Andreas fikk kjempegjedde på over 130 centimeter

Gjeddemonsteret veide 17.340 gram og strakk seg 131 cm fra snute- til haletipp. Foto: Stig Helge Basnes
Gjeddemonsteret veide 17.340 gram og strakk seg 131 cm fra snute- til haletipp. Foto: Stig Helge Basnes

Andreas Ånerud Johansen (30) fra Oslo har fått mange store gjedder i sitt liv, men fisken som tok Line thru-trouten hans under en todagerssatsing nylig, skiller seg utvilsomt ut i mengden.

– Jeg skjønte jo at det var en stor fisk i andre enden, men fighten var relativt udramatisk helt til jeg fikk den opp til overflaten, rundt ti meter fra båten. Da fikk jeg se hvor stor fisken faktisk var, og det ble raskt klart at denne kampen var langt fra over, sier den erfarne gjeddefiskeren til Hooked.

Johansen, som paravan-trollet i en av de større innsjøene på Østlandet da det smalt, hadde 25 gjedder over den magiske tikilosgrensen på samvittigheten før denne.

Han vet med andre ord godt hvordan de nordiske krokodillene oppfører seg, og løsner derfor alltid litt på snellebremsen når han får de inntill båten. Det er nemlig ofte da de villeste utrasene begynner. Kjempefisken som nå var kroket var ikke noe unntak.

– Inne ved båten tok den en 360-graders rundtur rundt båten i en helsikes fart. Med tre andre stenger ute, resulterte dette i det komplette kaos av stenger og snører i alle retninger, men til slutt fikk jeg likevel presset den opp til overflaten og lurt den opp i håven. Jeg har etter en del dyrekjøpt erfaring skaffet meg en av de største håvene en får kjøpt, og fisken passet heldigvis fint oppi der, sier Johansen til Hooked.

Les også:

– En herlig følelse

30-åringen var alene i båten denne dagen, så etter å ha avkroket fisken lot han den stå i håven og komme til hektene igjen. Mens han ordnet opp i snørekaoset, innså Johansen at dette var hans livs fisk, og denne ville han selvsagt ha noen skikkelige bilder av.

Andreas Ånerud Johansen med gjeddegiganten på hele 17,34 kilo. Foto: Stig Helge Basnes
Andreas Ånerud Johansen med gjeddegiganten på hele 17,34 kilo. Foto: Stig Helge Basnes

– Heldigvis var jeg ikke alene på vannet, og jeg fikk snart oppmerksomheten til en annen fisker i nærheten. Dette var gamle NMU-ringreven Stig Helge Basnes og vi fikk veid og målt fisken relativt uproblematisk, sier Johansen til Hooked.

– Fisken var hele 131 centimeter lang, og siden den også hadde god kondisjon, skjønte vi at dette var en spesiell fisk. Vekten stoppet da også på 17,34 kilo. Det var en herlig følelse å se en slik fisk svømme ned i dypet igjen.

Som seriøse gjeddefiskere flest setter Johansen alltid fiskene han får tilbake. Dette er spesielt viktig med de store individene, de virkelige toppredatorene i sine respektive habitater. I løpet av denne todagersturen fikk Johansen til sammen fire gjedder, der tre var over ti kilo. 17-kiloskjempen ble turens siste fisk.

– Jeg har fått flere gjedder over 13 kilo og den gamle persen var på rett over 14, men denne fisken var ekstraordinær, forteller han.

– Jeg har aldri tidligere fanget en gjedde på over 130 centimeter, og at vekten i tillegg var så høy er selvsagt veldig moro. Hodet på fisken var enormt og en lang avkrokningstang var essensielt for å få ut krokene, som satt pent plassert i den øvre delen av kjeften.

Les også: En slik fisk har aldri før blitt tatt på stang i norske farvann

Den ultimate fisken

Fiskingen har vært Johansens store lidenskap siden han var liten, og han har fisket etter store og små fisker i både fersk- og saltvann og inn- og utland opp gjennom årene.

– Det har blitt mange fine fangster, og en og annen drømmefisk, men gjeddene har alltid vært de ultimate fiskene for meg. Derfor er denne fangsten utvilsomt min beste fiskeopplevelse.

Andreas har liten tro på at han noen gang vil få en like stor gjedde igjen.

– Men jeg kommer nok ikke til å slutte å fiske gjedde av den grunn. Dette ble fisk nummer 26 over ti kilo, men jeg har allerede lagt planer for hvordan nummer 27 skal fanges, gliser han.

Les også: Utrolig fiske med en skikkelig prikk over i-en

(Saken fortsetter under)

Gjedder på over 130 centimeter er ikke hverdagskost i Norge, men fisken til Andreas Ånerud Johansen var over den magiske grensen. Foto: Stig Helge Basnes
Gjedder på over 130 centimeter er ikke hverdagskost i Norge, men fisken til Andreas Ånerud Johansen var over den magiske grensen. Foto: Stig Helge Basnes

Større gjedder i norske farvann

Alle gjedder har et unikt mønster på kroppen, noe som gjør det mulig å kjenne igjen fiskene. Etter å ha studert bildene og sammelignet disse med tidligere fangster fra det samme vannet, har han kommet frem til at storfisken faktisk var på land for tre år siden, også.

– Da veide den omtrent en kilo mindre og var en snau centimeter kortere. Dette viser at disse gigantene vokser svært sakte, og følgelig må være ganske gamle. Men det er moro å se at den har klart seg godt etter å ha blitt fanget og så satt ut igjen, og jeg håper og tror at den klarte seg greit etter å ha vært en tur oppe i båten min, også. Kanskje tar den agnet til en annen heldig fisker ved en senere anledning også, sier han til Hooked.

For ordens skyld er den offisielle, norske sportsfiskerekorden på gjedde en kjempefisk på 18,74 kilo, tatt av Petter Støttum i Øyeren i november 2011. Denne var 4,5 centimeter kortere enn fisken til Johansen. Det er med andre ord mulig å få enda større gjedder i norske farvann.

Hvem blir den første til å bryte 20-kilosgrensen?

Les også:

Vilhelm knuste norgesrekorden på «umulig» fisk

Egil (65) fikk halvannen meter lang kveite fra land

Sjekk hva Jan dro opp av et hull i isen

Saken er opprinnelig publisert på Hooked.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden