Høie vil satse mer på hjernehelse

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil satse mer på hjernehelse framover.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil satse mer på hjernehelse framover. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis rammes årlig av hjernesykdommer som slag, demens og Parkinson. Men det er store forskjeller i behandlingstilbudet, viser en ny rapport. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hjernen er alene», sang DeLillos i 1989. Nesten 30 år senere gir forskere bandet delvis rett: Det er nemlig svært vanskelig å si noe om kvaliteten i tilbudet som gis til pasienter og pårørende som er rammet av en hjernesykdom, ifølge en fersk statusrapport fra Helsedirektoratet om hjernehelse.

Derimot finnes det flere eksempler på svikt i tjenestene, i tillegg til store regionale forskjeller, både innen spesialist- og kommunetjenesten, ifølge rapporten som helseminister Bent Høie (H) fikk oversendt onsdag.

Rapporten er den første i sitt slag.

– Vi har hatt mistanke om at dette er et område der vi ikke har gitt et godt nok tilbud. Denne rapporten bekrefter at det er en rekke hull i tilbudet, sier Høie til NTB.

Les også: Norsk forsker nærmere å knekke demenskoden

Nytt begrep

Trass i at hjernesykdommer rammer én av tre nordmenn i løpet av livet, ble ikke hjernehelse innført som begrep før i 2015. Hvert år rammes 12.000 av hjerneslag, som er blitt den tredje vanligste dødsårsaken og den vanligste årsaken til alvorlig funksjonshemning. Fordi befolkningen blir eldre rammes i tillegg stadig flere av lidelser som demens og Parkinsons sykdom, og flere lever lengre med sykdommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er først når vi ser hjernehelsen under ett at vi ser omfanget av dette helsespørsmålet. Det har skapt et momentum for å gjøre noe med disse utfordringene, sier Høie.

Ifølge Helsedirektoratets rapport har denne pasientgruppen gjerne behov for livslange tverrfaglige og koordinerte tjenester, både i spesialist- og primærhelsetjenesten. Men her svikter ofte samarbeidet, og mange kommuner mangler dessuten et lavterskeltilbud, heter det i rapporten. Det medfører at én av ti pasienter ikke får de tjenestene de trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie påpeker at det allerede jobbes med å tette hullene på området.

– Vi har lagt fram en egen strategi for demensområdet og skal nå sette i gang et pakkeforløp for Parkinson-pasienter for å sikre at helsetilbudet til den enkelte henger sammen. Det vi være et lokomotiv for å løfte inn andre hjernesykdommer innen samme modell, sier helseministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Moser-miljøet avslører hvordan hjernen fungerer

Toppmøte

I tillegg er det behov for både mer helhetlig statistikk og forskning på hjernehelse, mener Helsedirektoratet, som anbefaler at det utarbeides en egen strategiplan for området.

– Det er noe regjeringen vil vurdere, sier Høie, som i slutten av mars inviterer til «toppmøte» om hjernehelse sammen med statsminister Erna Solberg (H).

– Hvorfor har det tatt så lang tid å få gjort noe med dette?

– Det er nok fordi så mange av disse sykdommene hver for seg ikke er så veldig store. De har i alle fall ikke fått nok oppmerksomhet. Dersom man sammenligner slag og demens med hjertesykdommer, er det ganske store forskjeller, sier Høie.

Mer forskning:

Styrketrening er bra for eldre hjerner

– Demens kan forsinkes og forebygges

– Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse