Dobbelt så mange dør på sykehjem

Antall eldre som dør på sykehjem, er doblet etter samhandlingsreformen, viser en studie fra Bergen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Antall eldre som dør på sykehjem, er doblet etter samhandlingsreformen, viser en studie fra Bergen. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldre ligger kortere på sykehus enn før, og dobbelt så mange dør på sykehjem nå, sammenlignet med tiden før samhandlingsreformen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Bergen har sammenlignet situasjonen før og etter at reformen ble innført i 2012, skriver VG. I dag overføres pasienter til kommunene så snart sykehuslegene mener de er ferdig behandlet eller det ikke er mer som kan gjøres.

Forskernes hovedkonklusjoner er at dobbelt så mange dør på sykehjem etter å ha vært på sykehus, pasientene som blir innlagt er eldre, og færre ble overført til andre sykehjem, mens flere ble sendt hjem.

– Vi har ingen variabler som kan forklare den økte dødeligheten, men vi tror ikke flere dør fordi de overføres til sykehjem, sier forsker Frøydis Bruvik ved Haraldsplass Diakonale Sykehus og Universitetet i Bergen.

– Årsaken er nok at noen av dem som tidligere døde på sykehus, nå kommer på sykehjem den siste tiden av livet.

Bruvik sier at det er i tråd med reformen at pasienter sendes fra sykehus til sykehjem tidligere enn før.

– Målet har vært å tilby behandling så nær der pasienten bor som mulig, forklarer hun. Hun understreker at studien ikke gir grunnlag for å si om tilbudet til de eldre er blitt bedre eller dårligere.

– Men de som jobber på sykehjem har fått andre oppgaver, og det er vårt hovedbudskap.