Forskning: – Derfor mister tomatene smak i kjøleskapet

MISTER SMAK: Legger du tomatene i kjøleskapet, mister de en del av de flyktige kjemikaliene som sammen med sukker og syre gir tomatene smak, viser ny forskning.
MISTER SMAK: Legger du tomatene i kjøleskapet, mister de en del av de flyktige kjemikaliene som sammen med sukker og syre gir tomatene smak, viser ny forskning. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet svar på hva det er som gjør at tomatene smaker mindre når de har vært oppbevart i kjøleskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere frukter og grønnsaker som ikke bør oppbevares i kjøleskap, av ulike grunner. Når det gjelder tomater går rådet ut på at de bør holdes ute av kjøleskapet fordi de mister smaken i kulda.

Dette rådet står seg minst like godt etter at amerikanske og kinesiske forskere har undersøkt hva som skjer med tomatsmaken under nedkjøling, skriver Forskning.no.

Mistet kjemikalier

Tomatsmaken er en sammensetning av sukker, syre og flyktige kjemikalier som blir dannet inne i frukten. Det at kjemikaliene er flyktige betyr at de har lett for å fordampe.

I forsøket kjølte forskerne ned forskjellige typer tomater over ulike tidsperioder, for så å bli tatt ut av kjøleskapet og lagt i romtemperatur.

De undersøkte nivåene på de forskjellige smaksstoffene underveis i forsøket.

Resultatene viste at tomater som ble lagret kaldt i en uke, hadde samme sukker- og syrenivå som tomatene som ikke ble kjølt ned, men perioden i kulda førte til at de mistet rundt 65 prosent av de flyktige kjemikaliene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Damper du grønnsakene reduserer du tapet av næringsstoffer

Merket forskjell i smak

Selv om noen av kjemikaliene kom tilbake etter en periode i romtemperatur, var det fremdeles mindre slike enn i utgangspunktet, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ifølge studien går grensen på rundt 12 grader, og tapet av de flyktige kjemikaliene påvirker smaksopplevelsen i stor grad, skriver forskerne.

Undersøkelsen viste at nedkjølingen skrudde av gener i tomatene som er koblet til enzymer som lager de flyktige kjemikaliene.

Også forsøkspersoner som fikk smake på tomatene, merket forskjell. Uten å vite om tomatene hadde vært kjølt ned eller ikke, rangerte de kjøleskapstomatene lavere hva angikk smak.

Les også: – Poteten har fått et uriktig dårlig rykte