Dyreverdenens beste fedre

<p>Hannene hos keiserpingvinene kan trygt nevnes blant de beste fedrene i dyreverden. Stillbilde fra filmen «Pingvinenes marsj». Foto: Oro Film</p>
Hannene hos keiserpingvinene kan trygt nevnes blant de beste fedrene i dyreverden. Stillbilde fra filmen «Pingvinenes marsj». Foto: Oro Film

Fra mannlig svangerskap til å være eneforsørger for neste generasjon – disse fedrene er blant naturens mest oppofrende.

Juni er for oss er en måned med sommervarme og lange dager. Men på samme tid står keiserpingvin-hannene stuet sammen i Antarktikas forblåste islandskap.

Mørketiden er på sitt kaldeste, med kuldegrader ned mot minus 60. Men pingvinene forblir stående mens de forsøker å holde seg varme i den bitende kulden.

Les også: Frokostoppskrifter som gir en god start på farsdagen

Hvis vi letter på fjærdrakten deres like over føttene, ville vi raskt se årsaken til hvorfor de gjennomlever to måneder med den kaldeste, mørkeste vinteren kloden vår har å by på: Et egg.

(Saken fortsetter under)

Hannene stuer seg sammen for å holde på varmen mens de passer på eggene som er trygt plassert i en lomme mellom beina. Stillbilde fra filmen «Pingvinenes marsj». Foto: Oro Film
Hannene stuer seg sammen for å holde på varmen mens de passer på eggene som er trygt plassert i en lomme mellom beina. Stillbilde fra filmen «Pingvinenes marsj». Foto: Oro Film

Mødrene reiste til havet for spise seg fete like etter eggleggingen, og uten tilgang til mat kan far miste så mye som 50 prosent av egen kroppsvekt mens han ruger. Når hunnene vender tilbake, er egget klekket og hannene må gjerne overtales til å overlate sin lille øyensten til moren slik at han selv kan vandre til havet og spise.

Den klassiske formen for barneoppdragelse i dyrenes verden, er at far overlater ansvaret oppfostring og barnepass helt og holdent til mor. Selv er de gjerne helt ute av bildet, ofte opptatt med å kurtisere nye hunner, eller i beste fall holder de seg i bakgrunnen.

Men som vi ser i tilfellet med keiserpingvinene, finnes det flere eksempler på dyrefedre som gjør en glitrende innsats for sine fremtidige arvinger. Som for eksempel sjøhestene, der det er hannene som bærer frem ungene.

Les også: Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

(Saken fortsetter under)

Sjøhesthanner foretrekker store hunner fordi de ofte har store og gode egg. Her ser vi en gravid sjøhesthann. Foto: Samantha Chapnick/Flickr
Sjøhesthanner foretrekker store hunner fordi de ofte har store og gode egg. Her ser vi en gravid sjøhesthann. Foto: Samantha Chapnick/Flickr

Overtar svangerskapet

I sjøhestenes verden er det de mannlige sjøhestene som står for «graviditeten», men det er ikke de som lager selve eggene. Under paringsakten legger den kvinnelige sjøhesten eggene inn i en «lomme» som hannen har på magen der de så befruktes. Eggene, som kan telle opptil 2.000, er trygt forvart hos hannen i 10-12 dager, før han slipper de ut til et liv under havoverflaten.

Ifølge amerikanske forskere kan nålefisk-hanner, som er en slektning av sjøhester, velge å abortere avkom fra mindre attraktive hunner.

(Saken fortsetter under)

Hannen hos jordmorpadde lever opp til artsnavnet. Foto: Laurent Lebois/Flickr
Hannen hos jordmorpadde lever opp til artsnavnet. Foto: Laurent Lebois/Flickr

«Kaster opp» ungene

Frosk og padder passer rumpetrollene sine og graver små kanaler slik at de hele tiden har vann å svømme i. Hos jordmorpaddene surrer hannene eggene rundt bakbena og på ryggen for å beskytte dem helt til de er klar for klekking.

Den afrikanske gravefrosken tar dette et ekstra skritt videre – her lar nemlig lar hannen eggene utvikle seg i sin egen kvekkepose. Når de er klare til å klekke, brekker han seg.

Les også: «Planet Earth II»-produsent: – Dette ville vært umulig for ti år siden

(Saken fortsetter under)

Ulvepar holder vanligvis sammen hele livet og hannen er tilstede i valpenes oppvekst. Foto: Golo/Flickr
Ulvepar holder vanligvis sammen hele livet og hannen er tilstede i valpenes oppvekst. Foto: Golo/Flickr

Streng, men leken mentor

Hannen hos pattedyr bidrar gjerne lite i ungepleie, men det finnes unntak. De mannlige ulvene er monogame, oppmerksomme og beskyttende fedre som holder seg med fast partner hele livet gjennom.

Når valpene er kommet til verden, står ulvefar vakt og jakter mat for hele familien. Etter hvert som ungene vokser til, tar far på seg rollen som streng, men også leken, mentor som hjelper avkommet med å bli integrert inn i resten av flokken.

(Saken fortsetter under)

Keisertamarin-far med unge på ryggen. Foto: AP Photo/Ronald Zak
Keisertamarin-far med unge på ryggen. Foto: AP Photo/Ronald Zak

Bærer ungen på ryggen

Hos keisertamarinene, der begge kjønn har lange hvite hår på leppa som gir de en viss likhet med tyske keiser Vilhelm II, parer hunnen seg ofte med to hanner og får nesten alltid to unger. Ettersom begge hannene har paret seg med hunnen, passer begge på ungene sammen. Blant annet bærer faren den lille poden rundt på ryggen sin, bortsett fra når det er dietid hos mor.

Les også: Slangemareritt på stranden

(Saken fortsetter under)

Jacana senior på tur med junior. Foto: PEHart/Flickr
Jacana senior på tur med junior. Foto: PEHart/Flickr

Passer ungene mens mor er på vift

Jacana hører til familien bladhøns, og i likhet med de fleste andre bladhøns er det hannfuglene som står for hovedansvaret: De bygger reiret, ruger eggene og fôrer ungene mens mor er opptatt med å være ute på vift. Hunnfuglene får kull av fire egg for opptil fire ulike partnere, som hver tar vare på kullet alene uten hjelp fra mor.

(Saken fortsetter under)

Nanduhannen er både rundbrenner og oppofrende far på én gang. Foto: Carlitos Pereira/Flickr
Nanduhannen er både rundbrenner og oppofrende far på én gang. Foto: Carlitos Pereira/Flickr

Jager bort andre hunner

Hannen hos den søramerikanske strutsefuglen nandu kombinerer harem med rollen som god og tilstedeværende far på imponerende vis. Etter å ha parret seg med mellom to og tolv damer, lager han et reir der hver enkelt hunn legger eggene sine.

Deretter er det hannen som tar seg av rugingen av så mye som seksti egg, mens hunnene står fritt til å pare seg med andre hanner. Far er såpass beskyttende overfor ungene at han betrakter alt som nærmer seg som en potensiell trussel. Selv andre nanduer av det motsatte kjønn kjeppjages om de kommer for nær.

Les også: WWF: Mennesket kan utrydde to tredeler av dyrelivet

(Saken fortsetter under)

Kjempevanntegens rygg er et trygt sted for eggene frem til de klekkes. Foto: Wikimedia - CC BY 2.0
Kjempevanntegens rygg er et trygt sted for eggene frem til de klekkes. Foto: Wikimedia - CC BY 2.0

«Monsterfar» av beste klasse

Vi skal være glad kjempevanntegen ikke blir større enn 12 centimeter, for med sine kraftige kjever er de som hentet ut fra et mareritt. Disse rovinsektene lever i ferskvann der de fanger mindre dyr som de så suger kroppsvæsken ut av, og er populær som snacks i Sørøst-Asia.

Til tross for et skremmende utseende, utmerker kjempetegehannen seg som en førsteklasses far for sine mange, mange små. Hunnen fester eggene enkelt og greit til hannens rygg, og frem til de klekkes vil han vokte de med sitt eget liv. Han passer på å holde de fuktige og sørger for at vannet sirkulerer godt over dem slik at de får nok oksygen.

(Saken fortsetter under)

Arowanaen er blant flere fiskearter som oppbevarer egg og yngel inne i munnen. Foto: Aneo/Flickr
Arowanaen er blant flere fiskearter som oppbevarer egg og yngel inne i munnen. Foto: Aneo/Flickr

Ungene vokser opp i munnen

Hos mang fiskearter er det hannen som står for hovedansvaret når det kommer til avkommet, som for eksempel arowanaen. Hannen hos denne bentungefisken, som kan hoppe én meter over vannet og snappe småfugler, er en munnruger som oppbevarer hundrevis av egg i munnen. Etter yngelen er klekket, tar de flere prøvende småturer ut for å utforske omgivelsene før de forlater munnen for godt.

En annen munnruger er gul kulefisk. Men skulle en tiltrekkende kulefiskhunn by seg frem for far, kan han faktisk finne på å svelge hele avkommet for en runde intimlek.

Gul kulefisk er en oppofrende far, med visse forbehold. Foto: Martin Teschner/Flickr
Gul kulefisk er en oppofrende far, med visse forbehold. Foto: Martin Teschner/Flickr

Les også:

Så trygge er dyrene dine egentlig i bilen

Norske storferaser er på randen av utryddelse

Artene vi har mistet fra norsk natur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03 Uføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney
Siste nytt
05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34NorgeSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45NorgeUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12VerdenJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03NorgeUføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney