Hver tredje brann i adventstiden skyldes åpen ild

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag tennes første adventslys. Desember er måneden for julekos og julelys, men også årets travleste måned for brannvesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I julemåneden desember, brenner det i nesten 50 prosent flere boliger enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året. Årsaken til at brannmenn landet over går en travel måned i møte, skyldes at hver tredje brann skyldes åpen, ifølge tall fra Direktoratet for Brannsikkerhet og beredskap (DSB).

– Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er typisk brannårsak, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring i en pressemelding.

Overtenning på tre minutter

Heidi Tofterå Slettemoen. Foto: Frende Forsikring
Heidi Tofterå Slettemoen. Foto: Frende Forsikring

Ifølge DSB vil forløpet være en brann med åpen flamme og rask temperaturutvikling. Røyken har forholdsvis høy temperatur og små partikler sprer seg fort. Det er ikke uvanlig at overtenning kan skje i et rom innen tre minutter.

– Selv om vi er vant til å bruke levende lys, er det all grunn til å være forsiktig. Ikke la adventslys og andre levende lys stå i nærheten av brennbart materiale som gardiner og andre bevegelige lette tekstiler, er det klare rådet fra Slettemoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hold unna papir, dekorasjoner eller brennbar væske. Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum, sier han. Barn som svinser forbi, dører som åpnes og lukkes gir trekk og blafring som raskt kan gi full fyr, utdyper hun.

Les også: Mange aner ikke hva slags forsikring de har

Bruk egnet telysholder

Norsk brannvernforening oppgir på sine hjemmesider at det er fire sikkerhetsregler du bør ha i bakhodet når du tenner levende lys:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  1. Hold alltid levende lys under oppsikt
  2. Plasser aldri levende lys for nær brennbart materiale
  3. Sørg for at levende lys står stødig
  4. Bruk aldri brennbare lysestaker og brennbare lysmansjetter

Når det gjelder telys, skriver Norsk brannvernforening at det er viktig ikke plassere telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur. En egnet telysholder er åpen og gir god lufting, mens tette holdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming.

Aller helst skal du la telys brenne ut av seg. Dersom telyset flammer opp, må du aldri helle vann på det. Dersom du forsøker å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming. I stedet anbefales å kvele flammen med en for eksempel lyseslokker – bare ikke blås.

Les også: Brannvesen landet rundt fikk 36 brannbiler i gave