– For dyrene kan overspising og feil mat være dødelig

IKKE TIL HUNDEN: Det kan være fristende å la familiens firbente smake på julematen og julegodtene til familiens tobente, men det kan resultere i sykdom og i verste fall død, advarer Dyrevernalliansen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
IKKE TIL HUNDEN: Det kan være fristende å la familiens firbente smake på julematen og julegodtene til familiens tobente, men det kan resultere i sykdom og i verste fall død, advarer Dyrevernalliansen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Menneskenes julemat er ikke ment for husets firbente, og kan i verste fall ta livet av dyret, advarer Dyrevernalliansen.

Det er ikke bare vi mennesker som kan bli dårlige av å få i oss for mye av julens fett- og sukkerrike fristelser. Menneskenes julemat og julegodter er ikke ment for husets kjæledyr, og på landets veterinærklinikker er julen høytid for dyr som har spist noe de ikke burde.

For dyrene kan overspising og feil mat være fatalt, advarer Dyrevernalliansen.

– Oppkast og diaré er veldig vanlig hos hunder i disse dager. Hunder får servert mat de vanligvis ikke pleier, og gjerne i store mengder. Dette kan sette magen ut av balanse, sier Dyrevernalliansens veterinær Julie Grell i en pressemelding.

Les også: – Dette kan du gjøre for å unngå ubehag etter julematen

Alvorlig og smertefull sykdom

Sjokolade og druer må man passe ekstra godt på, fordi dette kan være giftig for hunder, mens beinrester kan splintre eller sette seg fast i tarmen og gi alvorlige skader, forklarer Grell.

Bukspyttkjertelbetennelse kan komme etter inntak av mye fettholdig mat. Sykdommen er alvorlig og svært smertefull.

Dyrevernalliansen oppfordrer derfor til å være spesielt oppmerksom hvis du ser en generell endring i allmenntilstanden til dyret.

– Hyppig oppkast, unormal kroppsholdning, slapphet og manglende matlyst er symptomer du bør ta på alvor, spesielt hvis du mistenker at dyret har fått i seg noe det ikke burde, sier Grell i meldingen.

Les også: Denne julematen kan bli farlig etter flere timer på lunsjbordet

Pass på rosiner og gjærdeig

Den svenske veterinæren Sofia Hanås advarte nylig mot rosiner som kan gi hunder alvorlig nyresvikt, i verste fall med døden til følge.

Hanås ba også hundeeiere være forsiktig med å miste gjærdeig på gulvet eller å la den stå et sted hunden har tilgang til den. Om familiens firbente venn spiser dette kan deigen ese ut i magen til hunden og i tillegg gi dyret promille.

Les mer: Hunden din kan bli ruset av gjærdeig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden