Derfor er venner viktig i voksen alder

<p>Yvonne Heiker (53), Hans Heiker (52), Pål Bergskaug (53) og Anne Marie Bergskaug (52) har vært nære venner siden slutten av 80-tallet. I dag er de fire hverandres nærmeste naboer. Foto: Privat</p>
Yvonne Heiker (53), Hans Heiker (52), Pål Bergskaug (53) og Anne Marie Bergskaug (52) har vært nære venner siden slutten av 80-tallet. I dag er de fire hverandres nærmeste naboer. Foto: Privat

Yvonne, Hans, Pål og Anne Marie har delt store deler av livet sammen. – De som bruker energi på vennskapene sine, er flinkere å holde på dem og ha meningsfylte forhold, mener psykolog.

Mange kjenner på ensomhet i julen, en høytid der de intime og nære relasjonene står spesielt sterkt. Dette er en familiehøytid der familie ofte trumfer vennskap. Selv de som har mange venner, kan føle seg ensomme i julen fordi de fleste prioriterer familie fremfor vennskap.

For ekteparene Pål og Anne Marie Bergskaug og Yvonne og Hans Heiker på Holmenkollen i Oslo er det den selvfølgeligste ting i verden å skulle feire jul sammen slik de har gjort i en årrekke. Vennskapet strekker seg flere tiår tilbake, og siden 2005 har de fire bodd side ved side.

– Vi kommer naturlig nok utrolig tett på hverandre, og mens ting flyter rolig avgårde på gode dager, så ser man at vennskapet betyr noe ekstra når det skjer noe som gjør at man har behov for ekstra støtte, som for eksempel ved skade eller sykdom. Da stiller de tre andre opp med en gang. Vi tar vare på hverandre, forteller Pål Bergskaug til ABC Nyheter.

Feil ring på feil finger

De fire vennene har gjennom årene opparbeidet seg en lang rekke gode historier som beskriver det tette båndet mellom dem. Men det skal kanskje godt gjøres å overgå den som kulminerte tidligere i år.

Pål Bergskaug satt på toget inn til Oslo for å gå i et kundemøte sammen med to kolleger. Underveis dreide praten mellom de tre seg inn på ekteskapet og Pål fortalte om sommerens sølvbryllupsfeiring.

Da han ble spurt om hva som sto inngravert på innsiden av gifteringen, ble han svar skyldig. Ringen ble tatt av fingeren og overrakt kollegaen som begynte å lese inskripsjonen. Plutselig kikket kollegaen opp og spurte med nølende stemme:

– Jeg synes du sa din kone heter Anne Marie. Men her står det jo «Yvonne».

Les også: – Vi snakker altfor lite om det å være ensom

Sa ingenting til kameraten

I etterkant har han kommet frem til at ringforvekslingen må ha skjedd i forbindelse med en julemiddag eller bursdagsfest.

I nærmere to år gikk Pål Bergskaug (venstre) og Hans Heiker med hverandres gifteringer på fingeren uten å være klar over. Foto: Privat
I nærmere to år gikk Pål Bergskaug (venstre) og Hans Heiker med hverandres gifteringer på fingeren uten å være klar over. Foto: Privat

– Våre koner er veldig dyktige til å lage mat, så mens de kokkelerer tar vi gutta oss av oppvasken etterpå. Jeg tipper det må ha vært en anledning der vi tok av oss ringene for å skrubbe langpanner og så forvekslet vi dem da vi skulle ta de på igjen, sier Bergskaug.

Han sa ikke fra til kompisen med en gang, men valgte heller å vente til en kveld ekteparene var samlet til middag med flere venner tilstede. Underveis ba han Hans om å lese det som sto på innsiden av gifteringen. Hans skjønte ingenting, og utover kvelden ble det ikke spart på morsomme kommentarer og teorier om årsaken til ringbyttet.

– Konene våre ble først lange i maska. Men de ble nok også litt imponert over at vi tross alt gir jernet når vi vasker opp, ler han over telefonen.

Les også: Voksen og venneløs?

– Mange satser mye på én hest

Psykolog Gunnar Ekeid har spesialisert seg innenfor klinisk psykologi med fordypning i barne- og ungdomspsykologi. Han mener vennskap er like viktig i voksen alder som når man er ung, men at det finnes forskjeller.

Gunnar Ekreid, Psykolog, spes. klinisk psykologi. Foto: Privat
Gunnar Ekreid, Psykolog, spes. klinisk psykologi. Foto: Privat

– Når man er ung så er venner kanskje den viktigste sosiale referansen man har. Det er de du lærer av og utvikler deg sammen med. Når vi så er blitt voksne og går ut i arbeidslivet, er det andre arenaer som gjelder. Ofte befinner man seg samtidig i et parforhold der partneren blir nærmeste venn, og da kan det være perioder man føler man har lite behov for vennskap.

Vil du si mange er for slepphendte med å ivareta vennskap mens man er i ferd med å etablere familie og fostrer opp barn?

– Det er mange som satser litt mye på én hest og som blir ensomme når de for eksempel opplever et samlivsbrudd fordi de ikke har opprettholdt de sosiale relasjonene. Kvinner er i så måte flinkere til å ivareta andre relasjoner. Ofte er det kvinnen som sender julekort, husker bursdager og inviterer, mens mange menn har litt for lett for å overlate dette til partneren.

Les også: Slik får du venner som voksen

Muligheter for de kreative og aktive

Psykologspesialist Eva Tryti forteller til ABC Nyheter at voksenlivet er en lang periode med mange ulike faser.

Psykologspesialist Eva Tryti. Foto: Privat
Psykologspesialist Eva Tryti. Foto: Privat

– Mange småbarnspar jobber mer enn par gjorde bare noen få år tilbake. Dermed er de nødt til å nedprioritere noe hvis det ikke skal gå galt. De fleste innser at det er fatalt å la det gå utover barn og parforhold, så da blir det gjerne mindre tid til vennene. Men noen ser også mindre til gamle venner enn de kunne ha gjort.

Som middelaldrende, ikke minst som skilt eller enslig, vil mange oppleve det som litt vanskelig å få nye venner.

– Det er ikke så mange naturlige arenaer lenger, og mange jevnaldrende virker inngrodd i sine vaner, familier og gamle venner. Samtidig er det en del som lengter etter nye vennskap, fordi de har mistet partneren eller blitt skilt, og fordi store barn har flyttet ut. Så for den som er litt modig, kreativ og aktiv, er det alltids mulig å finne noen nye venner, forklarer Tryti.

– Men det er viktig å tenke at man vinner venner ved å komme med positiv energi, interesse for andre og være åpen for nye aktiviteter. Venner skal ikke være støttekontakter eller terapeuter.

Les også: – De sunneste menneskene er overvektige og robuste

Samles fire ganger i året

Begge ekspertene mener menn generelt kan være litt slappe på vennskapsfronten. Dette stiller Bergskaug seg 100 prosent bak. Selv har han fremdeles god kontakt med sine gamle studievenner, og de går sammen om å sette av fire datoer i løpet av året der de samles for å gjøre ulike aktiviteter sammen.

– På vinteren drar vi på skireise sammen, og før sommeren tar vi en felles øl på Aker Brygge. Vi har en felles middag som går på rundgang der vi har med oss våre partnere, og så har vi et tradisjonelt julebord med innslag av en idrettsgren ingen av oss er spesielt gode på, for eksempel tennis eller innebandy.

– Det er samtidig viktig for oss at samlingene er preget av lavterskel slik at alle kan bli med, uavhengig av inntekt, understreker Bergskaug.

Les også: – Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

(Saken fortsetter under)

Sammen driver Anne Marie Bergskaug (venstre), Yvonne Heiker og Hans Heiker selskapet Excellent Taste AS. Pål Bergskaug er styreformann. – Jeg lar meg imponere over at vi kan sitte sammen hjemme og prate om alt annet enn forretninger, forteller Pål. Foto: Privat
Sammen driver Anne Marie Bergskaug (venstre), Yvonne Heiker og Hans Heiker selskapet Excellent Taste AS. Pål Bergskaug er styreformann. – Jeg lar meg imponere over at vi kan sitte sammen hjemme og prate om alt annet enn forretninger, forteller Pål. Foto: Privat

Føler skam

Mange har kjent på at det kan føles vanskeligere å skaffe seg venner når man er blitt voksen kontra da man var yngre. Gunnar Ekeid mener det å få venner i voksen alder krever betydelig egeninnsats.

– Når man er ungdom, har de fleste den største omgangskretsen når de går på skole og utdanner seg. Da får man et naturlig tilfang av medelever på samme alder med samme interesser og preferanser. I voksen alder er det større spredning blant de man omgås og det er ikke like naturlig å skulle bli venner med andre.

Ekeid forteller samtidig at mange føler det som litt skamfullt å skulle tilkjennegi at man har lyst på en venn.

– Dette er noe som ofte må utvikles uten at man selv setter ord på det. Mange finner det skamfullt å invitere noen til å bli med og ta en øl eller se fotballkamp fordi man er redd for å bli avvist.

Les også: – Å dø er nok relativt lett, mens det å leve er det vanskeligste

Trenger ikke tettpakket program

Eva Tryti forklarer at menneskelig nærhet er svært viktig både for selvfølelse, kontaktevne, psykisk helse og til og med fysisk helse. Det betyr at det særlig er de få gode vennene som er viktige.

Siden 2005 har de fire vennene bodd ved siden av hverandre. De har laget hull i gjerdet slik at de kan gå mellom hverandres hager, og barna har vokst opp med to hjem tett i tett. Foto: Privat
Siden 2005 har de fire vennene bodd ved siden av hverandre. De har laget hull i gjerdet slik at de kan gå mellom hverandres hager, og barna har vokst opp med to hjem tett i tett. Foto: Privat

– Venner er viktige hele livet, men de har litt ulike funksjoner i ulike livsfaser. Og venner føles selvsagt viktigere når vi ikke har en partner eller kjæreste. Det er viktig å si at man trenger en eller noen få virkelig gode venner, og et større antall litt mer perifere venner, sier hun og legger til:

– De fyller ulike funksjoner, og de nære vennene er selvsagt viktigst.

Pål Bergskaug er på sin side ikke i tvil om hva som er hemmeligheten på gode vennskap som skal kunne vare livet ut.

– At man har respekt for hverandre og det at vi er forskjellige. Samtidig er det viktig å være åpne overfor hverandre, stille opp når livet går i motbakke og ikke minst ta seg tid til å være sammen uten at det nødvendigvis må skje noe, sier Bergskaug. Han utdyper:

– Mange er nok opptatt av det skal skje noe hele tiden når man er sammen med venner. For oss er det nok å kunne dra på tur med venner uten planer og slappe av. Vi trenger ikke et tettpakket program, i stedet nyter vi hverandres selskap og den gode samtalen.

Les også:

– Jeg er den samme pappaen, sønnen og broren

«Husmorboka» kaster lys over Norges glemte arbeidsplass

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26 WHO berømmer Kina for smittetiltak23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00 Ny norsk styrke til Irak som planlagt05:00 Nesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40 KLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36 Netflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53 Bastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53 Ni døde av lungevirus i Kina
Siste nytt
02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit00:26VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham05:00NorgeNy norsk styrke til Irak som planlagt05:00VerdenNesten 500 millioner mennesker er arbeidsledige: – Verre enn vi trodde04:40PengerKLP går inn i søksmål mot Danske Bank04:36KulturNetflix får flere abonnenter, men spår tregere vekst03:53PolitikkBastholm og Hermstad kjemper om å bli MDGs partileder03:53Helse og livsstilNi døde av lungevirus i Kina