– Vi politikere bør ikke vedta hvordan folk skal bruke tiden sin

Husk å stille klokka. Selv kommer næringsminister Monica Mæland til å bruke den ekstra timen på å sove. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Husk å stille klokka. Selv kommer næringsminister Monica Mæland til å bruke den ekstra timen på å sove. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Søndag skal klokka stilles én time tilbake, fra 03:00 til 02:00. «Tidsminister» Mæland gir deg lov til selv bestemme hva du skal bruke den ekstra timen til.

Vintertid og sommertid

  • I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980.
  • Visste du at norsk normaltid er en time foran den såkalte UTC-tid? UTC står for «Coordinated Universal Time», som er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid. Sommertid gjelder normalt kl 02.00.00 siste søndag i mars til kl 03.00.00 siste søndag i oktober.
  • Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et direktiv om sommertid.
  • Hvilken vei skal klokken stilles? En grei huskeregel er at klokken alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time frem om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren).

Like sikkert som vinter følger etter høst, så skal klokka stilles én time tilbake siste søndag i oktober. Da går vi samtidig tilbake til normaltid, etter at tiden har gått en time feil siden siste søndag i mars.

Hvorvidt vi ønsker å bruke den ekstra timen til å få litt ekstra søvn eller forlenge festen, er det samme for næringsminister Monica Mæland (H). Ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet, har hun under yrkestittelen «tidsminister» bestemt at du selv kan velge hva du skal gjøre den ekstra timen til.

– Vi politikere bør ikke vedta hvordan folk skal bruke tiden sin. Selv kommer jeg nok til å sove litt ekstra, men alternativene er mange denne søndagen.

– Du kan for eksempel tenke på hva regjeringen kan gjøre for deg, alternativt hva du kan gjøre for regjeringen. Du kan også kose deg med nattorientering, lese en god bok eller bestille helgetur til fantastiske Bergen. Uansett hva du velger er jeg overbevist om at det blir et godt valg.

Les også: – Helsefarlig å stille klokken

Næringsministeren oppgir i samme pressemelding at alle får bittelitt lengre nyttårsfeiring i år.

– Det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen (IERS), har nemlig bestemt at det i 2016 skal legges til ett sekund – et såkalt skuddsekund – til verdens offisielle tidsskala UTC, forklarer Mæland.
Sekundet skal legges til i overgangen mellom 2016 og 2017. På noen klokker vises skuddsekundet som 23:59:60 (UTC) i ett sekund før den tikker videre inn i 2017. Dermed ett ekstra stjerneskuddsekund. I Norge vil skuddsekundet komme en time inn i det nye året, klokken 00:59:60 (UTC + 1).
Behovet for skuddsekund kommer av at jorden roterer uregelmessig, mens de rundt 400 atomurene som bestemmer UTC går jevnt. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer. Ordningen med skuddsekund startet i 1972 og det siste ble lagt til natt til 1. juli i 2015.

Les også: Søvneksperter: – Ikke sov ut i helgene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden