Forskning: Torsk og skrei er samme art

Kysttorsk og skrei (bildet) er samme art, konkluderer to studier, de to deler mange gener, men er ikke helt like.
Kysttorsk og skrei (bildet) er samme art, konkluderer to studier, de to deler mange gener, men er ikke helt like. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 80 år har forskere kranglet, nå konkluderer to ferske med at kysttorsk og skrei er samme art.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det latinske artsnavnet på skreien, som beveger seg mellom Barensthavet og norskekysten, er Gadus morhua. Kysttorsken, som er mye mer bundet til samme område, heter også Gadus morhua på latin. Likevel har det i 80 år vært diskusjon om hvorvidt de to skal defineres som samme art eller ikke, skriver Forskning.no.

Den langvarige striden om hvordan vi skal klassifisere torskefiskene våre kan trolig legges død etter at to studier kommer til samme konklusjon: skrei og kysttorsk er samme art.

I den ene studien konkluderer forskerne kysttorsk helt sikkert er biologisk atskilte bestander. De mener likevel ikke at forskjellene er så store at det er noe poeng å gi dem hvert sitt latinske artsnavn.

I den andre studien konkluderer forskerne med at det er stor grad av genflyt mellom skrei og kysttorsk.

– Hvis det er riktig det som kommer fram i disse to nye studiene, så ser det ut som om konflikten er løst. Skrei og kysttorsk utgjør to populasjoner som deler mange gener og med betydelig genflyt på tvers av de to populasjonene, sier professor Jarle Tryti Nordeide ved Nord universitet til Forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Mener å ha løst torskemysterium

– På vei til å bli ulike arter

Det er imidlertid ikke sikkert at torskekrangelen ikke vil komme til overflaten igjen senere.

Nordeide vil ikke utelukke at det vi ser nå kan være begynnelsen på en artsdannelse. Han får støtte fra professor Kjetill S. Jakobsen ved Universitetet i Oslo:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det er torsk, og vi kjenner den igjen som torsk, så jeg synes fortsatt vi skal kalle begge torskene for Gadus morhua. Men de er på vei til å bli ulike arter, det vil si at de etter hvert ikke vil klare å danne overelevelsesdyktig avkom i naturen, sier han til nettstedet.

Og nettopp det at individer kan få barn med hverandre, som igjen kan få egne barn, er den tradisjonelle biologiske definisjonen av en art.

Les også: Dette er verdens største torsk tatt fra land

– Viktig at de forvaltes forskjellig

Jakobsen mener forskjellene mellom kysttorsk og skrei er viktige, uavhengig av hvordan vi definerer dem, særlig i forbindelse med fiskeriforvaltning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også professor Nordeide mener det er viktig at de to forvaltes forskjellig:

– Det er nok ikke slik at dersom kysttorsken skulle forsvinne så kommer skreien inn og overtar. Derfor er en differensiert forvaltning fortsatt viktig. Noe annet vil rett og slett være for risikabelt, sier Nordeide til NRK.

Også Norges Kystfiskarlag tar til orde for at skrei og kysttorsk må forvaltes forskjellig.

Les også: Ny studie: Norsk torsk har plast i magen