Meny

Derfor er venner viktig i voksen alder

<p>Yvonne Heiker (53), Hans Heiker (52), Pål Bergskaug (53) og Anne Marie Bergskaug (52) har vært nære venner siden slutten av 80-tallet. I dag er de fire hverandres nærmeste naboer. Foto: Privat</p>
Yvonne Heiker (53), Hans Heiker (52), Pål Bergskaug (53) og Anne Marie Bergskaug (52) har vært nære venner siden slutten av 80-tallet. I dag er de fire hverandres nærmeste naboer. Foto: Privat

Yvonne, Hans, Pål og Anne Marie har delt store deler av livet sammen. – De som bruker energi på vennskapene sine, er flinkere å holde på dem og ha meningsfylte forhold, mener psykolog.

Mange kjenner på ensomhet i julen, en høytid der de intime og nære relasjonene står spesielt sterkt. Dette er en familiehøytid der familie ofte trumfer vennskap. Selv de som har mange venner, kan føle seg ensomme i julen fordi de fleste prioriterer familie fremfor vennskap.

For ekteparene Pål og Anne Marie Bergskaug og Yvonne og Hans Heiker på Holmenkollen i Oslo er det den selvfølgeligste ting i verden å skulle feire jul sammen slik de har gjort i en årrekke. Vennskapet strekker seg flere tiår tilbake, og siden 2005 har de fire bodd side ved side.

– Vi kommer naturlig nok utrolig tett på hverandre, og mens ting flyter rolig avgårde på gode dager, så ser man at vennskapet betyr noe ekstra når det skjer noe som gjør at man har behov for ekstra støtte, som for eksempel ved skade eller sykdom. Da stiller de tre andre opp med en gang. Vi tar vare på hverandre, forteller Pål Bergskaug til ABC Nyheter.

Feil ring på feil finger

De fire vennene har gjennom årene opparbeidet seg en lang rekke gode historier som beskriver det tette båndet mellom dem. Men det skal kanskje godt gjøres å overgå den som kulminerte tidligere i år.

Pål Bergskaug satt på toget inn til Oslo for å gå i et kundemøte sammen med to kolleger. Underveis dreide praten mellom de tre seg inn på ekteskapet og Pål fortalte om sommerens sølvbryllupsfeiring.

Da han ble spurt om hva som sto inngravert på innsiden av gifteringen, ble han svar skyldig. Ringen ble tatt av fingeren og overrakt kollegaen som begynte å lese inskripsjonen. Plutselig kikket kollegaen opp og spurte med nølende stemme:

– Jeg synes du sa din kone heter Anne Marie. Men her står det jo «Yvonne».

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Sa ingenting til kameraten

I etterkant har han kommet frem til at ringforvekslingen må ha skjedd i forbindelse med en julemiddag eller bursdagsfest.

I nærmere to år gikk Pål Bergskaug (venstre) og Hans Heiker med hverandres gifteringer på fingeren uten å være klar over. Foto: Privat
I nærmere to år gikk Pål Bergskaug (venstre) og Hans Heiker med hverandres gifteringer på fingeren uten å være klar over. Foto: Privat

– Våre koner er veldig dyktige til å lage mat, så mens de kokkelerer tar vi gutta oss av oppvasken etterpå. Jeg tipper det må ha vært en anledning der vi tok av oss ringene for å skrubbe langpanner og så forvekslet vi dem da vi skulle ta de på igjen, sier Bergskaug.

Han sa ikke fra til kompisen med en gang, men valgte heller å vente til en kveld ekteparene var samlet til middag med flere venner tilstede. Underveis ba han Hans om å lese det som sto på innsiden av gifteringen. Hans skjønte ingenting, og utover kvelden ble det ikke spart på morsomme kommentarer og teorier om årsaken til ringbyttet.

– Konene våre ble først lange i maska. Men de ble nok også litt imponert over at vi tross alt gir jernet når vi vasker opp, ler han over telefonen.

Les også: Voksen og venneløs?

– Mange satser mye på én hest

Psykolog Gunnar Ekeid har spesialisert seg innenfor klinisk psykologi med fordypning i barne- og ungdomspsykologi. Han mener vennskap er like viktig i voksen alder som når man er ung, men at det finnes forskjeller.

Gunnar Ekreid, Psykolog, spes. klinisk psykologi. Foto: Privat
Gunnar Ekreid, Psykolog, spes. klinisk psykologi. Foto: Privat

– Når man er ung så er venner kanskje den viktigste sosiale referansen man har. Det er de du lærer av og utvikler deg sammen med. Når vi så er blitt voksne og går ut i arbeidslivet, er det andre arenaer som gjelder. Ofte befinner man seg samtidig i et parforhold der partneren blir nærmeste venn, og da kan det være perioder man føler man har lite behov for vennskap.

Vil du si mange er for slepphendte med å ivareta vennskap mens man er i ferd med å etablere familie og fostrer opp barn?

– Det er mange som satser litt mye på én hest og som blir ensomme når de for eksempel opplever et samlivsbrudd fordi de ikke har opprettholdt de sosiale relasjonene. Kvinner er i så måte flinkere til å ivareta andre relasjoner. Ofte er det kvinnen som sender julekort, husker bursdager og inviterer, mens mange menn har litt for lett for å overlate dette til partneren.

Les også: Slik får du venner som voksen

Muligheter for de kreative og aktive

Psykologspesialist Eva Tryti forteller til ABC Nyheter at voksenlivet er en lang periode med mange ulike faser.

Psykologspesialist Eva Tryti. Foto: Privat
Psykologspesialist Eva Tryti. Foto: Privat

– Mange småbarnspar jobber mer enn par gjorde bare noen få år tilbake. Dermed er de nødt til å nedprioritere noe hvis det ikke skal gå galt. De fleste innser at det er fatalt å la det gå utover barn og parforhold, så da blir det gjerne mindre tid til vennene. Men noen ser også mindre til gamle venner enn de kunne ha gjort.

Som middelaldrende, ikke minst som skilt eller enslig, vil mange oppleve det som litt vanskelig å få nye venner.

– Det er ikke så mange naturlige arenaer lenger, og mange jevnaldrende virker inngrodd i sine vaner, familier og gamle venner. Samtidig er det en del som lengter etter nye vennskap, fordi de har mistet partneren eller blitt skilt, og fordi store barn har flyttet ut. Så for den som er litt modig, kreativ og aktiv, er det alltids mulig å finne noen nye venner, forklarer Tryti.

– Men det er viktig å tenke at man vinner venner ved å komme med positiv energi, interesse for andre og være åpen for nye aktiviteter. Venner skal ikke være støttekontakter eller terapeuter.

Les også: – De sunneste menneskene er overvektige og robuste

Samles fire ganger i året

Begge ekspertene mener menn generelt kan være litt slappe på vennskapsfronten. Dette stiller Bergskaug seg 100 prosent bak. Selv har han fremdeles god kontakt med sine gamle studievenner, og de går sammen om å sette av fire datoer i løpet av året der de samles for å gjøre ulike aktiviteter sammen.

– På vinteren drar vi på skireise sammen, og før sommeren tar vi en felles øl på Aker Brygge. Vi har en felles middag som går på rundgang der vi har med oss våre partnere, og så har vi et tradisjonelt julebord med innslag av en idrettsgren ingen av oss er spesielt gode på, for eksempel tennis eller innebandy.

– Det er samtidig viktig for oss at samlingene er preget av lavterskel slik at alle kan bli med, uavhengig av inntekt, understreker Bergskaug.

Les også: – Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

(Saken fortsetter under)

Sammen driver Anne Marie Bergskaug (venstre), Yvonne Heiker og Hans Heiker selskapet Excellent Taste AS. Pål Bergskaug er styreformann. – Jeg lar meg imponere over at vi kan sitte sammen hjemme og prate om alt annet enn forretninger, forteller Pål. Foto: Privat
Sammen driver Anne Marie Bergskaug (venstre), Yvonne Heiker og Hans Heiker selskapet Excellent Taste AS. Pål Bergskaug er styreformann. – Jeg lar meg imponere over at vi kan sitte sammen hjemme og prate om alt annet enn forretninger, forteller Pål. Foto: Privat

Føler skam

Mange har kjent på at det kan føles vanskeligere å skaffe seg venner når man er blitt voksen kontra da man var yngre. Gunnar Ekeid mener det å få venner i voksen alder krever betydelig egeninnsats.

– Når man er ungdom, har de fleste den største omgangskretsen når de går på skole og utdanner seg. Da får man et naturlig tilfang av medelever på samme alder med samme interesser og preferanser. I voksen alder er det større spredning blant de man omgås og det er ikke like naturlig å skulle bli venner med andre.

Ekeid forteller samtidig at mange føler det som litt skamfullt å skulle tilkjennegi at man har lyst på en venn.

– Dette er noe som ofte må utvikles uten at man selv setter ord på det. Mange finner det skamfullt å invitere noen til å bli med og ta en øl eller se fotballkamp fordi man er redd for å bli avvist.

Les også: – Å dø er nok relativt lett, mens det å leve er det vanskeligste

Trenger ikke tettpakket program

Eva Tryti forklarer at menneskelig nærhet er svært viktig både for selvfølelse, kontaktevne, psykisk helse og til og med fysisk helse. Det betyr at det særlig er de få gode vennene som er viktige.

Siden 2005 har de fire vennene bodd ved siden av hverandre. De har laget hull i gjerdet slik at de kan gå mellom hverandres hager, og barna har vokst opp med to hjem tett i tett. Foto: Privat
Siden 2005 har de fire vennene bodd ved siden av hverandre. De har laget hull i gjerdet slik at de kan gå mellom hverandres hager, og barna har vokst opp med to hjem tett i tett. Foto: Privat

– Venner er viktige hele livet, men de har litt ulike funksjoner i ulike livsfaser. Og venner føles selvsagt viktigere når vi ikke har en partner eller kjæreste. Det er viktig å si at man trenger en eller noen få virkelig gode venner, og et større antall litt mer perifere venner, sier hun og legger til:

– De fyller ulike funksjoner, og de nære vennene er selvsagt viktigst.

Pål Bergskaug er på sin side ikke i tvil om hva som er hemmeligheten på gode vennskap som skal kunne vare livet ut.

– At man har respekt for hverandre og det at vi er forskjellige. Samtidig er det viktig å være åpne overfor hverandre, stille opp når livet går i motbakke og ikke minst ta seg tid til å være sammen uten at det nødvendigvis må skje noe, sier Bergskaug. Han utdyper:

– Mange er nok opptatt av det skal skje noe hele tiden når man er sammen med venner. For oss er det nok å kunne dra på tur med venner uten planer og slappe av. Vi trenger ikke et tettpakket program, i stedet nyter vi hverandres selskap og den gode samtalen.

Les også:

– Jeg er den samme pappaen, sønnen og broren

«Husmorboka» kaster lys over Norges glemte arbeidsplass

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund
Siste nytt
11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund