Gjør julens sølvpuss unna i en fei med dette trikset

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sølvpuss er for mange av oss en av flere faste juleforberedelser. Med dette trikset er jobben gjort på 1-2-3.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listen over alt som «må» gjøres før jul, er for en del av oss lang. Er du den heldige eier av sølvtøy, vil jula gjerne være en anledning til å ta det frem – og skal det frem, bør det skinne.

Men å få arvesølvet til å skinne trenger ikke ta lang tid. Vi har tidligere testet en effektiv løsning som er gjort på kun ti minutter. Det eneste du trenger er salt, varmtvann og aluminiumsfolie.

Trikset er kjent for noen, men vi lot oss overraske over hvor bra resultatet ble da vi ga det et forsøk. Med salt, varmtvann og aluminiumsfolie ble den gamle sølvkoppen skinnende blank på kort tid. Se resultatet i videoruta over.

Kjemisk reaksjon

Forklaringen skal være at saltet og aluminiumet starter en kjemisk reaksjon som reduserer sulfidet i sølvet. Det er sulfidet som lager de mørke flekkene.

Trikset skal ikke skade eller slite på sølvet mer enn vanlig sølvpuss ville gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at du ikke pusser bort sølvet som har reagert, men snur den kjemiske prosessen, slik at du får gjendannet sølvet.

Mens sølvet «pusser» seg selv, kan du gjøre noe helt annet.

OBS! Egner seg ikke for alt sølv

Men ikke alt sølvtøy bør «pusses» på denne måten. Noe sølv blir faktisk styggere om man bruker denne metoden.

Det fikk vår leser Svein Harkestad erfare da han prøvde den på en gammel sølvskje fra 1928. Den inneholdt stoffet kopper som er fjernet i nyere sølv, og ble helt svart i stedet for blank og fin. Men heldigvis hadde ikke skjeen fått noen varig skade av «lettvintpussen».

Se hvordan du kan få svart sølv blankt igjen i videoen under: