriver verktøy den amerikanske etterretningsorganisasjonen har til å bryte seg inn i smarttelefoner, datamaskiner og andre nett-koblede husholdningsapparater.

– Opplysningene virker troverdige, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til ABC Nyheter. NorSIS er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet.

Les også: CIA kan hacke TV-er og mobiler

8.761 filer og dokumenter beskriver metoder for angrep mot en rekke vanlige dataverktøy; nettelefonen Skype, trådløse nettverk og kommersielle antivirusprogram, skriver New YorkTimes.

– Det later ikke til at WikiLeaks har publisert anvendbar kode. Så det må andre fortsatt lage selv dersom de ønsker å utnytte sårbarhetene som er beskrevet. Men når noen først har laget slike verktøy, er det alltid en fare for at koden skal komme på avveie, sier Malmedal.

Sårbare husholdningsapparater

Nyheten er en påminnelse om sårbarhetene ved forbrukerelektronikk med nett-tilkobling. Ifølge WikiLeaks' opplysninger har CIAs hackere kunnet ta seg inn i iPhone fra Apple, Android-telefoner fra Google og andre elektroniske apparater.

Seniorrådgiver i NorSIS, Bjarte Malmedal, har lang erfaring innen cybersikkerhet og cyberoperasjoner i Forsvaret. Foto: NorSIS.
Seniorrådgiver i NorSIS, Bjarte Malmedal, har lang erfaring innen cybersikkerhet og cyberoperasjoner i Forsvaret. Foto: NorSIS.

– Det er å forvente at en organisasjon som CIA holder på med dette, og skaffer seg tilgang til informasjon på de måter som er mulige, sier Malmedal i NorSIS.

Les også: Apple: Mange sikkerhetshull rettet før WikiLeaks-dokumentene ble lagt frem

WikiLeaks omtaler blant annet «Weeping Angel», et påstått CIA-program som skal ta kontroll over smart-TVer fra Samsung og bruke disse som «avlyttingsutstyr». En moderne smart-TV har sensorer, mikrofoner og kamera.

– Hvis man ønsker å overvåke noen, er én mulighet å gjøre det via TV-en. Da må man nesten forvente at en etterretningsorganisasjon ser på disse mulighetene, sier Malmedal.

De siste årene er det blitt vanlig å snakke om «Tingenes internett», eller «Internet of Things». Bredbånds-internett er lett tilgjengelig, og stadig flere produkter med sensorer kobles på nett. Dette inkluderer alt fra mobiltelefoner til kaffetraktere, vaskemaskiner og lamper.

– Begrepet «Internet of Things» (IOT) berører absolutt alle. Det går ut på å dytte datamaskinfunksjonalitet inn i apparater som ikke tidligere hadde det. Som et eksempel: En parkeringsplass i Oslo sentrum kan få en bitteliten datamaskin og en sensor som forteller om det står biler der. Det kan hjelpe oss å få et mer effektiv parkeringssystem i en travel by, sier Malmedal.

Nettstedet WikiLeaks offentliggjorde tirsdag dokumenter påstått å stemme fra CIAs senter for dataetterretning. WikiLeaks skriver, basert på dokumentasjonen, at de amerikanske spionene kunne hacke iPhone, Android-telefoner og smart-TVer. Foto: Andrew Gombert / EPA
Nettstedet WikiLeaks offentliggjorde tirsdag dokumenter påstått å stemme fra CIAs senter for dataetterretning. WikiLeaks skriver, basert på dokumentasjonen, at de amerikanske spionene kunne hacke iPhone, Android-telefoner og smart-TVer. Foto: Andrew Gombert / EPA

– På samme måte settes datakraft inn i røykvarslere, dørlåsen hjemme og ikke minst leker.

Les også: Forbrukerrådet advarer mot leker til barn

Lav bevissthet om sikkerhet

– Slike produkter blir ofte ikke laget med særlig tanke på sikkerhet, og det er alt for lav bevissthet om sikkerhet i «Internet of Things». Produktene blir avløst av nye produkter uten sikkerhetsoppdateringer, leverandører forsvinner mens produktene fortsatt virker, brukere glemmer å bytte passord, forklarer seniorrådgiveren i NorSIS.

21. oktober i fjor ble et av tidenes største tjenestenekt-angrep gjennomført. Angrepet slo ut nettjenester i store deler av Europa og Nord-Amerika. Tjenestenekt går typisk ut på å overbelaste datasystemer med henvendelser, og kan gjennomføres med «botnett» av kaprede maskiner.

Det nye med angrepet i oktober, var at det stort sett var nettilkoblede husholdningsprodukter som printere, babycall og web-kameraer som ble utnyttet av angriperne.

Fra lobbyen til CIAs hovedkvarter i Langley, i den amerikanske delstaten Virginia. Arkivfoto. Foto: Larry Downing / Reuters
Fra lobbyen til CIAs hovedkvarter i Langley, i den amerikanske delstaten Virginia. Arkivfoto. Foto: Larry Downing / Reuters

– På grunn av den svake sikkerheten ved slike produkter, får vi enorme botnett-angrep lik det vi så i fjor, der våpnene som brukes er videospillere og web-kameraer. Angriperne brukte passord stjålet fra leverandøren som ikke var blitt endret av brukerne, fortsetter seniorrådgiveren.

– Vi har ennå ikke et godt svar på hvordan dette problemet skal håndteres. Utfordringen med IOT-sårbarhet vil bare vokse de nærmeste årene før vi finner en løsning, sier Malmedal.

Les også: McCain: Det hvite hus må på banen etter WikiLeaks-avsløringer

Når brødristeren angriper

– Som forbrukere ønsker vi smarte produkter, men det er et problem dersom kjøleskapet og brødristerne våre begynner å angripe den nasjonale infrastrukturen. EU har foreslått merking av slike produkter med et varsel om hvor sikre de er, sier Malmedal.

– Ut fra det vi har lest i WikiLeaks-saken, tror jeg ikke den jevne privatperson trenger å være så bekymret. Det er først hvis disse verktøyene havner i hendene på kriminelle og anvendes i stor skala, at det vil bli et problem for folk flest.

– CIA er ikke så opptatt av hva de fleste av oss holder på med i stua, mener Malmedal.

WikiLeaks hevder det nye slippet kun er første i en serie om det hemmelige CIA-materialet. Deler av innholdet er sensurert av WikiLeaks’ redaktører for ikke å avsløre koden andre grupper kan bruke til å lage slike datavåpen. Ifølge gruppen inneholder hele arkivet flere hundre millioner linjer datakode.

Malmedal har bakgrunn fra det norske Cyberforsvaret, og ledet avdelingen som skulle beskytte Forsvaret mot nettopp denne typen angrep.

– Avsløringer som dette kan helt klart inspirere andre. Andre lands etterretningsorganisasjoner har nok tenkt på mye av det samme. Det kan også tenkes at kriminelle kan bli inspirert til å utnytte denne typen verktøy, sier han.

– Hva slags angrep så du mot Norge da du var i Cyberforsvaret?

– Hvis man ser bort fra ren kriminalitet, så vi flere eksempler på det vi antok var etterretningsoperasjoner mot Forsvaret og Forsvarets IT-infrastrukturer.

– Har norsk etterretning den typen verktøy som er beskrevet av WikiLeaks?

– Det kan jeg ikke uttale meg om.

Hold hodet kaldt

Sikkerhetseksperter oppfordrer den alminnelige forbruker til å ha is i magen, men samtidig ta forhåndsregler. Mange av sårbarhetene har vært kjent en årrekke. Men offentliggjøringen kan være en nyttig påminnelse; Ethvert apparat knyttet til internett - det være seg telefon, brødrister eller TV - er sårbart for hacking, skriver CNN i en kommentarartikkel.

En metode for å beskytte seg, er at apparatene har de seneste versjonene av operativsystemer og programvare. Og selvsagt: Sikre passord.

Les også: Passord-lekkasjene: hva kan du gjøre?

Ifølge WikiLeaks var for eksempel eldre Android 4-telefoner særlig sårbare for slike angrep. Apple uttalte tirsdag at den senest oppdaterte programvaren fjerner «mange» av sårbarhetene for iPhone som WikiLeaks nevner.

– Hva er de mest overraskende funnene i WikiLeaks' offentliggjøring?

– På en måte er dette bare en bekreftelse av at CIA har en systematisk og svært bred tilnærming til å finne informasjon. Det som er litt oppsiktsvekkende, er hvor bredt de går ut. For eksempel ved å vurdere muligheten for å ramme fjernsyn og andre enheter som normalt ikke betraktes som sårbare, sier Malmedal.

NSA-varsleren Edward Snowden på link fra Moskva til Litteraturhuset i Oslo i fjor. Snowden har søkt tilflukt i Russland etter å ha avslørt amerikanske overvåkingsprogram for media i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NSA-varsleren Edward Snowden på link fra Moskva til Litteraturhuset i Oslo i fjor. Snowden har søkt tilflukt i Russland etter å ha avslørt amerikanske overvåkingsprogram for media i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

CIA har ikke villet kommentere avsløringene direkte. Informasjonen i dokumentene skal stamme fra CIAs senter for dataetterretning, og er i hovedsak datert 2013-2016. En tjenestemann i den amerikanske regjeringen bekrefter overfor New York Times at dokumentene er ekte, og en tidligere etterretningsoffiser sier enkelte av kodenavnene, organisasjonskart og beskrivelsen av en database i WikiLeaks’ dokumenter fremstår som ekte.

WikiLeaks har ikke identifisert kilden til dokumentene, men sier de har «sirkulert blant tidligere regjeringshackere og konsulenter på uautorisert vis. En av disse har gitt WikiLeaks tilgang til deler av arkivet».

Varsleren som jobbet som konsulent for CIAs amerikanske søsterorganisasjon NSA, Edward Snowden, gjorde flere tusen dokumenter om hysjtjenestens programmer tilgjengelige for journalister i 2013. Han hadde følgende betraktning om de nye lekkasjene:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene
Siste nytt
20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene