God planlegging er et godt utgangspunkt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og tenk særlig igjennom behovet for oppbevaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innredning og oppussing av små bad kan være en utfordring. Det blir ofte et kompromiss mellom forhold som oppbevaring, areal og bevegelse.

Mange hytteeiere er kjent med denne problematikken, og løsningene er nesten like mange som det finnes hytter, og de kan være et godt idegrunnlag for små bad i boliger. Og et godt utgangspunkt vil være å tenke gjennom behovene sine i forkant.

Her er noen råd til deg som skal innrede baderommet ditt, enten det er et hyttebad eller et lite bad i en leilighet:

  • Plassen i badet er ofte begrenset, så tenk igjennom hvilke behov du har. Særlig er det smart å tenke godt gjennom behovet for oppbevaring.
  • Plasser gjerne doen (dersom man har mulighet til å flytte den) slik at det ikke er det første man ser innenfor døren.
  • Er rommet stort og kvadratisk, kan det bli unødig mye gulvplass, siden de fleste elementene plasseres langs veggene. Ha dette i tankene når du planlegger badet; det er ikke størrelsen som avgjør hvor praktisk det blir.

(Saken fortsetter under)

Mange løsninger.
Mange løsninger.

Fliser i brystningshøyde med rektangulære fliser lagt i forband gir et klassisk uttrykk. Den malte veggen over kan enkelt få nye farge dersom du ønsker det. Skuffer i innredningen gir plass til mye oppbevaring.

En innredning av tre kan du forholdsvis enkelt male. Du kan eventuelt benytte en gammel kommode dersom det er plass til røropplegget og avløp, hør med rørleggeren. En nostalgisk lampe på veggen over speilet og åpne hyller over klosettet gir rommet et personlige preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne løsningen gir mange muligheter for å endre uttrykk med farge, type speil og småsaker som står fremme på hyllen.

(Saken fortsetter under)

Variant
Variant

En variant til fliser i brystningshøyde er panel. Av rommets bredde på 200 cm er det satt av 80 cm til et klosett, de resterende 120 cm kan da benyttes til innredning. Rustikk malt panel med vegghengt klosett og en innredning med åpne hyller gir et strammere preg i rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Speilskapene, som har dybde på mellom 20 og 25 cm, kan bygges inn i veggen hvis du planlegger for det. De gir rikelig med oppbevaring av toalettsaker og andre småsaker. Store speilflater gir alltid en fin romopplevelse, så det kan være lurt å dekke hele rommets bredde med speilskap om det går.

Påse at belysningen ikke er i veien for dørene som skal kunne åpnes. De panelte veggene kan males om dersom du ønsker en annen fargeopplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Planløsning
Planløsning

Her er innredningen plassert rett frem når man ankommer rommet. Med speilet over er dette alltid en god måte å løse rommet på.

Klosettet bør plasseres i et hjørne eller annet sted litt vekk fra døren/adkomsten. Her er det prioritert en virkelig stor dusj, og det er tegnet inn skyvedører slik at vannsøl unngås på selve møbelet.

Knagger eller annet til å henge håndklær på er alltid lurt å ha i nærheten av dusjinngangen.

(Saken fortsetter under)

Stor dusj til lite rom
Stor dusj til lite rom

Dette rommet har fått en innredning på 50–60 cm bredde og en stor dusj. Noe av dusjens areal kan settes av til et høyskap til oppbevaring av vaskesaker/langkost dersom det er behov for det.

Les også:

Bad uten fliser

Baderom må ikke ha fliser på alle vegger. Det er ikke selve flisen som hindrer vannet i å flyte fritt, men membranen bak. Velger du fliser, gjør du det for mange år fremover. En malt flate kan du male over ved ønske. Et dusjkabinett vil enkelt kunne kobles til et sluk og er et så lukket system at det i utgangspunktet ikke er behov for fliser på veggene bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mange gode alternativer til fliser. Flere produsenter har plater med et membransjikt, med klikk-løsning og utseende som flis, betong og lignende. Til gulvet finnes det tilsvarende løsninger.

Speil kan gi større bad

  • Tenk gjennom stilen du ønsker. Kommoder kan benyttes som vaskemøbel, enten du har servant eller vaskevannsfat. Speilet kan kjøpes i møbelbutikker slik at ikke alt passer helt sammen. En stram stil kan mykes opp med uformelt tilbehør og omvendt.
  • Det er mer praktisk med skuffer enn skap under en servant, de fleste skuffene har nå utsparring til avløp og rør slik at de likevel rommer en del. Nok knagger til å henge håndklær og klær på er praktisk.
  • Speil forstørrer – i små rom kan det gjøre underverker. Speil rett imot døren du kommer inn gir rommet en fin effekt.
  • Tre som materiale har mange muligheter, men kan kreve mye vedlikehold. Sjekk med fagfolk.
  • Planlegg godt nok lys. Med en dimmer kan du justere lysstyrken.
  • Maling kan gjøre underverker. De fleste flater kan males bare du bruker riktig maling og gjør godt forarbeid. Kanskje er det bare dette som skal til for å gjøre badet nytt.
  • Noen ganger kan nye håndklær og utskiftning av små detaljer være det som skal til for fornyelse, dersom badet ditt har god kvalitet og fungerer bra ellers.
  • Vann på avveie er en dyr affære, så følg forskrifter og regler.
ROMMER MYE: Et speilskap rommer mye, og kan gjøre god nytte på et lite bad. Dette er modellen Hemnes fra Ikea. Foto: Ikea

Les også:

Her dusjer de rett på parketten

Gjorde lite bad enda mindre

Fliser på bad - fordeler og ulemper

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no