Kun tre av ti nordmenn tror på Gud

Ferske tall viser at nordmenns holdninger til tro og livssyn er i endring. – Etterspørselen etter alternativer øker. Det må våre politikere ta inn over seg, mener Human-Etisk Forbund.

Hvert fjerde år gjennomfører TNS Gallup en befolkningsundersøkelse for Human-Etisk Forbund. Formålet er å avdekke kjennskap og holdninger til forbundet, holdninger til eksistensielle spørsmål som livvssyn og etikk, samt avdekke holdninger i forhold til statskirken.

Årets utgave ble gjennomført i perioden februar/mars med totalt 1.136 intervjuer av voksne personer, og det ikke-religiøse forbundets konklusjon er at nordmenns holdninger til tro og livssyn er i rask utvikling.

– Norge har blitt mer mangfoldig, men også mer sekulært. Stadig flere oppgir at de ikke tror på Gud, forteller generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, til ABC Nyheter.

– Vi må slutte med særbehandlingen

Andelen nordmenn som oppgir at de ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn, har ifølge undersøkelsen steget med seks prosent siden 2012.

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Foto: Human-Etisk Forbund
Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Foto: Human-Etisk Forbund

Andelen som har et kristent livssyn er nå nede i 43 prosent av befolkningen, mens 30 prosent av respondentene oppgir at de tror på Gud. Dette mener Mile norske politikere må ta inn over seg.

– Den viktigste jobben politikerne står ovenfor nå, er arbeidet med stortingsmeldingen om tros- og livssynspolitikk som starter nå i høst. Der er vårt budskap at vi trenger en helhetlig politikk som ivaretar alles religionsfrihet – enten det er friheten til å tro eller til å ikke ha en tro, fastslår Mile før hun fortsetter:

– Dette innebærer at vi må slutte med særbehandlingen av Den norske kirke. Det er på tide at vi får en felles politikk og et felles finansieringssystem for alle tros- og livssynssamfunn i Norge hvor alle behandles likt.

Les også: Nå blir det lettere å melde seg ut av kirken

Forenklet prosess

Nylig meldte NRK at 24.653 hadde meldt seg ut av Den norske kirke (Dnk) i løpet av den siste sommermåneden, og at de fleste gjorde det elektronisk etter at det ble etablert løsning for inn- og utmelding på nett.

– Dette viser at behovet var stort for en enkel måte å melde seg ut av kirken. Vi vet at den omstendelige prosessen man måtte gjennom tidligere for å melde seg ut var en betydelig barriere for mange. De valgte heller å bli stående i registeret, fastslår Mile til ABC Nyheter.

– Man bør ikke stå som medlem i et tros- eller livssynssamfunn man ikke identifiserer seg med. Derfor er det veldig bra, og på tide, at Den norske kirke nå gjør det lettere for folk å ta et aktivt valg om medlemskap.

Les også: 15.000 har meldt seg ut av Kirken på fire dager

(Saken fortsetter under)

Humanistisk (borgerlig) konfirmasjon i Oslo Rådhus i 2011. Juniorsymfonikerne spiller, mens konfirmantene sitter foran orkesteret. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
Humanistisk (borgerlig) konfirmasjon i Oslo Rådhus i 2011. Juniorsymfonikerne spiller, mens konfirmantene sitter foran orkesteret. Foto: Marianne Løvland / Scanpix

Mulighet til å kunne påvirke

Kristin Mile tror vi vil få se flere melde seg ut av kirken som følge av at du nå kan gjøre det elektronisk.

– Mange har kontaktet oss og fortalt at de har stått som medlem uten å ville det selv. Vi pleier å si at de fleste ateister er ikke med i Human-Etisk Forbund, men i Den norske kirke. Etter hvert som den elektroniske løsningen blir mer kjent, håper jeg at flere nå benytter sjansen til å ta et aktivt valg om hvor og eventuelt om de skal være med i et tros- eller livssynssamfunn.

Men en utmelding fjerner jo samtidig mulighet til å påvirke kirken i en mer liberal retning? Resultatet av det siste kirkevalget sørget jo for at det ble ja til likekjønnet ekteskap under Kirkemøtet.

– Det er mange som begrunner sitt medlemskap i kirken med at de ønsker å påvirke den i en mer liberal retning. Jeg vil ikke anbefale de som ikke er kristne til å være med i kirken. Det er mange andre måter å endre samfunnet på, og dette vil nok påvirke kirken enten man er medlem eller ei.

Les også: Flertall i Kirkerådet for vigsel av homofile

Vil videreutvikle folkekirken

Paul Erik Wirgenes er direktør i Avdeling for menighetsutvikling i Kirkerådet. Han ønsker ikke å kommentere selve undersøkelsen da han ikke kjenner så godt til den, men han er klar på hva Den norske kirke vil gjøre for å snu en negativ trend.

Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i avdeling for menighetsutvikling. Foto: Kirkerådet
Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i avdeling for menighetsutvikling. Foto: Kirkerådet

– Først og fremst vil vi arbeide videre med å ha god kvalitet i det vi allerede gjør. Mange mennesker har gode og meningsfylte erfaringer med kirken. Vi vil videreutvikle det å være en raus og en tydelig folkekirke hvor terskelen for å høre til skal være lav. Samtidig vil vi være tydelige i formidling av kirkens tro og verdier. Satsinger rundt dåp og konfirmasjon er viktige deler av vår medlemspleie, forteller Wirgenes til ABC Nyheter.

– Hva mener du har vært de viktigste faktorene til at flere velger å melde seg ut av Dnk?

– Vi har ikke analysert veksten i utmeldingene den siste måneden. Tilgjengelighet på å kunne melde seg ut digitalt er sannsynligvis hovedgrunn. Tallene denne måneden tyder på at det er en god del mennesker som har vært klare til å melde seg ut og som brukte denne anledningen til å gjøre det.

Les også: Presten ville stanse Reidun i å konfirmere seg borgerlig

Rekordinnmelding i august

Som tidligere nevnt valgte 25.743 nordmenn å melde seg ut av Den norske kirke i løpet av august, de fleste elektronisk via internett. Paul Erik Wirgenes mener antall utmeldinger må ses i sammenheng med det store antallet som er medlemmer i Den norske kirke.

– Det nye digitale verktøyet for inn- og utmelding ble gjort svært godt kjent gjennom media. Derfor var vi forberedt på et betydelig antall utmeldinger, forklarer han.

Selv om nesten 26.000 meldte seg ut i løpet av august, opplyser Wirgenes at 1.272 meldte seg inn samme måned, hvilket er rekord for en måned. Han kan ikke si noe om det er aldersgrupper eller kjønn som utmerker seg.

– Det er selvsagt gledelig at mange også bruker den digitale løsningen til å melde seg inn i kirken, men analysene av disse tallene er ennå ikke ferdige.

Les også: Flere tar kontrollen over egen begravelse

(Saken fortsetter under)

Barn blir automatisk registrert som tilhørende Den norske kirke dersom minst en av foreldrene er medlem, selv om barnet ikke døpes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Barn blir automatisk registrert som tilhørende Den norske kirke dersom minst en av foreldrene er medlem, selv om barnet ikke døpes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Flertall for livssynsåpne seremonirom

Der det tidligere var flertall for at barn automatisk ble medlem av Den norske kirke så lenge en av foreldrene allerede sto der, så har vinden snudd retning. Nå mener 53 prosent at tilhørighetsordningen er gal.

– Det er ikke riktig at barn som ikke er døpt blir ført inn i kirkens register uten foreldrenes viten og samtykke. Denne ordningen må rett og slett bort, sier Kristin Mile i Human-Etisk Forbund til ABC Nyheter.

62 prosent av de spurte mener kommunene bør forvalte gravplasser og krematorier, mens 63 prosent ønsker livssynsåpne seremonirom. Ettersom Norges befolkning blir mer mangfoldig, mener Mile at vi trenger verdige rammer for livets store begivenheter som gjenspeiler dette.

– Livssynsåpne seremonirom er lokaler som kan brukes av alle, uavhengig av tro eller livssyn, til gravferd og andre seremonier. Det kan være nøytralt innredede lokaler som kan utsmykkes slik brukerne ønsker det til hver enkelt seremoni.

– Dette er en måte kommunene våre kan gå bedre rustet inn i fremtiden på, og slik jeg ser det er dette en bedre løsning enn å bygge ett hus for kristne, ett for muslimer, et for hinduister, ett for ikke-troende og så videre.

Les også: Kirken prøver å lokke flere til dåp

– Viktig at de finnes

På spørsmål om hva han mener om den økte oppslutningen rundt livssynsnøytrale seremonirom og kommuneforvaltede begravelser, svarer Paul Erik Wirgenes i Kirkerådet at det er viktig at mennesker får gode rom for de store hendelsene i livet.

– Kommunene er gitt et ansvar for å bidra til dette. Livssynsnøytrale rom vil ikke være tilfredsstillende for mange mennesker for de store livsfasemarkeringene – men det er viktig at de finnes, forklarer Wirgenes før han fortsetter:

– For de kirkelige fellesråd som i dag har et ansvar for gravferd, er det avgjørende viktig å forvalte dette på en slik måte at alle uansett livssyn får gode tilbud med utgangspunkt i egen livsforståelse og tro.

Les også: Paven: – Verden er i krig, men ikke religionskrig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 To vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat
Siste nytt
13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenTo vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat