«Planet Earth II»-produsent: – Dette ville vært umulig for ti år siden

Her kan du se den spektakulære traileren for naturdokumentarserien «Planet Earth II» som kommer på BBC Earth søndag kveld 6. november.

Naturserien «Planet Earth» var grensesprengende da den kom i 2006. 10 år senere har BBCs filmteam tatt naturfilmingen mange steg videre.

I « Planet Earth II» kommer vi nærmere naturen, og får se både steder og oppførsel som det tidligere har vært umulig å fange på film.

– Samtidig som vi ønsket å bygge videre på den fantastiske arven fra den første serien, ville vi gi seerne et mer intimt portrett av den naturlige verden, forteller produsentene Tom Hugh-Jones og Elisabeth White til ABC Nyheter.

– Vi ønsket å gjøre det hele mer som en opplevelse, så vi tok kameraene av stativene for å komme tettere innpå dyrene og bli med dem på reisen. På den måten håper vi å kunne gi seerne følelsen av selv å oppleve de ulike miljøene på nært hold.

Fjernstyrte kamera gir nye muligheter

Det har tatt over tre år å lage den spektakulære naturdokumentarserien. For å filme «Planet Earth II», har teamet vært på 117 turer til 40 land over hele verden, og til sammen brukt hele 2.089 dager på filmingen. Sekvensen med de sky snøleopardene var vanskelige å filme, men samtidig er ting blitt enklere enn tilfellet var for ti år siden.

– Da vi filmet kattene til den første serien, satt det en kameramann i skjul i månedsvis oppi fjellene. Men i dag har teknologien utviklet seg enormt. Du kan sette opp eksterne, fjernstyrte kameraer i fjellsiden og samtidig sikre opptak av 4K-kvalitet, forteller White.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her er en smakebit av de oppsiktsvekkende opptakene som lar oss komme tett innpå sky og sjeldne snøleoparder.

Da de startet arbeidet med snøleopard-sekvensen, gikk det mye tid i forkant på å lokalisere hvor kattene beveget seg. Kameraene ble så rigget opp på en slik måte at seerne får se både dyrene og habitatet deres.

– Vi brukte en mengde kameraer som sto der i flere måneder av gangen, utplassert på ulike steder i fjellet. Dette gav oss muligheten til å flette sammen opptakene til en intim historie sentrert rundt steinene der kattene går for å legge igjen duftbeskjeder. Dette ville vi aldri kunnet oppnå ved å ha en enkelt kameramann i skjul, sier White.

Les også: Flere unge omfavner naturen

Kan ikke gripe inn for å redde dyr i nød

I episoden som handler om øyer, tas vi med til den ubebodde vulkanøya Zavodovski Island i Sør-Atlanteren der verdens største pingvin-koloni på rundt 1,5 millioner ringpingviner holder til. Enorme bølger slår inn mot land og fuglene risikerer å bli knust mot de skarpe steinene når de skal forlate eller returnere til redet.

Elisabeth White er produsent på episoden og var med da de filmet kolonien. Hun minnes at de så mange pingviner som kom inn med alvorlige sår og skader. Og hadde det vært opp til henne, så skulle hun gjerne tatt frem førstehjelpskrinet og lappet sammen hver og en av dem.

– Men, som naturfotograf kan du ikke gjøre det. I en pingvin-koloni på den størrelsen vil man se mange skader. Flere dyr vil ikke komme til å klare seg, og du må herde deg litt i møte med virkeligheten. Dette er livet på sitt mest brutale, understreker hun.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Disse ringpingvinene setter livet på spill ved den ubebodde vulkanøya Zavodovski, 350 kilometer sørøst for Sør-Georgia.

Hun forteller at det var spesielt én pingvin de fulgte som kom inn etter fisketur med forferdelige kutt over brystet.

– Vi så ham igjen to dager senere, på vei tilbake mot havet. Du kunne fremdeles se såret, men alt blodet hadde størknet og nå var han i full gang med å hente mat til ungen i redet. Når du tilbringer mye tid sammen med dyr, så skjønner du at de kan være veldig robuste. Det er ikke noe du kan gjøre for å hjelpe, men likevel klarer de å overleve.

Tom Hugh-Jones forklarer at en sjelden gang hender det at de velger å gripe inn. Dette var tilfelle da de filmet en sekvens om havskilpaddeunger som forvirres av lysene fra byen og blir lurt til å bevege seg i feil retning, bort fra havet.

– De har ingen mulighet til å overleve når dette skjer. I den situasjonen samarbeidet vi med en lokal dyrevernsgruppe som jobber for å bevare havskilpadder, så når vi hadde fått de klippene vi trengte til å fortelle historien, samlet vi dem inn og fraktet dem tilbake til havet. Så vi er ikke fullstendig hjerteløse, smiler han.

Les også: Dette er årets beste naturbilder

Verdens beste historieforteller

Når «Planet Earth II» har premiere førstkommende søndag 6. november på BBC Earth, er det nok en gang Sir David Attenboroughs trygge fortellerstemme som skal følge oss på en eventyrlig reise på tvers av planeten vår.

Naturdokumentarenes konge, Sir David Attenborough, blir kalt nasjonalskatt hjemme i Storbritannia og har guidet det naturelskende TV- og filmpublikummet i over 60 år. Foto: BBC Earth
Naturdokumentarenes konge, Sir David Attenborough, blir kalt nasjonalskatt hjemme i Storbritannia og har guidet det naturelskende TV- og filmpublikummet i over 60 år. Foto: BBC Earth

Hverken Tom Hugh-Jones eller Elisabeth White sparer på superlativene når vi kommer inn på mannen som mange vil si er blitt selve naturens stemme.

– Attenborough er en mann med fantastisk autoritet, han er skarp og nøler ikke med å si fra dersom han reagerer på noe i manuskriptet han får levert. Det er faktisk ganske skremmende å gi ham et manus og spørre hva han mener om det, for tre dager senere får du det tilbake, fylt med røde anmerkninger, ler White.

– Hans engasjement, selv i en alder av 90 år, er imponerende. Han formelig lyser opp når vi viser ham klipp, og han er verdens beste forteller, uansett sjanger. Om du så skulle trenge noen til å lese en godnatthistorie for deg, så kunne du ikke fått en bedre stemme enn David Attenborough, fastslår Hughes-Jones.

Les også: En mulig fremtid uten elefanter

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Komodovaran er verdens største nålevende øgleart. Dyrene blir vanligvis 2–3 meter lange, så det er ikke rart filmcrewet kjenner hjertet dunke litt ekstra.

Sett flere endringer på ti år

Det er ti år siden den første sesongen av «Planet Earth» gav oss et spektakulært blikk på jordkloden, og de to naturfilmprodusentene ser i dag flere tegn på at forholdene har endret seg i løpet av årene som er gått.

– For eksempel ble jeg sjokkert da jeg fikk se filmklippene av snøleopardene i Himalaya-fjellene, der har snømengden steget betraktelig som følge av den globale oppvarmingen. Og på Borneo hadde mengden oljepalmer økt ytterligere siden 2006. Alt er ikke like dystert, men generelt er været i endring, forholdene er mer uforutsigbare og dyrene lever under økt press.

Hva ønsker dere at folk skal ta med seg etter å ha sett «Planet Earth II»?

– Vi håper publikum blir både underholdt og inspirert, men det viktigste er å minne folk om hvor vakker naturen er og at man innser det dyrebare vi har her på kloden som vi deler med dyrene. Forhåpentligvis vil serien få folk til å tenke på alt det vi gjør mot naturen, svarer Tom Hugh-Jones før Elisabeth White plukker opp tråden:

– Forhåpentligvis vil seerne få en følelse av empati og at man kan forestille seg hva dyrene går gjennom. Hvis folk har en følelse av empati, er det mye mer sannsynlig at de vil bry seg og være mye mer beskyttende.

– Ta for eksempel pingvinene på Zavodovski Island. Når du ser hvilke prøvelser de må gå gjennom bare for å skaffe mat til ungene, så setter det ditt eget liv i et nytt lys. Og når du tenker over hardt det må være for dem, så vil du i alle fall ikke gjøre livet deres enda tøffere enn det allerede er, avslutter White.

BBC-teamet har filmet kongeørn i flere fjellkjeder i Europa, inkludert fjellene i Telemark i Norge og i de franske alper. Foto: BBC Earth

«Planet Earth II» kommer på BBC Earth den 6. november kl. 21.00. BBC Earth er tilgjengelig gjennom de fleste TV-leverandører i Norge, men hos noen må du dog velge kanalen som en del av din grunnpakke.

Les også:

– Vi må fortsette arbeidet, situasjonen er kritisk

Isbjørn på kjøpesenter vekker harme

Reisebyråer dropper elefantridning

Personvernpolicy