Skuddsekund: 2017s første time får et ekstra sekund

SKUDDSEKUND: Rett før klokken 01:00 1. januar får du et ekstra sekund som du kan bruke til hva du vil. Foto: Justervesenet
SKUDDSEKUND: Rett før klokken 01:00 1. januar får du et ekstra sekund som du kan bruke til hva du vil. Foto: Justervesenet

Det legges inn et skuddsekund ved overgangen mellom 2016 og 2017. Norsk tid vil det ekstra sekundet komme rett før klokken 01:00. 1. januar 2017.

Skuddår er kjent for de fleste, men hvorfor man driver med skuddsekund er kanskje ikke like klart.

IERS , det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen, vurderer når det skal legges til ett sekund – et såkalt skuddsekund – til verdens offisielle tidsskala UTC. Behovet for skuddsekund kommer av at jorden roterer uregelmessig og gradvis saktere, mens de rundt 400 atomurene som bestemmer UTC går jevnt, skriver Justervesenet på sine nettsider.

Og neste skuddsekund nærmer seg med stormskritt.

På noen avanserte klokker vises skuddsekundet som 23:59:60 (UTC) i ett sekund før den tikker videre inn i 2017.

I Norge vil skuddsekundet være 00:59:60 inn i det nye året.

Fordi atomurene på Justervesenets tidslaboratorium på Kjeller er med blant de klokkene som bestemmer UTC, må tidssjef Harald Hauglin sørge for at Norges offisielle tid er så nær det gylne snitt som mulig. Verdens tid (UTC) er nemlig et gjennomsnitt av tiden de rundt 400 atomurene som er med i ordningen, leverer.

I Justervesenet, som er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, tar de oppgaven på alvor, men tidssjefen tillater seg å ha glimt i øyet.

– Juleferien falt jo litt uheldig på kalenderen i år, med mange arbeidsdager i romjula. Derfor tenker jeg at skuddsekundet kommer ekstra godt med, sier Hauglin i en pressemelding.

Les også: Fem alternative reisemål i Europa for den store nyttårsfeiringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden