To av tre stoler mest på egen kunnskap om kosthold

VARIERT: Mange stoler på myndighetenes råd om variert kosthold, men nordmenn stoler enda mer på seg selv. Foto: Getty Images
VARIERT: Mange stoler på myndighetenes råd om variert kosthold, men nordmenn stoler enda mer på seg selv. Foto: Getty Images
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetenes råd om sunt kosthold veier tungt for befolkningen, men flest stoler mest på egne vurderinger, ifølge en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av tre – 66 prosent – svarer at de stoler mest på egne erfaringer og vurderinger.

Rundt halvparten svarer også at de har stor tiltro til rådene fra offentlig helsepersonell og myndighetenes kostholdsråd. Like mange mener dessuten at disse rådene passer for de aller fleste, går det fram av undersøkelsen matvarekonsernet Orkla har fått gjennomført.

Mange bloggere har mye på hjertet om spisevaner, men folk er skeptiske, viser undersøkelsen. Omtrent halvparten av de spurte mener bloggere har fått for stor innflytelse. Likevel svarer bare 1 prosent at de selv stoler mest på denne type råd.

Oppmuntret helseminister

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er godt fornøyd med svarene.

– Regjeringens mål er et sunt og variert kosthold for hele befolkningen. Det høres enkelt ut, men krever ganske mye arbeid, sa han da undersøkelsen ble lagt fram torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie viser til at samfunnet årlig kunnet spart 154 milliarder kroner hvis alle nordmenn fulgte helsemyndighetenes råd – omtrent like mye som det koster å drive sykehusene.

Bare helsevesenet ville spare 12 milliarder kroner i året, og gjennomsnittsnordmannen ville få ytterligere to gode leveår.

– Derfor synes jeg det er så oppmuntrende at så mange har tillit til rådene. Jeg tror noe av grunnen er at de er så enkle, sier Høie.

Svenskene mer sunnhetsbevisste

Svenskene later til å være mest opptatt av sunt kosthold i Norden, fulgt av dansker og finner. 55 prosent av svenskene svarer at de spiser mer sunn mat nå enn for et par år siden.

I Norge svarer bare 15 prosent det samme. Det store flertallet av nordmenn tror heller ikke de vil spise sunnere om ett år.

De færreste mener de spiser mer fisk enn før og tror heller ikke dette vil endre seg. Frukt og grønt frister kanskje mer. I hvert fall svarer fire av ti at de spiser mer av dette i dag enn tidligere, og at de tror de vil spise enda mer neste år.