Pass deg for fullmånen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 30.000 år siden våre forfedre avbildet den første varulven. Siden har den aldri forlatt oss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Troen på mørkets barn som hyler mot fullmånen og jager etter menneskekjøtt og blod, har eksistert i mer enn 30.000 år, siden ulveliknende skapninger ble tegnet på veggene i den franske Chauvet-grotten.

Den dag i dag er det de av oss som frykter at det et sted der ute i mørket lurer udyr så grusomme og fylt av villskap at de savner sidestykke.

Ordet «varulv» kommer fra det greske «lykantrop» som betyr menneskeulver, og troen på varulver har gjennom alle tider vært sterkest forankret i Europa. Selv i moderne tid dukker det opp mennesker som påstår hardnakket at de har sett varulv, mens forsvinninger og drap blir hevdet å være udyrets verk.

Men fremfor alt annet har varulven fått nytt liv gjennom bøker, dataspill og ikke minst filmmediet.

Les også: Drapssiktet skal ha snakket om varulver

(Saken fortsetter under video)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Selv ikke på undergrunnen i London er man trygg så lenge fullmånen skinner på nattehimmelen.

Slukt av flammene

«The Werewolf» fra 1913 er den første kjente varulvfilmen, men dessverre gikk filmrullene opp i røyk under en brann i 1924 og man kjenner derfor få detaljer om selve handlingen. Innen filmselskapet Universal bestemte seg for alvor å slippe løs dette pelskledde monsteret på kinopublikummet, var filmen gått i glemmeboken.

Universal Studios hadde siden 1930-tallet vært kjent som selve monsterfabrikken med «Frankenstein» og «Dracula» i hvelvet. Nå ønsket de å utvide samlingen og valget falt på nok et klassisk europeisk monster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De neste årene kom de med en rekke varulv-filmer, med «Werewolf of London» og «The Wolf Man» som de ypperste, samt titler som «Frankenstein Meets The Wolfman» og «She-Wolf of London».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amerikansk par fant «mystisk udyr»

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: «The Wolf Man» introduserte verden for et nytt Universal-monster og redefinerte samtidig varulv-mytologien.

Hollywood skapte moderne varulvmyter

Monsterfilmene lanserte de moderne mytologiene omkring varulven som gjennomsyrer dagens produksjoner. Disse skiller seg samtidig markant fra gamle historier og overtro. Lykantropi er i disse klassiske filmene smittsomt, forvandlingen skjer utelukkende ved fullmåne og varulven beveger seg på to ben som et menneske, ikke fire som et dyr.

Og ikke minst; dersom du skal drepe en varulv, er eneste måte å anvende kuler eller våpen laget av sølv.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «Curse of the Werewolf» var Oliver Reeds første krediterte filmrolle. Hans siste var som kamptrener i «Gladiator».

Engelske Hammer Studios tok over tråden etter Universal og pumpet ut skrekkfilmer av varierende kvalitet. Men en og annen klassiker oppnådde de, som for eksempel «Curse of the Werewolf» fra 1961. Oliver Reed spiller her en av filmhistoriens mest minneverdige varulver og filmen brakte det dyriske, det brutale og villskapen inn i filmenes varulvmytologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Er dette et spøkelse?

Forvandlingen som ble filmhistorie

Beveger vi oss inn i etterkrigstidens varulvfilmer, introduseres vi for varulver fremstilt på kunstig vis. I «The Werewolf» fra 1956 forsøker en forsker å kurere en mann med strålingskader ved hjelp av et serum fremstilt av ulveblod. Resultatet blir en blodtørstig, radioaktiv varulv!

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Michael Landon spiller en trøblete tenåring som attpåtil forvandles til varulv i «I Was a Teenage Werewolf». Filmen ble en stor suksess i 1957.

I filmen «I Was a Teenage Werewolf» paret man i 1957 vitenskapen med den nye trusselen mot det etablerte: Tenåringen. Og resultatet var blodig underholdende! Tenåringsvarulven dukket senere opp igjen for fult med Michael J. Fox i 1985 under tittelen «Teen Wolf», og varulvmyten var nå blitt en etablert del av ungdomskulturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da regissør John Landis i 1981 overførte sitt manus «En amerikansk varulv i London» til filmlerretet, oppdaterte han monsteret og gjorde den attraktiv og tilgjengelig for et nytt publikum. For første gang fikk man se forvandlingen fra mann til varulv i et opplyst rom, og filmen ble den første i historien til å motta Oscar for beste sminke.

Les også: Her går ulven til angrep på hunden mens eieren ser på

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Fremdeles holder denne forvandlingsscenen i «En amerikansk varulv i London» høy kvalitet!

Fra skurk til helt

Varulven fikk fornyet liv på filmduken etter «An American Werewolf in London», og titler som «The Howling», «The Company of Wolves», «Dog Soldiers», «Howl» og danske «Når dyrene drømmer» har siden holdt monsteret i live på filmlerretet. Samtidig har blant annet «Underworld»-sagaen, «Red Riding Hood» og «Twilight»-serien gitt varulven et stenk av heltestatus. Udyrets image er ikke lenger utelukkende dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Forvandlingen fra menneske til varulv, som her i «Twilight: New Moon», tar ikke nødvendigvis like lang tid i dag sammenliknet med tidligere tiår.

Da Hollywood tok fatt på den eldgamle europeiske varulvmyten, plasserte de den samtidig med et brak i den moderne populærkulturen. Fremstillingene vi møter på film har i såpass stor grad vært med på å forme vårt bilde av varulven at vi knapt vet hvor den klassiske myten slutter og filmene begynner.

Men frykten for nattens barn lever fremdeles i beste velgående slik den har gjort i flere tusen år. Og film eller ei: Hører du ulvehyl mot fullmånen så kom deg innendørs, finn frem sølvet og håp på det beste.

VIDEO: Scene fra varulvklassikeren «En amerikansk varulv i London» som viser at du må høre på rådene du får når det er fullmånenatt.

Kilder:

  • Jan Ingar Thon: «Varulver» (Humanist Forlag, 2006)
  • Nathan Robert Brown: «The Complete Idiot's Guide to Werewolves» (Alpha, 2009)
  • Serena Valentino: «How To Be a Werewolf» (Templar Publishing, 2010)

Les også: Vennskapet mellom bjørn og ulv fascinerer millioner