Disse filmene venter deg i kinomørket første juledag

Se video.

Hakkebakkeskogen, svensk oppfølger, «norsk» Hollywood-film og nonneklosterets dystre hemmeligheter er noe av det du kan velge mellom på årets premieremeny første juledag.

Første juledag er blitt trofast kinodag for mange som ønsker en velfortjent pause fra julemat, gavepapir og tjukke slekta. I år står det syv filmer på premiereprogrammet, og utvalget er såpass spredt i både sjanger, aldersgrense og nasjonalitet at det finnes noe for alle og enhver.

Sjekk med din lokale kino for program og visningstider på de ulike filmene.

(Saken fortsetter under)

«Agnus Dei»

Drama – Frankrike/Polen – 1 t. 55 min. – 12 år

«Agnus Dei», som bygger på en sann historie, tar oss med til et feltsykehus i Polen anno 1945 der den franske legen Mathilde jobber. Det er gått et halvt år etter den tyske okkupasjonen og alle prøver å komme seg opp igjen.

En dag blir Mathilde kontaktet av en nonne som ber henne komme til et nærliggende kloster der en nonne er i ferd med å dø. Snart oppdager imidlertid legen at klosteret har holdt skjult en mørk hemmelighet.

(Saken fortsetter under)

«Dyrene i Hakkebakkeskogen»

Animasjon/Barnefilm – Norge – 1 t. 15 min. – Tillatt for alle

Fra skaperne av «Jul i Flåklypa» og «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin», kommer det som med stor sannsynlighet blir den store vinneren når antallet solgte billetter skal telles opp på slutten av første juledag.

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» er basert på Thorbjørn Egners klassiker med samme navn, og her vil nok både store og små kose seg like mye. Det hele er gjort med stop-motion-animasjon, mens Katzenjammer har tonelagt de kjente og kjære sangene du kommer til å nynne på hele veien hjem etterpå.

Les også: Arven etter Walt Disney

(Saken fortsetter under)

«Hundreogettåringen som stak fra regningen og forsvant»

Eventyr/Komedie – Sverige – 1 t. 47 min. – 12 år

«Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» ble en enormt stor suksess i hjemlandet Sverige, og her i Norge ble den sett av nesten 240.000 på kino. Nå har Robert Gustafsson tatt på seg gammelmannssminken og gjentatt suksessrollen i filmen som får norsk kinopremiere første juledag.

Nok en gang skal vi følge Allan Karlsson på hans elleville eventyr. Denne gang skal han reise fra Bali tilbake til Sverige, med både CIA-agenter, balinesiske pengeinnkrevere og et svensk brusfirma hakk i hæl.

(Saken fortsetter under)

«Min pappa Toni Erdmann»

Drama/Komedie – Tyskland – 2 t. 42 min. – 12 år

Winfried ser ikke mye til sin karrierefokuserte og travle datter Ines. En dag bestemmer han seg for å dra på overraskelsesbesøk. Men det byr på utfordringer når han invaderer livet hennes uten forvarsel. Det blir ikke bedre når hans alter ego Toni Erdmann dukker opp.

Da «Min pappa Toni Erdmann» ble vist for første gang under filmfestivalen i Cannes, høstet den begeistring fra både publikum og kritikere. Filmen har blitt beskrevet som et spenstig og lekent drama om en generasjon som har sviktet foreldrenes verdier.

Les også: Svenske «Ove» er Europas morsomste film

(Saken fortsetter under)

«Passengers»

Eventyr/Sci-Fi – USA – 1 t. 56 min. – 9 år

Da norske Morten Tyldum ble nominert til Oscar for beste regi på «The Imitation Game», åpnet det samtidig Hollywood-dørene på vidt gap. Nå er han kinoklar med en spektakulær sci-fi-film med to av filmverdenens hotteste skuespillere, Jennifer Lawrence og Chriss Pratt, i hovedrollene.

Ombord på et luksuriøst romskip som er på vei for å kolonialisere en ny planet, våkner en av passasjerene 90 år før tiden på grunn av en feil i søvnkammeret. Etter hvert står han overfor valget om han skal vekke opp en av de andre passasjerene for å holde ensomheten på avstand. Men da vil han samtidig fatte en fatal avgjørelse på de andre personenes vegne.

(Saken fortsetter under)

«Perfekte fremmede»

Drama/Komedie/Romantikk – Italia – 1 t. 37 min. – Tillatt for alle

Denne italienske produksjonen vant Publikumsprisen under årets utgave av Filmfestivalen i Haugesund og er sett av tre millioner i hjemlandet.

Under et middagsselskap starter syv venner et farlig spill. Hver gjest legger mobilen på bordet og godtar å gjøre alle tekstmeldinger og samtaler offentlige, i et forsøk på å bevise at de intet har å skjule. Det som først virker som en artig fornøyelse mellom venner, viser seg raskt å bli en ødeleggende tildragelse når meldingene starter å avsløre hvor lite de kanskje vet om partnere og bekjente rundt dem.

Les også: På filmsafari i England

(Saken fortsetter under)

«Why Him?»

Komedie – USA – 1 t. 49 min. – 12 år

Premierelisten første juledag har flere titler å velge mellom for de som liker komedie, og sistemann på filmlisten hører så definitivt hjemme i den sjangeren:

Ned reiser sammen med sin kone og sønn for å besøke datteren som studerer ved Standford-universitetet. Vel fremme får han møte datterens kjæreste, Laird.

Ned er mildt sagt misfornøyd med datterens valg av kjæreste, og han blir ikke roligere til sinns når han innser at den unge herremannen planlegger å fri.

Norsk film på topp

2016 ligger meget godt an til å bli et suksessår for norsk kinofilm, og når året skal oppsummeres er det tre norske titler som dominerer kinotoppen. Selv om vi ikke har kommet til 1. januar 2017 riktig ennå, er det overhengende sannsynlig at Norges Oscar-kandidat «Kongens nei» inntar førsteplass med godt over 700.000 besøkende.

(Saken fortsetter under)

På en foreløpig sølvplass kommer «Snekker Andersen og Julenissen» med nesten 440.000 betalende publikummere, mens «Børning 2» enn så lenge cruiser inn til bronseplass med 435.000. Så gjenstår det bare å se hvor skarpt Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen gjør det 1. juledag.

– Det hører med til sjeldenhetene at vi har hele tre norske filmer øverst på besøkslistene, sier administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Les også: Jediisme er like stor religion i England som scientologi

Eneste utenlandske utfordrer til topp tre-tronen for 2016, er supersuksessen «Rogue One: A Star Wars Movie» som dro inn solide 90.000 på besøksstatistikken i løpet av forrige helg. Det intergalaktiske romeventyret ble møtt med strålende kritikker, og på verdensbasis har den foreløpig spilt inn 357 millioner dollar (litt over tre milliarder kroner).

Les også: Arvet kasse med lekefigurer verdt over hundre tusen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden