Varsler kreftboom blant eldre

Direktøren i Kreftregisteret synes ikke vi er flinke til til å forebygge kreft i Norge.
Direktøren i Kreftregisteret synes ikke vi er flinke til til å forebygge kreft i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftregisterets direktør roper varsku om økning i antall krefttilfeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftregisterets beregninger viser om under 15 år kan vi ha 69 prosent flere krefttilfeller hvert år blant personer over 70 år, skriver VG.

– Veldig mange av oss er i 50- og 60-årsalderen nå. Om 15 år har vi som er født i etterkrigstiden kommet opp i den alderen da mange får kreft. Selv om kreftraten i befolkningen skulle holde seg konstant, er utfordringen at så mange av oss kommer til å være over 70 år, sier direktør for Kreftregisteret, Giske Ursin til avisen.

Økningen henger sammen med at befolkningen blir stadig eldre. Ifølge beregningene til Kreftregisteret vil det om 10 år være 35 prosent flere krefttilfeller i aldersgruppen over 70 år, enn det er i dag hvis kreftraten holder seg på samme nivå.

Les også: AA Gill beskriver kreftbehandlingen i sin siste artikkel

Giske tror ikke helseforetakene er klar over at økningen blir så stor, og sier at vi må sikre nok sykehussenger nok nok helsepersonell til å håndtere behovet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener også det er viktig å satse på forebygging av blant annet kreftformer som kommer av røyking og fedme.

Ifølge direktøren er det tilfeller av de store kreftformene som lunge- og tarmkreft som vil øke når det blir flere eldre pasienter. I tillegg vil vi se flere tilfeller av bryst- og prostatakreft.

– Det vil sannsynligvis bli flere kreftpasienter som har andre sykdommer samtidig. Hvordan skal helseforetakene håndtere denne økningen? Dette bør tas opp til diskusjon og i planleggingen nå. Det blir rett og slett veldig mange eldre kreftpasienter som må få et tilbud om behandling, sier Ursin til VG.

Les også:

Nordmenn frykter kreft og Alzheimer mest

Rundt 3.600 nye tilfeller av disse krefttypene i Norge hvert år

Kreft er ferd med å bli vanligste dødsårsak