Norsk lege roper varsku om nordmenns medisinering i utlandet

Lege Kjell Vaage, farmasøyt Håvard Røkke og sykepleier Liv-Sigrid Johansen er bekymret for nordmenns medisinvaner.
Lege Kjell Vaage, farmasøyt Håvard Røkke og sykepleier Liv-Sigrid Johansen er bekymret for nordmenns medisinvaner. Foto: Bård Over Myhr - Bylineme
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske pasienter kan sette seg i livsfare når de handler medisiner i utlandet, forteller Kjell Vaage, norsk praktiserende lege på Kanariøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRAN CANARIA, SPANIA, (ABC Nyheter): Norske pensjonister emigrerer vinterstid i store tall til Kanariøyene og Spania. Svært mange i denne aldersgruppen har kroniske lidelser og er avhengige av sine faste medisiner. Når problemer oppstår, og de må skaffe disse i utlandet, så finnes ikke alltid de legemidlene som de har fått foreskrevet av sin fastlege.

Lege Kjell Vaage har praktisert som fastlege i Bergen, men har nå flyttet praksisen til Patalavaca utenfor Arguineguin på sørsiden av Gran Canaria.

Nå ser han at nordmenn setter seg selv i livsfare når de skal handle medisiner i utlandet.

– Dessverre, ser vi flere tilfeller med feilmedisinering på apotekene her fordi pasientene har hatt andre legemidler hjemme. Man har ikke passet på og det som er levert her (på de lokale apotekene) er ikke tilsvarende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan være livsfarlig

Vaage har selv erfart at feilmedisineringen kan være livstruende.

– De mest urovekkende situasjonene har vært rundt et legemiddel som kalles Marevan, en blodfortynnende medisin, hvor vi har sett at pasienten har vært i direkte livsfare.

Håvard Røkke, farmasøyt og daglig leder i Apovest Vestlandsapotekene, forklarer hvorfor Marevan er spesielt farlig:

– Marevan er et blodfortynnende legemiddel som vanligvis brukes ved behandling av en vanlig rytmeforstyrrelse i hjertet. Den er en medisin som har svært kort avstand mellom terapeutisk nivå og et giftig nivå, og hvor man er veldig opptatt av å få korrekt dosering. Ettersom det er vanskelig å få tak i Marevan i Spania, oppstår det risiko for pasientene å få alvorlige bivirkninger når man bytter til annen type blodfortynnende medisin, sier Røkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under

Artikkelen fortsetter under annonsen

F.v. Håvard Røkke, daglig leder Sydenapoteket, og Lege Kjell Vaage Foto: Bård Ove Myhr - Bylineme
F.v. Håvard Røkke, daglig leder Sydenapoteket, og Lege Kjell Vaage Foto: Bård Ove Myhr - Bylineme

Trygg medisinering

Lege Kjell Vaage understreker viktigheten av trygg medisinering.

– Det skjer ofte at pasientene glemmer, feilberegner behovet, det oppstår andre problemer eller dosering endres, og de trenger mere medisiner under oppholdet, forteller Vaage.

– Mange kommer da til oss for å få hjelp, mens andre går rett til de lokale spanske apotekene for hjelp, noe som kan være svært problematisk, sier Vaage.

Kjell Vaage startet sammen med sin bror Dr. Jan Einar Vaage Norges første private legesenter i Oslo, og han har alltid vært opptatt av pasientsikkerhet, informasjon og at legen forstår deg. Hans arbeid var med å la grunnlaget for det internasjonale World Medical Card hvor all medisinsk helseinformasjon lagres og oversettes for alle verdens leger.

– Her på Gran Canaria bor det stort sett pensjonerte nordmenn som er i aldersgruppen 70-80 og kanskje 90 år, sier Vaage og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mer eller mindre alle er medisinert, mange med opptil 10 forskjellige medisiner. Dette byr på mange praktiske problemer. Mange av de som reiser til Kanariøyene tar med sine faste medisiner fra Norge, og har de medisinene som fastlegen har skrevet ut for de.

Les også: Norsk studie med nye parkinson-spor

Håvard Røkke, daglig leder Sydenapoteket. Foto: Bård Ove Myhr - Bylineme
Håvard Røkke, daglig leder Sydenapoteket. Foto: Bård Ove Myhr - Bylineme

Norske medisiner på Gran Canaria

Apovest driver syv apotek i Bergensområdet, og har nå startet en tjeneste de kaller Sydenapoteket som skal levere norske medisiner til pensjonister på Gran Canaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil bruke kundenes vanlige elektroniske resepter, ekspedere norske legemidler fra et av våre apotek og bringe dem helt frem til der kundene bor, forteller Røkke.

Røkke forteller at med denne tjenesten slipper pasienter å bruke de siste timene før avreise på apoteket og å reise med mengder av medisiner og apotekvarer i håndbagasjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sydenapoteket håndterer også blå resepter og gir egenandelsfritak som ikke de lokale apotekene gjør. Og de som har behov for store mengder apotekvarer kan spare seg mye bagasjeplass ved at de kan få medisinene levert, i stede for å fylle opp koffertene med det som trengs for et langt sydenopphold.

Kjell Vaage er begeistret for den nye tjenesten som er kommet i gang.

– Sydenapoteket gir en trygg utlevering og er et helt unikt flott tiltak som jeg som ansvarlig lege ved vårt senter må kunne si er veldig bra.

Les også: Forskning: Proteinrik diett med mye kjøtt kobles til hjertesvikt

Bekymret for antibiotikabruk

Lege Kjell Vaage er også bekymret for den brede bruken av antibiotika på Gran Canaria og ellers i utlandet.

– I dag er det spesielt fokus på bruk av antibiotika, og ingen pasienter bør starte en slik behandling før det er tatt nødvendige undersøkelser og blodprøver for å se om behovet er tilstede, forteller Vaage.

– På Gran Canaria er det dessverre et betydelig overforbruk av antibiotika. Dette fører til økt resistens og plager som kronisk diare fra Clostridium-bakterien, eller i verste fall med fatale konsekvenser.

Les også:

Sliter du med konsentrasjonen?

Fastlegen etterlyses i arbeidet med lindrende behandling