Vi «lever videre» på nett etter at vi dør

Vi etterlater oss store mengder private data på internett når vi går bort. Hvem skal ha tilgang til disse og hvordan skal de forvaltes?

Nærmere to milliarder bruker Facebook hver måned. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Nærmere to milliarder bruker Facebook hver måned. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Ved årsskiftet hadde Facebook 1,86 milliarder aktive brukere . Hver dag dør omkring 8000 av dem, ifølge et anslag fra 2015.

– Hvordan man forholder seg til sosiale profiler på nett vil i nær fremtid bli like naturlig å snakke om og ta stilling til som avvikling av eiendeler og bankkonto ved dødsfall. En naturlig konsekvens kan bli at man i et testamente gir ønsker om hva som skal skje med ens digitale liv etter bortgang, skriver direktør i NorSIS, Peggy S. Heie, i en e-post til ABC Nyheter.

Har man ingen plan for dette, kan det få alvorlige konsekvenser. I videoen øverst i artikkelen forteller amerikanske Karen Prangley om hvordan farens bedrift gikk til grunne da han fikk slag i 2009. Familien var ute av stand til å komme inn på hans e-postkonto, som all forretningsdriften var knyttet til.

Våre digitale fotspor

Fire av fem nettbrukere benytter blogger og sosiale medier, og vi etterlater oss store mengder digitale spor på disse. Mange poster helt offentlig, om til dels private opplysninger.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Enkelte av de sosiale nettstedene har rutiner for sletting av profiler eller omformulering til minneside ved dødsfall.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som jobber for økt kunnskap om informasjonssikkerhet. NorSIS driver også tjenesten Slettmeg.no, en råd- og veiledningstjeneste for dem som har blitt utsatt for personvernkrenkelser på internett, og ønsker å slette ulike typer innhold derfra.

– Gråter

– Vi får mange henvendelser fra familier som har mistet noen, og synes det er tungt når Facebook-profilen til avdøde stadig dukker opp i nyhetsstrømmen på nettstedet, sier rådgiver ved Slettmeg.no, Daniel Antonsen, til ABC Nyheter.

Han har utarbeidet flere av nettstedets sletteguider, og tar imot henvendelser fra nettbrukere som søker råd.

Enkelte vil ikke være klar over at en annen Facebook-bruker er død, og kan komme til å legge igjen hilsener og gratulasjoner på tidslinjen til avdøde, som siden dukker opp i nyhetsstrømmen til pårørende.

– Samtidig er det et spørsmål om hva avdøde selv ville ønsket, som ofte er ukjent for pårørende, sier Antonsen.

Forvaltningen av avdødes digitale etterlatenskaper reiser etiske spørsmål: hva ville han eller hun selv ha ønsket?

– Når en profil slettes, så slettes vanligvis alt. Det inkluderer for eksempel innlegg som er publisert på en annen persons tidslinje, eller kommentarer som er lagt ut i forbindelse med en nyhetsartikkel, sier rådgiveren hos Slettmeg.no.

Det kan også være vanskelig for pårørende å skaffe oversikt over alle kontoene avdøde har registrert.

– Mange etterlatte opplever det som tungt å stadig bli minnet på bortgangen ved å se den gamle profilen til avdøde på Facebook. Mange har sterke følelser, og enkelte gråter, sier Antonsen.

Slettmeg.no opplever særlig pågang fra folk med spørsmål om Facebook, men brukere har også spørsmål om billedtjenesten Instagram og Googles mange tjenester.

Mange er usikre på hvordan internett fungerer, og vil ha hjelp til å slette absolutt alle digitale spor.

– Ikke bare er det unødvendig i mange tilfeller, men ofte er det svært vanskelig å få til, sier rådgiveren.

Facebook – sletting av avdødes konto

Facebooks skjema for å melde inn forespørsler om kontoen til en død person. Faksimile: FB.com.
Facebooks skjema for å melde inn forespørsler om kontoen til en død person. Faksimile: FB.com.

Dette skjemaet kan du bruke til å melde inn forespørsler om kontoen til en død person. Du kan blant annet be om at kontoen fjernes helt, eller at kontoen gjøres om til en minnekonto. Facebook ber om dato for bortgang, dødsattest eller andre typer dokumentasjon.

– En konto kan kun slettes av nærmeste familie, og man må laste opp dokumentasjon som dødsattest, sier Antonsen i Slettmeg.no.

Slettmeg.no understreker i sin gjennomgang av slettetjenestene til Facebook at det å få en konto «fjernet» innebærer permanent sletting.

Facebook – minnekonto

I 2015 begynte Facebook å tilby «minnekontoer» for avdøde. En «minnekontoforvalter» kan administrere kontoen etter ens bortgang. De kan skrive innlegg på profilen og oppdatere profilbilder.

– Minnekontotjenesten er «godt skjult», og det er ikke alle som er klar over den. Få brukere går inn i innstillingene og gjør justeringer, sier Antonsen i Slettmeg.no.

Minnekontoforvaltere kan ikke slette en konto fullstendig, men får noe kontroll over selve minnesiden. Det er flere begrensninger: blant annet kan de ikke logge seg inn på kontoen, endre tidligere innlegg eller lese private beskjeder.

Du legger til, endrer og fjerner minnekontoforvalter gjennom kontoens sikkerhetsinnstillinger.

Facebook anbefaler sine brukere å ta en prat med noen som står en nær om hva som skal skje med ens kontoer på sosiale medier etter at man går bort.

Les mer: Nå kan du la noen «arve» Facebook-kontoen din når du dør

Google – Inaktiv

Faksimile: Google.com.
Faksimile: Google.com.

Google har tjenesten «Inaktiv konto-kontroll». Den lar deg bestemme hvor lang tid det skal gå før kontoen din regnes som «inaktiv». Du kan også be om at hele Google-kontoen din blir slettet når den har blitt inaktiv. Du får SMS-varsel og e-post en i god tid før kontoen blir registrert som inaktiv.

Du kan også skrive en tekst som automatisk vil sendes til e-postadresser du velger. Her kan du inkludere informasjon som lar mottakeren få tilgang på andre nettkontoer du disponerer.

Mange av våre kontoer på sosiale medier vil forbli tilgjengelig på nett i årevis, og flere av de sosiale nettverkene mangler fortsatt en enkel oppskrift for hva som skal skje ved en brukers bortgang.

Flere sletteguider

Siden nyttår har Slettmeg.no lagt ut flere veiledninger om hvordan du går frem for å få slettet kontoen til en som er død:

De fleste av disse tjenestene krever en bekreftelse på at kontoinnehaveren virkelig er død, som dødsattest eller dødsannonse.

Det kan være enklere å ha visse viktige passord skrevet ned og gjøre en avtale med noen man stoler på.

Les mer om sikre passordløsninger her: Passord-lekkasjene: Hva kan du gjøre?

Les flere guider hos Slettmeg.no.

Å få dødsbudskapet digitalt

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen/Kreftforeningen.
Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen/Kreftforeningen.

Kreftforeningens assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei sier til ABC Nyheter at foreningen foreløpig ikke mottar mange henvendelser om dette emnet, men de forventer at det vil bli mer aktuelt i årene fremover.

– Det vi også ser er at det blir langt mer vanlig at venner eller kolleger oppretter ulike former for «minnesider» på Facebook. Det er i utgangspunktet et fint initiativ, men vi anbefaler at folk tar kontakt med avdødes nærmeste slektninger før man eventuelt oppretter en slik side, sier Opdalshei til ABC Nyheter.

Leder ved Senter for Krisepsykologi i Bergen, professor Atle Dyregrov, snakket i fjor med ABC Nyheter om det å motta dødsbudskap via sosiale medier.

Les intervjuet her: «Døden på Facebook»: – Ubetenksomme dødsbudskap kan skade

Les også: Gjør Facebook mindre masete

Øvrige kilder: TU.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn
Siste nytt
19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn