Færre bruker alternativ behandling

Massasje er den formen for alternativ behandling flest oppgir å ha brukt. Foto: NTB scanpix.
Massasje er den formen for alternativ behandling flest oppgir å ha brukt. Foto: NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre nordmenn oppgir at de oppsøker og bruker alternativ behandling, ifølge en undersøkelse 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er gjort på oppdrag for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Den omtales i onsdagens utgave av Vårt Land, men ble først omtalt i fagbladet Sykepleien.

36 av de spurte oppgir at de har oppsøkt alternativ behandling, brukt urter og naturmidler og selvhjelpsteknikker det siste året. Tallet innebærer en nedgang på 4 prosentpoeng fra 2014 da 40 prosent svarte ja på samme spørsmål. 24 prosent oppgir at de har oppsøkt en alternativ behandler i 2016.

– Færre oppsøker og bruker alternativ behandling, men de som gjør, det bruker mer penger, sier forskningsleder Vinjar Fønnebø ved NAFKAM til Sykepleien.

I snitt oppga de spurte å ha brukt 708 kroner det siste året på å gå til alternativ behandler. Overført på hele befolkningen tilsvarer det 3 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest vanlig er det å gå til massasje, noe 11,9 prosent svarer at de har gjort. Deretter følger akupunktur (3,6 prosent), naprapati (2,6 prosent), soneterapi (1,7 prosent), osteopati (1,2 prosent), kopping (1,2 prosent), healing (1,1 prosent), homøopati (0,8 prosent), kinesiologi (0,6 prosent) og annet (1,8 prosent).

Les også:

Billig medisin kan hjelpe kreftpasienter

Norsk medisin solgt for 800 millioner