Klovneri i klovneterrorens tid:

Slik ville Klovnen Knut reagert om han møtte en «Killer Clown»

Klovnen Knut, i Knut Berntsens skikkelse. Foto: Privat
Klovnen Knut, i Knut Berntsens skikkelse. Foto: Privat

Knut Berntsen jobber som klovn på heltid. Sammen med Sykehusklovnene reagerer han på trenden der maskerte mennesker tar på seg klovnemaske for å skremme uskyldige forbipasserende.

Klovne-terror

  • Årets oppblussing av klovnefrykt skjedde i august, da skoler i USA fikk trusler fra anonyme klovne-kontoer på Instagram.
  • Videoer av bevæpnede klovner som hopper frem, følger etter folk og truer dem, har fått flere amerikanske byer til å vurdere å avlyse Halloween-feiringen.

Politiet i Bodø, Eidsvåg og i Romerike har den siste tiden rykket ut etter å ha mottatt meldinger om utkledde klovner på skremme-tokt, såkalte «Killer Clowns».

Knut Berntsen er utdannet førskolelærer, men jobber heltid som underholdningsartist under navnet «Klovnen Knut». Til ABC Nyheter forteller Berntsen at han både tror og håper trenden får kort levetid.

– Jeg tenker at det som skjer er generelt trist fordi vi snakker om at noen mennesker bevisst utsetter andre mennesker for frykt. En forkastelig grunnidé i mine øyne.

Barn kan miste tryggheten

Klovner er i de fleste tilfeller komiske figurer som til alle tider har vært populære i underholdningssammenheng.

Knut Berntsen i forkledning som Klovnen Knut, her sammen med Rufus Roff. Foto: Christopher J. Williams
Knut Berntsen i forkledning som Klovnen Knut, her sammen med Rufus Roff. Foto: Christopher J. Williams

– Jeg tror klovner er populære blant barn, og nå tenker jeg på Den Dumme August-variantene som jeg har blodsbånd til, fordi klovnens inkompetanse og klossethet gir dem en herlig overlegenhetsfølelse. De er som regel ukuelige optimister, som gjerne gjentar sine feil. Det er gøy det. Særlig hvis de mister underbuksen og får den i hodet, forteller Knut Berntsen.

Han mener barn som får høre om slemme klovner som skremmer og ser nifse ut, kan miste en del av assosiasjonen av klovner som morsomme og harmløse typer.

– Personlig ser jeg ikke dette som et stort problem per nå, ettersom jeg tror voksne vil forklare at vi her ikke snakker om klovner for barn. Men at situasjonen er ugrei skal ikke skyves under en stol.

Les også: – Svensk gutt hoppet fra balkong da klovn dukket opp

Ville møtt skremme-klovn

Berntsen vet hva han selv ville gjort dersom han plutselig skulle støte på en skremme-klovn en mørk og høst-tung oktoberkveld.

– Nå er jo de fleste klovner i henhold til tradisjonen bevæpnet, det være seg med støvtørkere, ballhorn og annet latterlig løsøre. Etter som jeg sjonglerer og er kjent for å ha baller, så hadde jeg kanskje klasket til med et ballhorn.

– Men skal jeg være helt ærlig, så ville vel et mer sannsynlig utfall være å gå rett opp i ansiktet til vedkommende med den groteske masken, og med klar distinkt uttale og borende blikk sagt «Æææææ.... gggbbbbæææ....» og løpt som bare - la oss bruke det ikke tilfeldig valgte ordet – juling.

Les også: Klovn med sag skremte skolegutt i Oslo

– Kunne like gjerne vært Mikke Mus

Elisabeth Helland Larsen er kunstnerisk leder i Sykehusklovnene, en gruppe profesjonelle scenekunstnere som gjennom femten år har høstet anerkjennelse for å formidle positive opplevelser og pusterom for barn og unge som befinner seg i en krevende livssituasjon.

Hun er tydelig på at det går et skarpt skille mellom de maskerte skremmerne og den klovnekulturen hun selv representerer.

– Dette er maskerte mennesker som har til hensikt å skape frykt. Det kan ikke komme fjernere fra yrket som vi utøver. Jeg sier maskerte folk, ikke klovner, fordi dette kunne like gjerne vært snakk om Mikke Mus- eller julenissemasker. Samtidig håper jeg at mediene mister interessen for dette. Dere er jo med på å spre det hele videre til ungdommer.

Les også: Skumle klovner med slagvåpen var unge gutter

(Saken fortsetter under)

Observasjonene av skumle klovner har ført til vanskelige tider for Sykehusklovnene. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Observasjonene av skumle klovner har ført til vanskelige tider for Sykehusklovnene. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Synkende billettsalg på jubileumsforestilling

I år feirer Sykehusklovnene femten års jubileum med blant annet en teateroppsetning. Men de slemme «klovnene» har hatt negativ effekt på billettsalget.

Vi ser nå at mange er skeptiske til å kjøpe billetter til en klovneforestilling. Før helgen fikk vi kanselleringer til forestillingene, sier daglig leder og presseansvarlig Kristin Zachariassen til Aftenposten.

Billettsalget gikk bra i begynnelsen, men så stoppet det opp.

– Foreldre er engstelige for at barna skal bli redde for klovnene i forestillingen, forteller Zachariassen.

Les også: McDonalds sjefsklovn permitteres

Omvendt teater med ringvirkninger

I motsetning til skremme-klovnene som bruker groteske masker og våpen, har Sykehusklovnenes tretti skuespillere en liten rød nese og litt sminke.Ansiktene er lett gjenkjennelige, og det benyttes hverken parykk eller masker.

Når ABC Nyheter snakker med Elisabeth Helland Larsen, befinner hun seg i garderoben på Rikshospitalet der hun med rød klovne-nese gjør seg klar til å skape improviserte stunder for barn og unge.

– Jeg har levd av å være klovn i 25 år. Ikke som underholdning, men som et redskap til å møte folk i unntakstilstand. Mens andre klovner ønsker at publikum skal se på dem og gi applaus, jobber vi sykehusklovner med et omvendt teater der de vi møter skal være heltene, få skinne litt ekstra og mobilisere krefter i møtet med oss. Det skaper magiske ringvirkninger som har stor effekt på helhetsoppholdet på et sykehus.

Les også: Når fugler blir farlige

Kunstnerisk leder i Sykehusklovnene, Elisabeth Helland Larsen, gjør seg klar. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon, besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Foto: Marius Wærhaug Madsen

Ikke bekymret for karrieren

Knut Berntsen får stadig kommentarer fra foreldre og oppdragsgivere som ikke liker det de ser og hører om skremme-klovnene. Likevel er han ikke bekymret for egen situasjon.

– Jeg har holdt på noen år nå, og selv om jeg koketterer med at ingen har hørt om meg - knapt nok kjent innen familien - ettersom jeg ikke jobber mot TV eller for å få tryne på trykk, så har jeg et avslappet forhold til også den biten av saken, forteller Berntsen til ABC Nyheter.

– Slik jeg ser det, er det nok folk innenfor mitt segment som vet hva jeg tilbyr og derfor ikke lar seg skremme.

Les også: Ekstrem tannlegeskrekk: – Det er hjelp å få

Én av syv opplever utslag av klovnefobi

Klovnefobi, også kalt coulrofobi, er ikke uvanlig blant barn, men forekommer også blant ungdom og voksne.

Knut Berntsen har skremme-klovnene er en trend med kort levetid. Foto: Privat
Knut Berntsen har skremme-klovnene er en trend med kort levetid. Foto: Privat

Selv om ikke alle som lider av denne fobien opplever frykten i like stor grad, mener eksperter at så mange som én av syv opplever symptomer som er et utslag av coulrofobi.

Knut Berntsen har dette i bakhodet når han er ute på jobb som «Klovnen Knut».

– Når det gjelder klovneskrekk så er øyekontakt alfa og omega. Jeg holder avstand hvis et barn - eller voksen - ser engstelig ut, og er mer bajas med de som er mer tøffe og trygge, forteller han og fortsetter:

– Jeg tar også gjerne en forholdsregel i forkant i den grad jeg har anledning til å plassere de største og tilsynelatende tryggeste barna i første rekke og de mindre og eventuelt engstelige barn i de bakre rekker. På den måten har de en trygghetsbuffer.

Les også: – Nordmenn er reddest i Norden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37 Prisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37 727 nye koronadødsfall i Italia23:36 WHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36 Fem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36 Barneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i karantene viser en ny side av seg selv22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28 Trump: Iran planlegger angrep18:59 Coronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50 Ung gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente
Siste nytt
17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39VerdenWHO bekymret over rask virusspredning23:38VerdenGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Verden509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Verden14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37PengerPrisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37Verden727 nye koronadødsfall i Italia23:36VerdenWHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36NorgeFem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36NorgeBarneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35PolitikkFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41SportNorthug i karantene viser en ny side av seg selv22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47ReiseDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56VerdenVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28VerdenTrump: Iran planlegger angrep18:59NorgeCoronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50VerdenUng gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43Helse og livsstilCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente