Kinesisk guts møter norsk hverdag

Hvordan takler kinesiske studenter det nye livet i Norge? Foto: Colourbox
Hvordan takler kinesiske studenter det nye livet i Norge? Foto: Colourbox

Mange kinesiske studenter kommer til Norge med store ambisjoner. Men hverdagen kommer brått og ensomt på. Løsningen for noen blir religion.

De tilhører «Balinghòu» eller «etter 80-talls-generasjonen», kineserne som nå kommer til Norge for å fortsette utdanningen sin.

De er født etter at kommunistene løsnet taket, men også etter at ettbarnspolitikken ble innført. Ofte er de drevet fremover av foreldre som gjerne sponser oppholdet deres i utlandet. Som enebarn er de kanskje foreldrenes eneste håp om å ha noen som kan ta vare på dem i alderdommen. Presset kan være stort.

Hit til Norge kommer kinesere derfor ofte for å øke sjansene sine for en bedre fremtid, gjerne en fremtid der de kan reise rundt i verden og gjøre en karriere. Mange kommer hit for å ta master. De vil opp og frem.

Hverdagen i Norge kan bli en nedtur.

(Saken fortsetter under)

Vått og kaldt og breiflabb overalt? Hverdagen i Norge kan bli en nedtur for kinesiske studenter. Foto: Mentz Indergaard, NTNU
Vått og kaldt og breiflabb overalt? Hverdagen i Norge kan bli en nedtur for kinesiske studenter. Foto: Mentz Indergaard, NTNU

Ambisjoner og hverdag

– Studentene har gjerne høytflyvende ambisjoner, men når de kommer til Norge støter de plutselig på praktiske problemer de er nødt til å bry seg om, sier Alexander Gamst Page ved Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap ved NTNU.

Gamst Page tok nylig doktorgraden med et arbeid om hvordan kinesiske studenter takler overgangen til Norge. Til enhver tid er mellom 200 og 300 kinesere immatrikulert ved NTNU.

Hverdagens problemer suger tid og energi. Hvordan går jeg frem for å få ordnet disse papirene? Hvilken butikk selger egentlig den varen? Hva selger de egentlig på disse norske supermarkedene? Hvor finner jeg ingredienser til kinesisk mat? Hvor kan jeg skaffe en ekstrajobb? Hvem er det best å jobbe for? Hvorfor har jeg ingen venner?

Spesielt til å begynne med kjenner studentene seg derfor ofte isolerte, forvirret og ensomme.

Les også: Kinas to ansikter

Kulturkrasj også

Måten nordmenn og kinesere flest knytter kontakter på er også svært ulik, og kanskje spesielt i aldersgruppen studenter flest tilhører. Mange av informantene reagerer for eksempel sterkt og negativt på at alkohol så ofte er inne i bildet når unge nordmenn finner sammen i et fellesskap.

– Det er et kulturkrasj også. Men først og fremst er det de praktiske problemene studenter sliter med, sier Gamst Page.

Det er i denne situasjonen en luthersk-evangelisk kirke ofte finner dem. Og det er nok medvirkende til at så mange kinesiske studenter velger å bli med i den.

(Saken fortsetter under)

Hvilken butikk selger egentlig den varen? Hva selger de egentlig på disse norske supermarkedene? Hvor finner jeg ingredienser til kinesisk mat? Foto Morten F. Holm / SCANPIX .
Hvilken butikk selger egentlig den varen? Hva selger de egentlig på disse norske supermarkedene? Hvor finner jeg ingredienser til kinesisk mat? Foto Morten F. Holm / SCANPIX .

Religionen

– Å skaffe seg et sosialt nettverk er helt nødvendig, sier Gamst Page.

For ganske mange blir en enkel løsning å bli med i et kirkesamfunn. I Trondheim oppsøker en bestemt kirke kinesere spesielt. Kirken har allerede flere kinesiske medlemmer, og disse drar rundt på universitetsområdene og knytter seg til de kinesiske studentene.

Dette er praktisk for studentene også. De slipper å finne noe selv. Kirkekontaktene kommer gjerne på døra di og henter deg for å ta deg med til kirkens lokaler. Her møter studentene andre kinesere. Det blir en åpning inn til et sosialt liv i Norge.

Tidligere forskning har vist at studenter som kommer til et nytt land oftest finner sammen med andre studenter fra samme land eller i hvert fall samme kulturbakgrunn som dem selv. Bare i mindre grad finner de sammen med folk fra vertslandet eller fra andre nasjoner.

Les også: Forbruket vårt er verst for miljøet

Fordel å være kineser

Selv om kinesere neppe er blant nasjonalitetene som direkte diskrimineres i Norge, er det ikke mange arenaer der det er en direkte fordel å være kinesisk.

– I kirken er det en fordel, mener Gamst Page.

Kirken ser på det som en ekstra bonus når folk med annen, ikke-kristen kulturbakgrunn velger å la seg døpe. Nå viser det seg nok at flertallet av dem som blir med gjør det mest av sosiale årsaker, og ikke nødvendigvis så mye på grunn av budskapet, men dåpen blir likevel viktig.

– Dåpen blir som et overgangsrite inn i det sosiale felleskapet, mener Gamst Page.

Dette hjelper studentene til å få et sosialt liv i Norge. Nordmennene i kirken blir også en åpning inn til nordmenn og det norske samfunnet, som det ellers kan være vanskelig å bli en del av.

For de aller fleste kinesiske studentene som Gamst Page har snakket med, går det godt etter en stund. De får venner og andre kontakter. Kanskje sier det noe om hva slags folk dette jevnt over er også.

Les også: Kun tre av ti nordmenn tror på Gud

(Saken fortsetter under)

Mange av kineserne kommer fra kystbyene. Her fra Shanghai. Foto: Colorbox
Mange av kineserne kommer fra kystbyene. Her fra Shanghai. Foto: Colorbox

Ressurssterke

Kineserne som kommer hit er nemlig ofte ressurssterke. Kanskje tilhører de ikke den lille prosenten av studentene som kom inn på Beijing University etter å ha tatt «gaokao», den ene, store opptakstesten som avgjør fremtida til millioner av kinesere. Men de var gode nok til å komme seg ut, og ambisiøse nok til å ville noe annet enn å være hjemme.

– Tilgangen på høyere utdanning i Kina har økt veldig, men ikke i takt med etterspørselen, sier Gamst Page.

Han mener vi bør legge til rette for at flere av studentene som kommer hit kan få seg jobb i Norge etter endt utdanning, når det egentlig er en «takk for nå og ha det bra og nå må du dra» som gjelder, med mindre de allerede har skaffet seg arbeid.

Les også: Vil at nordmenn skal spise insekter

Middelklassen

Alle informantene i undersøkelsen er Han-kinesere, som utgjør rundt 92 prosent av den kinesiske befolkningen. Mange kommer fra byer øst i Kina som Beijing, Shanghai eller Guangzhou. De tilhørte også gjerne middelklassen. Overklassen har råd til å betale for store, prestisjetunge universitet i England og USA eller andre, mer kjente land å studere i enn Norge.

Naturlig nok var det mye gjennomstrømming i gruppa Gamst Page studerte. Studentene blir her som regel bare en kort stund før de går videre. Han hadde en kjerne på 12 informanter, men snakket med 40-50 studenter totalt. Gamst Page inkluderte ikke stipendiater og andre ansatte i studiene sine.

Les også:

Forbruket vårt er verst for miljøet

Lys i mørket

Kan mikrokraftverk gi mer lykke?

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – lensmannen ber om hjelp10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia
Siste nytt
14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16NorgePrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – lensmannen ber om hjelp10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia