WHO:Dette er verdens 12 farligste bakterier

Foto: Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har publisert en liste over 12 farlige, resistente bakterier som de mener utgjør den største trusselen mot menneskeheten i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den nye listen inngår bakterier som finnes hos både dyr og mennesker. WHO lister blant annet opp gonorrébakterier, farlige resistente sykehusbakterier og salmonellabakterier, skriver CNN.

– Utrolig stor trussel

– Disse bakteriene utgjør en utrolig stor trussel. I løpet av 30 år har vi ikke utviklet ny antibiotika. Hvis dette fortsetter kommer flere mennesker til å dø av resistente bakterier enn av kreft om 30 år, sier stedfortredende smittevernlege, Eva Gustafsson, til Aftonbladet.

En ny rapport fra ECDC og EUs vitenskapskomité for mattrygghet EFSA viser at i nær 30 prosent av tilfellene der pasienter utviklet sykdommer som følge av salmonellainfeksjoner i 2015, var bakteriene multi resistente, altså resistente mot flere typer antibiotika samtidig.

Les også: WHO: Resistente bakterier utbredt i europeiske sykehus

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Redusere antall dødsfall

Den nye listen fra Verdens Helseorganisasjon kommer etter oppfordring fra flere medlemsland om å lage en samlet oversikt over hvilke helseutfordringer verdens befolkning nå står overfor.

– Nye antibiotika mot disse sykdomsfremkallende bakterier kommer til å redusere antall dødsfall forårsaket av resistente infeksjoner, sier en av arkitektene bak den nye bakterie-oversikten fra WHO, professor Evelina Tacconelli.

En av intensjonene bak offentliggjøringen er at det skal inspirere forskere til økt innsats for å utvikle nye medisiner.

– Listen representerer et nytt verktøy for å sikre at forskningen og utviklingen er i takt med de allmenne helsebehov, sier assisterende generaldirektør for helsesystemer og innovasjon i WHO, doktor Marie-Paule Kieny, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

Artikkelen fortsetter under annonsen
WHOs liste over de 12 farligste bakteriene Foto: Skjermdump fra CNN
WHOs liste over de 12 farligste bakteriene Foto: Skjermdump fra CNN

– Resistente bakterier øker

Utviklingen av resistente bakterier utgjør en alvorlig trussel. Derfor haster det med å utvikle nye medisiner.

– Resistente bakterier øker og behandlingsalternativene reduseres raskt, påpeker Marie-Paule Kieny i WHO.

Hun advarer mot en utvikling hvor markedskreftene får råde grunnen alene.

Rå mat, kylling, egg og salater er ofte smittebærere av bakterier som kan gi matforgiftning.
Rå mat, kylling, egg og salater er ofte smittebærere av bakterier som kan gi matforgiftning.

I Sverige er det registrert en dramatisk økning i antall barn med resistente tarmbakterie. Det viser en ny studie fra Uppsala i Sverige.

– Vi hadde forventet en økning. Men ikke til dette nivået. Dette er både overraskende og urovekkende, sier barnelege Johan Kaarme til Sveriges Radio.

I andre deler av verden har bakterier som ikke kan behandles med ulike former for antibiotika, blitt et svært alvorlig problem.

Les også: Én av ti friske bærer dødelige bakterier

Siste skanse i helsevesenet

En ny rapport viser økende forekomst av bakterier som er resistente mot antibiotikumet karbapenem i EU-landene. Dette antibiotikumet anses som siste skanse i helsevesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karbapenem blir brukt i behandling av pasienter som er smittet av bakterier som er immune mot alle andre typer antibiotika.

Situasjonen er verst i Italia og Hellas, men karbapenem-resistente bakterier er utbredt i Frankrike, Spania, Belgia, Polen, Tsjekkia, Slovakia og Romania.

I Norge vart det registrert 38 tilfeller av karbanapem-resistente bakterier i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bilrattet ditt er en bakteriebombe

EU-alarm om salmonella

EUs smittevernmyndigheter varsler nå nye tiltak mot antibiotikaresistente salmonellabakterier som spres i Europa.

– Det er spesielt bekymringsfullt at noen helt vanlige typer salmonella hos folk viser ekstremt omfattende multiresistens mot legemidler. Forsvarlig bruk av antibiotika er ekstremt viktig for å takle utfordringen med antibiotikaresistens, sier Mike Catchpole, sjefforsker hos EUs legemiddeltilsyn ECDC, til Nationen.

Ifølge EUs kommissær for helse og matsikkerhet, Vytenis Andriukaitis, vil EU-kommisjonen igangsette tiltak mot resistensspredning sommeren 2017.

Helseeksperter fra G20-lanedene møtes denne uken i Berlin.

Les også: Usikkerhet om spredning av resistente bakterier