«Planet Earth II»-produsent: – Dette ville vært umulig for ti år siden

Her kan du se den spektakulære traileren for naturdokumentarserien «Planet Earth II» som kommer på BBC Earth søndag kveld 6. november.

Naturserien «Planet Earth» var grensesprengende da den kom i 2006. 10 år senere har BBCs filmteam tatt naturfilmingen mange steg videre.

I « Planet Earth II» kommer vi nærmere naturen, og får se både steder og oppførsel som det tidligere har vært umulig å fange på film.

– Samtidig som vi ønsket å bygge videre på den fantastiske arven fra den første serien, ville vi gi seerne et mer intimt portrett av den naturlige verden, forteller produsentene Tom Hugh-Jones og Elisabeth White til ABC Nyheter.

– Vi ønsket å gjøre det hele mer som en opplevelse, så vi tok kameraene av stativene for å komme tettere innpå dyrene og bli med dem på reisen. På den måten håper vi å kunne gi seerne følelsen av selv å oppleve de ulike miljøene på nært hold.

Fjernstyrte kamera gir nye muligheter

Det har tatt over tre år å lage den spektakulære naturdokumentarserien. For å filme «Planet Earth II», har teamet vært på 117 turer til 40 land over hele verden, og til sammen brukt hele 2.089 dager på filmingen. Sekvensen med de sky snøleopardene var vanskelige å filme, men samtidig er ting blitt enklere enn tilfellet var for ti år siden.

– Da vi filmet kattene til den første serien, satt det en kameramann i skjul i månedsvis oppi fjellene. Men i dag har teknologien utviklet seg enormt. Du kan sette opp eksterne, fjernstyrte kameraer i fjellsiden og samtidig sikre opptak av 4K-kvalitet, forteller White.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her er en smakebit av de oppsiktsvekkende opptakene som lar oss komme tett innpå sky og sjeldne snøleoparder.

Da de startet arbeidet med snøleopard-sekvensen, gikk det mye tid i forkant på å lokalisere hvor kattene beveget seg. Kameraene ble så rigget opp på en slik måte at seerne får se både dyrene og habitatet deres.

– Vi brukte en mengde kameraer som sto der i flere måneder av gangen, utplassert på ulike steder i fjellet. Dette gav oss muligheten til å flette sammen opptakene til en intim historie sentrert rundt steinene der kattene går for å legge igjen duftbeskjeder. Dette ville vi aldri kunnet oppnå ved å ha en enkelt kameramann i skjul, sier White.

Les også: Flere unge omfavner naturen

Kan ikke gripe inn for å redde dyr i nød

I episoden som handler om øyer, tas vi med til den ubebodde vulkanøya Zavodovski Island i Sør-Atlanteren der verdens største pingvin-koloni på rundt 1,5 millioner ringpingviner holder til. Enorme bølger slår inn mot land og fuglene risikerer å bli knust mot de skarpe steinene når de skal forlate eller returnere til redet.

Elisabeth White er produsent på episoden og var med da de filmet kolonien. Hun minnes at de så mange pingviner som kom inn med alvorlige sår og skader. Og hadde det vært opp til henne, så skulle hun gjerne tatt frem førstehjelpskrinet og lappet sammen hver og en av dem.

– Men, som naturfotograf kan du ikke gjøre det. I en pingvin-koloni på den størrelsen vil man se mange skader. Flere dyr vil ikke komme til å klare seg, og du må herde deg litt i møte med virkeligheten. Dette er livet på sitt mest brutale, understreker hun.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Disse ringpingvinene setter livet på spill ved den ubebodde vulkanøya Zavodovski, 350 kilometer sørøst for Sør-Georgia.

Hun forteller at det var spesielt én pingvin de fulgte som kom inn etter fisketur med forferdelige kutt over brystet.

– Vi så ham igjen to dager senere, på vei tilbake mot havet. Du kunne fremdeles se såret, men alt blodet hadde størknet og nå var han i full gang med å hente mat til ungen i redet. Når du tilbringer mye tid sammen med dyr, så skjønner du at de kan være veldig robuste. Det er ikke noe du kan gjøre for å hjelpe, men likevel klarer de å overleve.

Tom Hugh-Jones forklarer at en sjelden gang hender det at de velger å gripe inn. Dette var tilfelle da de filmet en sekvens om havskilpaddeunger som forvirres av lysene fra byen og blir lurt til å bevege seg i feil retning, bort fra havet.

– De har ingen mulighet til å overleve når dette skjer. I den situasjonen samarbeidet vi med en lokal dyrevernsgruppe som jobber for å bevare havskilpadder, så når vi hadde fått de klippene vi trengte til å fortelle historien, samlet vi dem inn og fraktet dem tilbake til havet. Så vi er ikke fullstendig hjerteløse, smiler han.

Les også: Dette er årets beste naturbilder

Verdens beste historieforteller

Når «Planet Earth II» har premiere førstkommende søndag 6. november på BBC Earth, er det nok en gang Sir David Attenboroughs trygge fortellerstemme som skal følge oss på en eventyrlig reise på tvers av planeten vår.

Naturdokumentarenes konge, Sir David Attenborough, blir kalt nasjonalskatt hjemme i Storbritannia og har guidet det naturelskende TV- og filmpublikummet i over 60 år. Foto: BBC Earth
Naturdokumentarenes konge, Sir David Attenborough, blir kalt nasjonalskatt hjemme i Storbritannia og har guidet det naturelskende TV- og filmpublikummet i over 60 år. Foto: BBC Earth

Hverken Tom Hugh-Jones eller Elisabeth White sparer på superlativene når vi kommer inn på mannen som mange vil si er blitt selve naturens stemme.

– Attenborough er en mann med fantastisk autoritet, han er skarp og nøler ikke med å si fra dersom han reagerer på noe i manuskriptet han får levert. Det er faktisk ganske skremmende å gi ham et manus og spørre hva han mener om det, for tre dager senere får du det tilbake, fylt med røde anmerkninger, ler White.

– Hans engasjement, selv i en alder av 90 år, er imponerende. Han formelig lyser opp når vi viser ham klipp, og han er verdens beste forteller, uansett sjanger. Om du så skulle trenge noen til å lese en godnatthistorie for deg, så kunne du ikke fått en bedre stemme enn David Attenborough, fastslår Hughes-Jones.

Les også: En mulig fremtid uten elefanter

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Komodovaran er verdens største nålevende øgleart. Dyrene blir vanligvis 2–3 meter lange, så det er ikke rart filmcrewet kjenner hjertet dunke litt ekstra.

Sett flere endringer på ti år

Det er ti år siden den første sesongen av «Planet Earth» gav oss et spektakulært blikk på jordkloden, og de to naturfilmprodusentene ser i dag flere tegn på at forholdene har endret seg i løpet av årene som er gått.

– For eksempel ble jeg sjokkert da jeg fikk se filmklippene av snøleopardene i Himalaya-fjellene, der har snømengden steget betraktelig som følge av den globale oppvarmingen. Og på Borneo hadde mengden oljepalmer økt ytterligere siden 2006. Alt er ikke like dystert, men generelt er været i endring, forholdene er mer uforutsigbare og dyrene lever under økt press.

Hva ønsker dere at folk skal ta med seg etter å ha sett «Planet Earth II»?

– Vi håper publikum blir både underholdt og inspirert, men det viktigste er å minne folk om hvor vakker naturen er og at man innser det dyrebare vi har her på kloden som vi deler med dyrene. Forhåpentligvis vil serien få folk til å tenke på alt det vi gjør mot naturen, svarer Tom Hugh-Jones før Elisabeth White plukker opp tråden:

– Forhåpentligvis vil seerne få en følelse av empati og at man kan forestille seg hva dyrene går gjennom. Hvis folk har en følelse av empati, er det mye mer sannsynlig at de vil bry seg og være mye mer beskyttende.

– Ta for eksempel pingvinene på Zavodovski Island. Når du ser hvilke prøvelser de må gå gjennom bare for å skaffe mat til ungene, så setter det ditt eget liv i et nytt lys. Og når du tenker over hardt det må være for dem, så vil du i alle fall ikke gjøre livet deres enda tøffere enn det allerede er, avslutter White.

BBC-teamet har filmet kongeørn i flere fjellkjeder i Europa, inkludert fjellene i Telemark i Norge og i de franske alper. Foto: BBC Earth

«Planet Earth II» kommer på BBC Earth den 6. november kl. 21.00. BBC Earth er tilgjengelig gjennom de fleste TV-leverandører i Norge, men hos noen må du dog velge kanalen som en del av din grunnpakke.

Les også:

– Vi må fortsette arbeidet, situasjonen er kritisk

Isbjørn på kjøpesenter vekker harme

Reisebyråer dropper elefantridning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25 Bulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år
Siste nytt
05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:25SportBulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år