Meny

Slik gir du et kompliment som varmer

Fyr løs med god ord og skryt til de du bryr deg om i dag. Men husk at gode komplimenter må være ektefølt og spesifikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Kjenner du noen som fortjener oppmerksomhet eller kanskje litt ekstra skryt? I dag bør du ikke holde igjen på godordene!

1. mars er dagen for å fyre litt ekstra løs med godord og ros til dine medmennesker. Da avholdes nemlig den store Komplimentdagen, en årviss tradisjon som først ble innført i Nederland i 2003.

– En oppriktig og personlig kompliment koster ikke noe, men har stor effekt på mottakeren, sier Ingunn Hofseth, administrerende direktør i den internasjonale reiselivsorganisasjonen HSMAI som følger opp dette tiltaket i Norge.

Oppfordringen deres er å gi minst tre personer du kjenner et ærlig og oppriktig kompliment i løpet av dagen.

Les også: Disse menneskene er best likt

Ta folk på fersken i å gjøre noe bra

– Det er viktig å være spesifikk når du skal gi ros. Alt du sier må være sant. Og du må virkelig mene det, ellers blir det smiger, forteller psykologspesialist Marit Mogstad til ABC Nyheter på spørsmål om hvordan man best gir gode komplimenter.

– Sier du for eksempel at «åh, du er alltid så snill du», så kan det få mottakeren til bli skeptisk. Ord som alltid og aldri er nemlig ikke så godt egnet i komplimenter. Det er fordi det ikke finnes noen som enten alltid er noe eller aldri er noe, fortsetter hun.

– Et godt tips er å hjelpe personen til å se det du har sett. Som for eksempel «jeg synes du er så pen i den skjorta. Den blåfargen kler deg veldig». Eller «den var så morsom den vitsen du fortalte i dag, alle ble i så godt humør». Da sier du hva du så - og forteller effekten av dette.

– Det handler om å ta folk på fersken i å gjøre noe bra, mener Mogstad.

Les også: Derfor bør du gi komplimenter

Savner daglig ros

Og kanskje trenger nordmenn å bli flinkere til å gi ros. En undersøkelse fra 2012 tyder nemlig på at komplimentene ikke akkurat vokser på trær her hjemme. Ifølge undersøkelsen får bare to av ti nordmenn komplimenter daglig, og så mange som 40 prosent av befolkningen mener de ikke hører nok rosende ord. Det tilsvarer rundt to millioner nordmenn.

Satt opp mot forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, som viser at ti prosent har høy risiko for å bli syke nettopp fordi de ikke får den anerkjennelsen de fortjener, er dette dyster lesning. Og kanskje akkurat det vi trenger å høre for å ta oss selv i nakkehårene og bli rausere med rosen.

– Positive tilbakemeldinger er veldig nyttig når folk vil lære og utvikle seg, forteller Marit Mogstad.

Psykologen sier vi både lærer raskere og utvikler oss når vi får positive tilbakemeldinger. Det gjør oss også bedre rustet til å takle kritikk og avvisning.

– Det skal mye anerkjennelse til for å tåle en avvisning. Sagt på en annen måte trenger vi rundt fem roser per kaktus for i det hele tatt å kunne se rosene. Kritikk kjennes som en avvisning, og for oss mennesker er dette veldig skummelt. De fleste er nok villige til å erkjenne at slikt gjør vondt. Særlig om det kommer fra de som står oss nærmest, sier Mogstad.

Les også: Skryten sitter langt inne

Positiv effekt for begge parter

Noe av det beste med komplimenter er at de kan ha en positiv effekt både på mottaker og avsender. For mottakeren kan et ektefølt, spesifikt kompliment bidra til at personen føler seg vakrere, gladere, sterkere og får bedre selvtillit. For avsenderen, mener flere kroppsspråkeksperter at det å gi komplimenter vil få andre til å se på deg som høyere, yngre og tynnere i løpet av fem minutter.

Og selv om nordmenn kanskje ikke alltid er så gode i å ta i mot komplimenter og gjerne forsøker å blåse det av eller dempe rosen, mener Mogstad at det egentlig ikke skal så mye til.

– Dersom noen gir deg et kompliment, holder det jo bare å si «tusen takk» eller et «så hyggelig at du synes det» tilbake.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært